Το Ψωμί Ψωμάκι

Είναι βασικό ίσως το βασικότερο για την γαστρονομική κουλτούρα μας. Με αλευράκι και νερό και με τη μαγική μεσολάβηση του προζυμιού ή της μαγιάς, το ψωμί βασιλεύει στο τραπέζι μας και γίνεται σημείο αναφοράς στη ζωή μας.

Αποκριάτικα ( Συνέχεια )

Βασισμένη σε παμπάλαιες χειμωνιάτικες γονιμικές γιορτές, που ξόρκιζαν το φόβο του θανάτου της φύσης προσπαθώντας με μιμήσεις να της θυμίσουν τις αναπαραγωγικές της υποχρεώσεις, η παραδοσιακή ελληνική Αποκριά, περιλαμβάνει εντυπωσιακά τελετουργικά, με τελεστές ειδικά μεταμφιεσμένους άντρες και πάνδημη συμμετοχή των μελών κάθε κοινότητας, που παρακολουθούν συμμετέχοντας διαδραστικά.

Αποκριάτικα

Στις μέρες μας, η μάσκα έγινε καθημερινό εξάρτημα, υποχρεωτικό και αναγκαίο. Μέχρι πριν από ένα χρόνο όμως, οι μάσκες έμπαιναν στην ζωή μας μόνο στο τέλος κάθε χειμώνα, για τρεις πολύ ξεχωριστές εβδομάδες.

Κλίσεις και Κλήσεις

Τι σχέση μπορεί να έχει μια μπαλκονόπορτα με ένα πρεσβευτή; Πολύ απλό! Μπορούν και οι δύο να μπουν σε ανάκλη(ι)ση!Αυτό το λογοπαιχνιδάκι βέβαια μόνο προφορικά στέκεται, καθώς βασίζεται στο ομόηχο των δύο λέξεων.

Υιοθεσίες

Η επικοινωνία και η ανταλλαγή υπήρξαν από πάντα και απόδειξη αλλά και τρόπος προαγωγής του πολιτισμικού επιπέδου και η γλώσσα, σαν κομμάτι πολιτισμού, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Γιορτινά

Παραμονή Χριστουγέννων! Η νύχτα του θαύματος. Ο ουρανός γέρνει κι ακουμπάει στη γη το Δώρο του. Όλη η πλάση ανατριχιάζει μυστικά, ο Θεός παίρνει σάρκα και οστά και μια γυναίκα γίνεται Θεοτόκος.

Φθινοπωρινά

Οι τρόποι που ο κάθε λαός επέλεξε για να αποτυπώσει τη σύνδεσή του με τη φύση, την ελπίδα για επιβίωση και τη λατρεία των ιερών του είναι αυτό που ουσιαστικά δημιούργησε την βάση της πολιτισμικής του πορείας και του εθιμικού του πλούτου.

Ψιλοδουλειές

Η σημασία είναι πάντα στη λεπτομέρεια, σ΄ αυτά τα μικροπράματα,  η ορθότητα των οποίων κρύβει επιμέλεια, προσοχή και γνώση. Η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της διατύπωσής τους αμαυρώνει συχνά την εντύπωση που αφήνει ο λόγος μας. Ας δούμε μερικά.

Σαβουάρ βίβρ

Σαν ευγενικά πλάσματα, αναφερόμαστε στους συνανθρώπους μας με το «κύριος» ή «κυρία». Ακόμη κι αυτό όμως έχει τον τρόπο του, για να αποφύγουμε να φαινόμαστε ευγενικοί μεν, αδαείς δε!