11 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από εκείνο τον Φλεβάρη που πέντε χοροδιδάσκαλοι αποφάσισαν να οργανώσουν μια εκδήλωση-προσφορά στους πληγέντες της Ταϋλάνδης από το τσουνάμι. Από τότε εδραιώθηκε και κάθε χρόνο τα έσοδα της στέλνονται και σε έναν διαφορετικό φορέα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, προσπαθώντας να πάει η εκδήλωση ένα βήμα παραπάνω, αποφασίστηκε να συμμετέχει κάθε χρόνο και ένας διαφορετικός σύλλογος από το εξωτερικό , ο οποίος χορεύει και ασχολείται με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και την ελληνική παράδοση. Φέτος ήταν η σειρά της χορευτικής ομάδας του Φανούρη Τρικίλη από το Βέλγιο να συμμετέχει, φιλοξενούμενος από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:30 μ.μ. Για τον Χ.Ο.Θ. και για τους Βέλγους όμως ξεκίνησε από την Παρασκευή, μια μέρα πριν δηλαδή. Οι Βέλγοι προσγειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και πριν περάσει καλά-καλά μια ώρα βρέθηκαν στο θεατράκι της οδού Χιλής, να ενωθούν με τα παιδιά του Χορευτικού Ομίλου και να κάνουν πρόβα από κοινού, ο καθένας το πρόγραμμά του. Σε εύθυμο κλίμα, με ζωντανή ορχήστρα, ακολούθησε γλέντι για όλους με άφθονο ποτό και φαγητό φτιαγμένο από τα χεράκια των παιδιών του Χ.Ο.Θ. που βρίσκονταν εκεί. Στο γλέντι συμμετείχαν και άτομα από τα τμήματα νέων του συλλόγου που δειλά-δειλά έφταναν στο χώρο.

Ξημερώνοντας Σάββατο η αδημονία και η προσμονή όλων σιγά-σιγά μεγάλωνε καθώς η ώρα της παράστασης πλησίαζε. Όλοι οι σύλλογοι που θα έπαιρναν μέρος από νωρίς βρέθηκαν στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. ,όπου θα γινόταν η εκδήλωση για να κάνουν την τελευταία τους πρόβα, να δουν το χώρο και να ρυθμίσουν τις όποιες λεπτομέρειες. Γύρω στις 18:30, όταν τελείωσαν και οι τελευταίοι την πρόβα τους, οι σύλλογοι μπήκαν στα καμαρίνια ξεκίνησαν να ετοιμάζονται και ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει στην αίθουσα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους δύο εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες « Η ΑΜΥΜΩΝΗ» και του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» που για φέτος επιλέχθηκαν να λάβουν τα έσοδα της εκδήλωσης. Αμέσως μετά δάκρυα συγκίνησης διακρίνονταν στα μάτια του κόσμου καθώς στην σκηνή βρισκόταν τα παιδιά από τον σύλλογο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» χορεύοντας και τραγουδώντας. Ξεχώρισε ο Φοίβος, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα με το ικαριώτικο ζεϊμπέκικο που χόρεψε. Αμέσως μετά με τους ήχους του βιολιού και του λαούτου βγήκε η Σχολή Χορού-Φάνης Τρικίλης Βρυξέλες-Βέλγιο για να χορέψουν χορούς από την περιοχή της Καλύμνου. Τα παιδιά από το Βέλγιο χόρεψαν μηχανικό, σούστα, ίσο, θυμαριώτικο, συρτό Καλύμνου και ντιρλαντά και καταχειροκροτήθηκαν αφού τιμούν την ελληνική παράδοση, παρ’ ότι είναι τόσο μακριά, καθώς είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σειρά είχε το Κ.Μ.Π.Χ. «ο Κύκλος» που φέτος διάλεξε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους Βλάχους. Οι φορεσιές οι χοροί και τα τραγούδια που παρουσίασε ήταν από το Μέτσοβο, τις Σέρρες και τη Δράμα. Χορεύτηκαν: «στο σερριώτικο τον κάμπο» & «Αντίπερα»(Σέρρες), «Θάλασσα πλατιά»(Μέτσοβο), Λένα(Σέρρες), Τσάμικος με το τραγούδι «πέρδικα»(Μέτσοβο), «Ράφτε-Ράφτε» & «Χατζηστέριο τσέλικ μάρε»(Σέρρες) και Συγκαθιστά(Μέτσοβο). Η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού Κωνσταντίνου Νικολαϊδη «ΕΚΝΕΥΣΙΣ» που ακολουθούσε, μας ταξίδεψε σε ένα κυκλαδίτικο γλέντι όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο συρτός και ο μπάλος από την Νάξο, την Κέα(Τζιά), την Πάρο και τα Θερμιά(Κύθνος). Οι χορευτές έκαναν εντύπωση με την ομοιομορφία και τον συγχρονισμό τους. Από τις Κυκλάδες,το Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» μας ταξίδεψε βόρεια και συγκεκριμένα στον κάμπο της Νάουσας. Χάλκινα αλλά και ήχοι από γκάιντα συνόδεψαν τα βήματα των χορευτών οι οποίοι χόρεψαν Συρτό, Νιζάμσκα, Ρούντο Γιάκνε, Πατρούνινο, Πράβα, Γκάιντα, Γιάντσιτσκα, Μήτραινα ενώ των χορών προηγήθηκε η παρουσίαση γαμήλιου δρωμένου της περιοχής.

Τελευταίος της βραδιάς ήταν ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης που μας ταξίδεψε στην όμορφη και αρχοντική Κωνσταντινούπολη. Λαϊκή και αστική τάξη της Πόλης γλέντησαν μαζί πάνω στην σκηνή και μετέδωσαν στο κοινό ένα δείγμα κοσμοπολιτισμού και άρωμα Βοσπόρου. Οι άντρες ντυμένοι προσεγμένα και επίσημα και οι γυναίκες με αρχοντικά φορέματα από τη μία και προσεγμένα συνολάκια από την άλλη σε συνδυασμό με εξαιρετικές κομμώσεις απέπνεαν έναν άλλο αέρα. Παρουσίασαν Μπάλο, Καρσιλαμά, Πολίτικο συρτό, Βαλς, Βαρύ Χασάπικο, Ταταυλιανό Χασάπικο, Γρήγορο Χασάπικο-sehnaz longa. Μουσικά έντυσαν την παρουσίαση του Ομίλου οι Ιχνηλάτες της Παράδοσης ταξιδεύοντας το κοινό στους πολίτικους μαχαλάδες.

Για άλλη μια χρονιά το Χορεύουμε για τη Ζωή στέφθηκε με επιτυχία. Μια παράσταση που κάθε χρονιά έχει να επιδείξει κάτι διαφορετικό στους χορευτικούς κύκλους, μια παράσταση που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και έγινε θεσμός.
Ραντεβού του χρόνου!

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hoth.gr&set=a.10153169914707612