ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ!!!

Μην τρομάζετε!. Δεν πρόκειται να υποστεί κανείς τίποτα που να δοκιμάζει την αντοχή του προκαλώντας του τρομακτικά πράματα .Ίσα ίσα, θα γίνει μια προσπάθεια ξεκα...
article placeholder

ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΠΩΝΥΜΑ

Συνεχίζοντας ακάθεκτοι στα περί επωνύμων, πάμε σήμερα να δούμε.  5. Τα τοπωνυμικά Από τους παλιότερους τρόπους  απόδοσης προσωνυμίου  σε κάποιον ήταν η αναφορά στον  τόπο  καταγωγής του. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μετοίκησης, το νέο περιβάλλον πολύ εύκολα κατέφευγε στον τόπο προέλευσης του νεοφερμένου για να αναφερθεί σε αυτόν.
article placeholder

ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

4. Επώνυμα με βάση τα χαρακτηριστικά    -    συνέχεια.  Πολλές φορές οι άνθρωποι αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευφάνταστοι  όταν τονίζουν κάποιο χαρακτηριστικό ενός συνανθρώπου τους, άλλοτε χάριν αστεϊσμού και άλλοτε χάριν παραδειγματισμού. 
article placeholder

ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

3. Τα επίθετα που βασίζονται σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων. Η σημασία κάποιων επωνύμων είναι κατανοητή  λόγω απ΄ ευθείας παραπομπής στην ιδιότητα που τα γέννησε. Ας πούμε, για τα Κουτσοκώστας, Κουφογιάνκος,  Κασιδιάρης, Σαλιάρης, Καλπακτσής κ.α. (μαζί με τα παράγωγά τους) καταλαβαίνουμε όλοι από πού προήλθαν.          Για κάποια άλλα όμως δεν είναι τόσο φανερό, οπότε να η ευκαιρία να πλοηγηθούμε ερμηνευτικά στον γοητευτικό κόσμο των επωνύμων, αποκρυπτογραφώντας χαρακτηριστικά  των προγόνων μας!
article placeholder

ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

2.Tα επαγγελματικά.  Επωνύμων συνέχεια λοιπόν, με επίθετα που προέκυψαν από το επάγγελμα κάποιου προγόνου. Κάποια (και τα παράγωγά τους ) είναι αμέσως κατανοητά πχ  Παπουτσής, Κασάπης, Λαδάς, Μυλωνάς, Αραμπατζής,  κλπ.. Για κάποια άλλα όμως χρειάζεται …μετάφραση για να αποκαλυφθεί το επαγγελματικό μυστικό που κρύβεται μέσα στο επώνυμο
article placeholder

ΕΠΩΝΥΜΑ – KI AΛΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

1.Πατρωνυμικά β΄.  Όμως σε όνομα  οφείλονται και κάποια άλλα επώνυμα που δεν το δείχνουν.  Και αυτό  γιατί για την δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκε το υποκοριστικό κι όχι το βαπτιστικό όνομα  κάποιου  προγόνου.