Κοπή Βασιλόπιτας 2021

Την Κυριακή 10-1-2021 όπως κάθε χρόνο, κόψαμε την βασιλόπιτά μας για τη νέα χρονιά. Ήταν μια μεγάλη πίτα, ικανή να χωρέσει όλα τα μέλη του ομίλου χωρισμένα σε τμήματα και κόπηκε δια χειρός προέδρου Ηρακλή Σαμπαρδάνη και παρουσία ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο σπιτάκι.

Αγιασμός 2020

Και κάπως έτσι  κάθε χρόνο ως τώρα ο δέκατος μήνας της χρονιάς γινόταν εναρκτήριος.  Για πρόβες, χορούς  και δραστηριότητες, για όνειρα, σχέδια και προσπάθειες.

Εκλογές 2020

Η Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 ήταν μια διαφορετική Παρασκευή. Ήταν η μέρα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τα μέλη του ΧΟΘ, που υπάκουσαν στην εκλογική τους υποχρέωση σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό. Το θεατράκι της οδού Χηλής γέμισε κόσμο που παρακολούθησε την γενική συνέλευση, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Ακούστηκαν πληροφορίες από το απερχόμενο συμβούλιο και γνώμες και τοποθετήσεις ακροατών, επιβεβαιώνοντας τη συλλογικότητα στη λειτουργία του ΧΟΘ.

Το εφηβικό τμήμα τιμά την κοπή Βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου

To σύνθημα ήταν σαφές και αποφασιστικό. «Κανένα παιδί χωρίς πρωϊνό στο σχολείο Κανένα παιδί χωρίς μεσημεριανό στο σχολείο». Το σύνθημα ύψωσε το ανάστημά του κι έγινε πραγματικότητα, δίπλα στο Κεντρικό Συσσίτιο  που λειτουργεί στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο, οργανωμένα όλα  από την  Ιερά  Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς.

Και ο δρόμος μας έφερε στο Φλάμπουρο

Σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης, η καρδιά μιας πληροφορίας χτυπάει στο βίωμα. Με αυτό σαν απαράβατη αρχή, και επειδή το αντικείμενο παρουσίασης του Α τμήματος νέων με δάσκαλο τον Σάκη Παληογιάννη σε επικείμενη παράσταση θα είναι η μουσικοχορευτική παράδοση του Φλάμπουρου Ελασσόνας,  το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 το Α Τμήμα Νέων ξεκίνησε για εκεί. Κανείς όμως δεν ήξερε τι τους περίμενε…!

Κοπή πίτας 2020

Παρασκευή 31 Γενάρη 2020, βράδυ, στο Χηλής. Είχε ΠΟΛΥ κόσμο! Κάποια στιγμή ένοιωθες ότι το θεατράκι της Χηλής είχε διασταλεί, αλλιώς δεν μπορούσες να καταλάβεις πώς χωράνε όλοι! Αλλά φαίνεται πως ήταν όλοι καλοί! Γιατί, το είπε ο σοφός λαός, άμα είναι καλοί και χίλιοι νάναι, χωράνε!!

Ε` Ευγένεια 2020 – Τραγουδούμε για την Ελλάδα

Μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία της Ι. Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς πήρε σάρκα και οστά στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου η μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο « Ε΄ Ευγένια 2020 – Τραγουδούμε για την Ελλάδα».

Ρουγκάτσια τα Θεοφάνεια στην Καλαμαριά

Μια φορά κι έναν καιρό, τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, ληστές και άλλοι εχθροί απειλούσαν τα χωριά στον κάμπο του Ρουμλουκιού. Οι κάτοικοι λοιπόν αποφάσισαν να προτάξουν τη λεβεντιά των παλικαριών τους ως τείχος προστασίας και γι΄αυτό οργάνωσαν ομάδες ένοπλων νέων οι οποίοι περιφρουρούσαν και φύλαγαν τα χωριά. Αυτοί ήταν οι Ρουγκατσάρηδες, που περνούσαν κάθε χρόνο μέσα στο δωδεκάμερο των Χριστουγέννων για να πάρουν την αμοιβή τους από τους συντοπίτες τους.