Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε τους κυρίους Βασίλη Γεροβασιλείου και Λευτέρη Παύλου για ένα σεμινάριο αφιερωμένο στη μουσικοχορευτική παράδοση, τα ήθη και έθιμα των χωριών Κωστί και Μπροντίβο της Ανατολικής Θράκης.

Οι εισηγητές μας παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μία πενταετία στις περιοχές της Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα (1914 και 1924-5) οι Θρακιώτες πρόσφυγες από τα χωριά Κωστί, Μπροντίβο, Γαλαζάκι (Καλάντζο) και Άγιος Στέφανος. Τα συγκεκριμένα χωριά βρίσκονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Στράντζας που αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ Ανατολικής και Βόρειας Θράκης γεωγραφικά, διοικητικά και πολιτιστικά.Τα χωριά Κωστί, Μπροντίβο και Γαλαζάκι βρίσκονται νότια της Σωζόπολης, που αποτελούσε το νότιο σύνορο της επαρχίας της Ανατολικής Ρωμυλίας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη σημερινή Βουλγαρία ενώ ο Άγιος Στέφανος βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία.

Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και περιήγηση στην περιοχή, οι εισηγητές παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό από το αρχείο τους και στοιχεία σχετικά με τη γυναικεία και αντρική φορεσιά, τα κύρια έθιμα (Αναστενάρια, Καλόγερος και Λαζαροσάββατο), τα μουσικά όργανα (Θρακιώτικη λύρα, γκάιντα και νταβούλι), τους ρυθμούς και τη θεματολογία των τραγουδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία των μουσικών οργάνων στην τέλεση συγκεκριμένων εθίμων.

Ακολούθησε προβολή επιλεγμένων στιγμιότυπων από καταγραφές των χορών της περιοχής, όπου απεικονίζονταν παραλλαγές που αποτυπώθηκαν από Θρακιώτες διαφορετικών ηλικιών, σε διαφορετικά χωριά και χορευτικές περιστάσεις. Στη συνέχεια διδάχτηκαν οι χοροί Ντίλι ντίλι, Πηδηχτός ή Παλικάρια, Μαργελεμένε γεμετζή – Συρμαδιστός, παραλλαγές του συρτού σε ρυθμούς 7/8, 9/8 και 8/8 (π.χ. Μέσα έξω, τη Καλόγερου), Βαρύς Μαντηλάδικος ή μαντηλατος, Συρτός τη πανηγυριού (Πανηγυριώτικος), Τσούτσες και Πιπέρι. Δόθηκε έμφαση στο βαρύ χορευτικό ύφος και την ιδιαίτερη κινησιολογία της περιοχής και στις περιστάσεις και έθιμα στο πλαίσιο των οποίων χορεύεται κάθε χορός μέχρι και σήμερα.

Πέρα από την παρουσίαση, οι εισηγητές συνόδεψαν την πρόβα με τη λύρα, το νταβούλι και το τραγούδι τους.