Είναι χειμώνας.
Χαμηλές θερμοκρασίες, παγωνιές, χιόνια και άλλα τέτοια επικίνδυνα, συχνά αποτελούν αφορμή ατυχημάτων λόγω ολισθηρότητας. Μερικά όμως από αυτά γίνονται και αφορμή λεκτικών ατυχημάτων και γλωσσικών ολισθημάτων.
Ο παγετός και οι παγετώνες. Μοιάζουν αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικές λέξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά πράγματα.
Ο παγετός είναι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία αφ΄ ενός και η γνωστή μας πάχνη αφ΄ ετέρου. Στον πληθυντικό γίνεται «οι παγετοί». Τόσο απλά!
Π.χ. Οι συχνοί παγετοί μπορούν να καταστρέψουν την γεωργική παραγωγή της περιοχής μας.
Οι «παγετώνες» τώρα, είναι άλλο πράγμα. Κατ΄ αρχήν χαρακτήρισαν μια εποχή της ιστορίας της γης και έγιναν και σειρά αγαπημένων ταινιών. Είναι πάγοι που συσσωρεύτηκαν σε χαράδρες και χάσματα και τελικά μετατράπηκαν σε ποτάμια πάγου, με κοίτη βαθειά και ροή αργή, ροή που οφείλεται στο ότι το βάρος των υπερκείμενων στρωμάτων πάγου λιώνει τον πάγο της βάσης λόγω πίεσης και έτσι όλος ο παγωμένος όγκος κυλάει πάρα πολύ αργά προς την κατεύθυνση που ορίζει η κλίση του εδάφους. Οι παγετώνες μελετώνται και παρακολουθούνται από επιστήμονες. Και ως λέξη, έχουν ενικό το «ο παγετών (και όχι ο παγετός) – του παγετώνος». Και πάλι τόσο απλά!
Π.χ Ο Γιόχαν μελέτησε τον ίδιο παγετώνα στην Ανταρκτική για δέκα χρόνια.
Και ο παγετός και ο παγετών ετυμολογικά προέρχονται από τον «πάγο» που γεννήθηκε από το ρήμα «πήγνυμι» που σημαίνει «πήζω, στερεοποιούμαι».

Προσοχή λοιπόν σε παγετούς και παγετώνες γιατί γλιστρούν!