Για αυτή την εκδήλωση ο Γιώργος έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Ένα θέαμα υψηλού επιπέδου!! Συμμετοχή “ξεχωριστών” παιδιών που εκφράζονται μέσα απ’ το χορό, μια ομάδα Αυστριακών που αγαπά την Ελλάδα και μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς, πλήθος χορευτών με ενέργεια, συγκινητικά δρώμενα, καταπληκτικές φωνές, μοναδικοί μουσικοί, ένα απίστευτο πάντρεμα Κρήτης-Πόντου και ένας φιλανθρωπικός σκοπός..» και η Στέλλα συμπλήρωσε: «Όσο υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν την παράδοσή μας και θυμούνται το παρελθόν, θα υπάρχει και μέλλον!! Συγκλονιστικό θέαμα, ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες!»

Με λίγα λόγια είπαν τόσα πολλά..

Η αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Πολλοί όρθιοι στους διαδρόμους απολάμβαναν χωρίς να παραπονεθούν. Ήταν ένα όμορφο συναίσθημα, ενότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας και παρηγοριάς. Τα συναισθήματα αυτά χόρευαν αντικριστά, από τη μια μεριά τα πρόσωπα, και τα χέρια των θεατών και από την άλλη τα σώματα, η φωνή, τα βλέμματα και τα χέρια των χορευτών. Η κάθε πλευρά μετέδωσε στην άλλη το μεράκι και την ελπίδα της με ευκολία και αμεσότητα.

Έξι σύλλογοι, αντίστοιχα μουσικά σχήματα, δεκάδες χορευτές για κάθε σύλλογο με υπέροχες παραδοσιακές φορεσιές, δάσκαλοι με έμπνευση και όραμα, αγάπη και υπομονή. Εξαιρετική παρουσιάστρια η κ. Μαρία Λαδά.

Μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίχθηκαν πτυχές της παράδοσης, ατόφιες και ζωντανές. Διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, εκπροσωπήθηκαν πιστά. Από την ακριτική Φλώρινα, μέχρι την Κάλυμνο, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα ως τον Πόντο και την Κρήτη. Εξαιρετικές ομάδες χορευτών όλες, εκφράστηκαν με την παράδοση, και ανέπνευσαν τον αέρα της δημιουργικότητας με αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε.

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, που είχε την ιδιαίτερη χαρά να απολαμβάνει τον «αδελφό» Χορευτικό Όμιλο Graz Αυστρίας σε αυτή την εκδήλωση, παρουσίασε τους χορούς, τους καημούς, τα τραγούδια και τα μοιρολόγια, τις συνήθειες και την καθημερινή ζωή της Καλύμνου, ακριβώς όπως τα διδάχτηκε από την κ. Άννα Μαύρου. Η κ. Μαύρου ταξίδεψε αρκετές φορές την προηγούμενη αλλά και τη φετινή χρονιά από την Κάλυμνο στη Θεσσαλονίκη για να μεταδώσει τα βιώματα του τόπου της στο τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Και η συγκίνηση και το χαμόγελό της μετά το πέρας της εκδήλωσης απέδειξε πως ο κόπος της ανταμείφθηκε. Το μοιρολόι της νησιώτισσας για τον άνδρα της που δεν γύρισε, ο καημός του σφουγγαρά που «χτυπήθηκε» από τη νόσο των δυτών, οι γυναικείοι ανάλαφροι και «σφιχτοί σαν ζύμη» χοροί και οι ζευγαρωτοί χοροί με τα κοφτά, μετρημένα βήματα μετέφεραν τους θεατές σε ένα νησιώτικο τοπίο.
Οι φορεσιές που παρουσιάστηκαν ηταν η γυναικεία  Καλύμνου (καβάδι) και η αντρική νησιώτικη βράκα.

Ο Χορευτικός Όμιλος Graz, τα μέλη του οποίου έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής από την Αυστρία στη Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος, συγκίνησαν κάθε έναν ξεχωριστά φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές της Φλώρινας, χόρεψε υπέροχα τους χορούς της περιοχής αυτής. Κάποιοι από τους Αυστριακούς συγχορευτές, γνωρίζουν ελληνικά και μπορούσαν να καταλάβουν τα λόγια εκτίμησης και αγάπης που τους κύκλωναν από παντού όταν τελείωσε το πρόγραμμά τους. Είναι όλοι άνθρωποι που αγαπούν την ελληνική παράδοση με πάθος, μαθητεύουν κοντά της, έχουν αποκτήσει αδελφικούς δεσμούς με μέλη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και τα πρόσωπά τους λάμπανε από χαρά που μπορούσαν να μοιραστούν αυτά τους τα βιώματα στην σημαντικότερη εκδήλωση για τον παραδοσιακό χορό στην Θεσσαλονίκη.

Τα έσοδα διατέθηκαν για το Σύλλογο «Οικογένεια και Παιδί». Γιατί, οι δεσμοί που αναπτύσσει κάθε ένας από τους συλλόγους που χόρεψαν, για τα μέλη του και τους φίλους, είναι οικογενειακοί δεσμοί. Και όλοι όσοι εκφράζονται μέσα από το χορό, βρίσκουν στους δεσμούς που αναπτύσσουν με τα υπόλοιπα μέλη μια «οικογένεια» που τους θρέφει με στοργή και ελπίδα. Για αυτή την ζωή χορέψαμε και φέτος, χορευτές και θεατές. Και του χρόνου με υγεία!

 

 

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hoth.gr&set=a.10158928590322612