Το Δ τμήμα ενηλίκων της Πέμπτης  στις 11 Μαϊου  είχε την ευκαιρία ΄να παρακολουθήσει σεμινάριο  μουσικής και χορού, που αναφερόταν στις περιοχές  Μπροντίβο και Κωστί  της περιοχής Αγαθουπόλεως  της Ανατολικής Θράκης, από τον Λευτέρη Παύλου.

Είναι αλήθεια ότι όλους τους χορευτές συνεπήρε  η βιωματική έκφραση του δασκάλου, η οποία συνοδεύτηκε  από τους ιδιαίτερους ήχους της θρακιώτικης λύρας στα επιδέξια χέρια του με τη συνοδεία του νταουλιού από τον Αντώνη Ζάχο.

 

Ακουστήκαν τραγούδια των αναστενάρηδων της Ανατολικής Ρωμυλίας αργόσυρτα και ιδιαίτερα μελισματικά  με  έντονη ιδιοτυπία στη ρυθμομελωδική τους υφή. Χαρακτηριστικά  που τα  κάνει να ξεχωρίζουν σημαντικά από τα καθιστικά του κυρίως ελλαδικού χώρου. Αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφολογική κατηγορία ελληνικών τραγουδιών με μακρόσυρτες  φράσεις  που είναι σχεδόν ταυτόσημες  με τη  Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική.

Το έθιμο των αναστενάρηδων έχει τις ρίζες στην ελληνική αρχαιότητα και σήμερα τελείται από πρόσφυγες ή απογόνους αυτών τους γνωστούς Κωστιλήδες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί κυρίως στα χωριά Αγία Ελένη Σερρών, Λαγκαδάς. Θεσσαλονίκης, Μελίκη Ημαθίας, Μαυρολεύκη Δράμας κ.α.

Παρακάτω αναφέρεται ένα δείγμα από την ύλη που παρουσιάστηκε :

Συρμαδιστός από το Κωστί της Ανατολικής Θράκης

Αχ μαργελεμένε γεμετζή, αχ αν είδες πράσινο δεντρί;
Να ‘χει, να ‘χει ασημένια φύλλα – μαύρα μά, μαύρα μάτια μαύρα φρύδια.

https://www.youtube.com/watch?v=zGYu_1TNtjE

Χεριάτικος τραμπανιστός”, χορός που χορευόταν σε πολλά χωριά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Πηδηχτός από το χωριό Κωστί και την ευρύτερη περιοχή. Ακούγονται τα τραγούδια “Ναυτόπουλο ψυχομαχεί” και “Παλικάρια μου”.
Ναυτόπουλο ψυχομαχεί μαργαριταρένια μου
στη καραβιού την πλώρη μαργαριταροπλεγμένη…

https://www.youtube.com/watch?v=F8XUuWq5jOs

Συρτός πανηγυριού από το Μπροντίβο της Ανατολικής Θράκης, που ανήκει  στα λεγόμενα κουτσουμπάκια (=καντάδες) των Αναστενάρηδων. Τραγουδιόταν κάποτε τη νύχτα κάτω από το σπίτι της αγαπημένης.
Έβγα κορη μ’ να με ιδείς που ‘ρθα στη γειτονια σου
Χρυσή κορδέλα σου ‘φερα να πλέξεις τα μαλλιά σου
https://www.youtube.com/watch?v=f1zWmLUq19s

Έγινε αναφορά επίσης  στο έθιμο και τους χορούς του καλόγερου, που τελείται τις αποκριές  και συμβολίζει τη νεκτρανάσταση  της φύσης και στο οργανικό δρομικό κομμάτι  «Τσούτσες».

Η έκφραση και ο λυρισμός του δασκάλου, όπως προείπαμε,  η περιγραφή του  για τη μορφολογία και τον τρόπο ζωής των αναστενάρηδων, διαμόρφωσαν στο μέτρο του δυνατού την ανάλογη ψυχολογία και μετέδωσαν σ’ όλους ένα δείγμα από τη φιλοσοφία  αυτού του τόπου, ήταν πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία.