«Να αποτρέψουμε την χρήση ή την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι λύση, σαν γονείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να συμβαδίσουμε με τα νέα δεδομένα έχοντας γνώσεις και καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας».

 

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα  του σεμιναρίου που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης με  την εταιρεία SHAREsocialagency,  το Σάββατο  11 Μαρτίου στο θεατράκι της Χιλής. Ένας ενημερωμένος γονιός  βοηθάει τα παιδιά του να χρησιμοποιούν με ασφάλεια  και βαθύτερη γνώση τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ενότητες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου Κοινωνικής ασφάλειας  (SocialSafety) ήταν :

1. Εισαγωγή
2. Γνωρίζοντας τον κόσμο των Social Media_
3. Ποια είναι οι κύριες κατηγορίες των Social Media
4. Οι νέοι και η χρήση των SMΝ από αυτούς
5. Ποιος είναι ο Sane User
6. Ο γονέας ως παράδειγμα προς μίμηση & όχι προς αποφυγή
7. Ερωτήσεις και απαντήσεις, ανοιχτή συζήτηση.

Ομιλητές ήταν η κα Μαρία Κατσαούνη, ψυχολόγος υγείας , MSc, Ο κ. Κυριάκος  Καραπινίδης ManagingEditoratSocialSafety και ο κ. Κωνσταντίνος Καλαμίδας , Γεν. Δ/ντης  της εταιρείας, σύμβουλος επικοινωνίας, και υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών. Συντονίστρια   ήταν η κα Θεοφανία Μητκούδη, δημοσιογράφος και  από την πλευρά του Χ.Ο.Θ υπεύθυνη για τη διοργάνωση ήταν η Μαρία Κατσαρού.

Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού και κυρίως των γονιών κατέδειξε, για μια φορά ακόμα, την αγωνία τους  μπροστά στην απειλή της ανεξέλεγκτης χρήσης των μέσων  και των πιθανών  επιπτώσεων της. Ο αποκλεισμός όμως και η δαιμονοποιησή τους  επιφέρουν τ’ αντίθετα αποτελέσματα, αντίθετα η συνεχής ενημέρωση, η συνεργασία με τα παιδιά και η σωστή χρήση προστατεύουν κατά πολύ από τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στον κόσμο του κυβερνοχώρου.

Τέλος  θα θέλαμε να συμπληρώσουμε  την άποψη του Καθηγητή  Γλωσσολογίας κ. Γεώργιου Μπαμπινιώτη για ένα επίσης μεγάλο κίνδυνο την αυξανόμενη χρήση των «greeklish»

«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας . Δεν είναι απλό εργαλείο, είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία. Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».