25 χρόνια από την στιγμή της ίδρυσής του ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Δεν επαναπαύεται όμως στις γνώσεις του. Για να γνωρίσει και να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους χορούς και τα τραγούδια της κάθε περιοχής διοργανώνει συχνά σεμινάρια με εισηγητές ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την παράδοση του τόπου τους. Η κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες στις κινήσεις, στις φορεσιές, σε τραγούδια που μόνο άνθρωποι που ζουν και βιώνουν την παράδοση του τόπου τους μπορούν να αποδώσουν.

Έτσι λοιπόν την Τρίτη 5 Μαϊου στην παρέα του τμήματος των παραστάσεων προστέθηκε ο Βαγγέλης Τσαγανός, καθηγητής φυσικής αγωγής, για να δείξει χορούς από την περιοχή των Σερρών. Η ώρα πήγε 21:30 μ.μ. και το σεμινάριο ξεκίνησε με έναν συρτό για να ζεσταθούν οι χορευτές. Βαμβακόφυτο, Ηράκλεια, Νιγρίτα και Φλάμπουρο ήταν τα χωριά από τα οποία διδάχθηκαν χοροί. Στις Σέρρες ο τρόπος που χορεύει ο καθένας φανερώνει και από ποιο χωριό του νομού κατάγεται. Η λαβή των χεριών ιδιαίτερη και ξεχωριστή, διαφορετική από των άλλων περιοχών. Χέρια ψηλά και ανοιχτά. Πόδια που ακολουθούν τον ιδιαίτερο ρυθμό, όχι του νταουλιού αλλά του ζουρνά και της γκάιντας. Χοροί που για να τους χορέψεις δεν χρειάζεται μόνο να ξέρεις τα βήματα αλλά να τους νιώσεις πρώτα μέσα σου, σ’ ολόκληρο το κορμί.

Βασικό μοτίβο των Σερρών είναι η γκάιντα, ο καρσιλαμάς και οι μπαϊντούσκες, τρία σημεία που χαρακτηρίζουν τον νομό αλλά διαφέρουν από χωριό σε χωριό. Από το χωριό Βαμβακόφυτο ήταν ο επόμενος χορός με το όνομα Μπάμπω χαβασί. Πολλές φορές ήταν ο πρώτος χορός τα νύφης και μπορούσε να γυρίσει σε γκάιντα. Με αφορμή αυτό τον χορό παρουσιάστηκε και το Νιγρίτα χαβασί πάλι χορός της νύφης απλά από τη Νιγρίτα. Πολλές διαφορετικές μελωδίες γι’ αυτόν τον χορό όπως για παράδειγμα το Σεριάνι. Ένας χορός στον οποίο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κίνηση του γυναικείου μαντηλιού. Από την περιοχή του Βαμβακόφυτου ακολούθησαν οι χοροί Γκάιντα, Μοναστήρι και Ένα και ένα. Ακολύθησε η περιοχή της Ηράκλειας με τους χορούς Μανώλης, Μπαϊντούσκα, Καρσιλαμάς και έκλεισε με τον χορό Αϊντίνι από το Φλάμπουρο.

Ένα πολύ όμορφο σεμινάριο έφτασε στο τέλος του με ένα αναμνηστικό και μία υπόσχεση για μελλοντική συνάντηση. Είναι τόσο όμορφο και τόσο σημαντικό να έρχεται κανείς σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διάθεση, κέφι και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Το ευχαριστώ για τον Βαγγέλη Τσαγανό είναι λίγο. Ευχαριστούμε πολύ!!