Τα τμήματα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, μια μέρα μετά την παρέλαση, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, είχαν τη χαρά να έχουν μαζί τους τον Γιάννη Γκόγκο για ένα σεμινάριο χορών, ηθών και εθίμων από την περιοχή της Κοζάνης και συγκεκριμένα από τον Βελβεντό και τα χωριά κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, την περιοχή του Τσαρτσαμπά, όπως τη λένε οι ντόπιοι.

Χωριά όπως η Λευκόβρυση, η Άνω Κώμη, η Κάτω Κώμη, η Λευκοπηγή και ο Κρόκος είναι μόνο μερικά από αυτά που αποτελούν την περιοχή του Τσαρτσαμπά που βρίσκεται βορειοδυτικά της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα και νότια της Κοζάνης ενώ νοτιοανατολικά βρίσκεται ο Βελβεντός.  Η κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού, στους πρόποδες των Πιερίων, έχει µακρόχρονη ιστορία και παράδοση. Τα ίχνη αρχαίων οικισμών  των προϊστορικών, των αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και των ρωμαϊκών, βυζαντινών χρόνων, αν και χάνονται μέσα στην πλούσια βλάστηση, μαρτυρούν ότι η κατοίκηση της ευρύτερης  περιοχής είναι συνεχής και χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ιστορικά, το όνομα ‘Βελβεντό’ συναντάται με διάφορους τύπους: «το Βελβεντό», «το Βελβενδό», «ο Βελβενδός», «η Βελβενδός» κ.α. Η ετυμολογική προσέγγιση του ονόματος κίνησε την περιέργεια πολλών, οι οποίοι καταπιάστηκαν με το θέμα, δίνοντας ο καθένας την ερμηνεία του.

Χορευτικά η περιοχή διαθέτει κάποιες ιδιαιτερότητες. Χαρακτηριστικά είναι τα συρτά τα όποια πέραν της κυκλικής δομής τους με πιάσιμο χέρι με χέρι, έχουν και ελεύθερο κομμάτι. Διπλός χορός, Μηλιά, Λαζαριάτικος και Λιανός είναι μερικοί χοροί αυτής της περιοχής. Ο τόπος αυτός διαθέτει μεγάλο πλούτο τραγουδιών, τα περισσότερα από τα οποία τραγουδιούνται την ώρα του χορού. Ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος της φορεσιάς στην περιοχή αυτή αποτελεί το γκιβιζί, ένα μακρύ σάλι γύρω στα δύο μέτρα κυλινδρικά λοξοραμμένο, για να διευκολύνεται το δέσιμο στο κεφάλι των γυναικών πάνω στο κατσιούλι. Το ύφαιναν στον αργαλειό από βροχό σε χρώμα βυσσινί βαμμένο στο αρζάρι και το φορούσαν για πρώτη φορά οι νύφες.

Η βραδιά και το ταξίδι των τμημάτων στη νότια περιοχή του Νομού Κοζάνης κάποια στιγμή έφτασε στο τέλος της. Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αποχαιρέτησε τον -φίλο πλέον- Γιάννη Γκόγκο με ένα αναμνηστικό, ενώ ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος ξανά για κάποια μελλοντική συνεργασία. Αυτό λοιπόν επιθυμεί και ο σύλλογος και ελπίζει ξανά σε μια μουσικοχορευτική συνάντηση. Εις το επανιδείν…