«Χορεύουμε για τη ζωή» λέξεις που απηχούν στην κυριολεξία τους μεγαλοσύνη, ανθρώπινο ύμνο προς το Δημιουργό, αλλά και όραμα με στόχο την αλληλεγγύη για δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες.

Οι έννοιες αυτές ενέπνευσαν τους διοργανωτές: Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις», Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ», Χορευτικό Ομίλο Θεσσαλονίκης και Πολιτιστικό Σωματείο «ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΣ», το 2005 να πραγματοποιήσουν εκδήλωση συμπαράστασης προς τους πληγέντες από το τσουνάμι στην Ασία. ΄Εκτοτε και για 14η συνεχή χρονια, λαμβάνει χώρα η ομώνυμη εκδήλωση που και φέτος έγινε στο Ο.Μ.Μ.Θ., το Σάββατο 3/3/2018.
Οι χοροδιδάσκαλοι των παραπάνω πολιτιστικών Συλλόγων, οι χορευτές, οι καταξιωμένοι μουσικοί όλοι με την προσφορά τους, προπάντων όμως η ανταπόκριση του κόσμου, βοήθησαν να γίνει θεσμός η παραπάνω εκδήλωση. Τα έσοδα διατίθενται κάθε χρόνο, ως ηθικό καθήκον και πράξη στήριξης σε διαφορετική κοινωνική ομάδα. Μέχρι σήμερα η μεγάλη παρέα του «Χορεύουμε για τη ζωή» έχει συνδράμει στο έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Παιδιών με σύνδρομο Down, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα «Λάμψη», του Συλλόγου «Παιδικά Όνειρα», του Συλλόγου Γονέων Λαγκαδά «Η Άνοιξη», των Γιατρών του Κόσμου, του Συλλόγου Εθελοντών Αγίου Στυλιανού και της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.Τη φετινή χρονιά, το βλέμμα της αλληλεγγύης στράφηκε στο Γυμνάσιο/Λύκειο Πολυχνίτου της Λέσβου, που πλήγηκε από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.
Σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα που αντάμειψε το πολυπληθές κοινό, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρουσίασε χορούς από τα νότια Δωδεκάνησα. Προσέγγισε με σεβασμό και άψογη τεχνική τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ξεχωριστή ομορφιά της μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής του Αιγαίου. Τα ηχοχρώματα και τις αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες αγγελοζωγράφισαν οι εξαίρετοι μουσικοί Γ. Κλαδάκης στη λύρα -τραγούδι, Γ. Λεντάκης στο λαούτο και Γ. Αναστασιάδης στην τσαμπούνα.
Εκτός από την άψογη τεχνική και εκφραστική αρτιότητα των χορευτών, εκείνο που χαρακτήρισε, σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Χ.Ο.Θ., φορεσιές.
Γυναικείες ‘Έμπωνα Ρόδου, Αρχαγγέλου Ρόδου, Κάσου, Τήλου, Καρπάθου (Ολυμπίτικο καβάϊ) και αντρική νησιώτικη βράκα.
Πολύπτυχα φουστάνια, εντυπωσιακά χρώματα, κεντημένες παρυφές, περιλαίμια με επιρραμένα χρυσά νομίσματα, μαντήλια στολισμένα επίσης με κοσμήματα, όλες οι λαϊκές τέχνες ανταμωμένες, προσέδωσαν ένα μεγαλόπρεπο θέαμα στο κοινό. Οι χοροί που παρουσίασε το τμήμα των παραστάσεων με χοροδιδάσκαλο το Σάκη Παληογιάννη, ήταν : σούστα Χαλκης, Ζερβός (Κάσου), Σιανός,_Γονατιστός – Πάνω χορός (Κάρπαθος), Αντιπατητής (Κάρπαθος), Τούρκικος, Ροδίτικος, και Σούστα(Ρόδου).
Ο Χορευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης έκλεισε την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε κατ’ αρχήν με βραβεύσεις ατόμων, που υποστήριξαν και υπηρέτησαν με ζήλο την λαϊκή μας παράδοση. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσίαση χορών και τραγουδιών από τους συλλόγους:

Κέντρο αποκατάστασης, κοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Σωτήρ», είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας, που περιθάλπει άτομα κυρίως με νοητική αναπηρία και παρουσίασε χορούς της ευρύτερης περιοχής της Θράκης (ποδαράκι, λιανοχορταρούδια και καρσιλαμάς) Χοροδιδάσκαλοι: Ρένα Δουδούγκαλα & Νίκος Κώτσιου

Χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου Λέσβου «Ο Μεσοπόταμος» σε ιδιότυπους τοπικούς χορούς με Μεσοτοπίτικη φυσιογνωμία, που κατατάσσεται μουσικολογικά στον ευρύτερο χώρο των παραλίων της Μ. Ασίας (Ζεϊμπέκο, Κασάπικο κ.α.) οι χορευτές ερμήνευσαν και δρομικά τραγούδια, παρ’ ότι οι Μεσοτοπίτες προτιμούν τους οργανικούς σκοπούς, Χοροδιδάσκαλος: Ευθύμης Σαραντίδης. Ο Σύλλογος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, για τη συμβολική πράξη συμπαράστασης από μέρους των διοργανωτών.

Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών “ΚΥΚΛΟΣ” με χορούς από το Σπήλαιο Γρεβενών. Περιοχή στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, όπου επικρατούν οι συγκαθηστοί οχτάσημοι ρυθμοί και ο στρωτός (τσάμικος, στα τρία, κολοβός, μπεράτι). Παρουσιάστηκε επίσης από τους χορευτές και το ανδρικό παίγνιο Τόμπολο και ερμηνεύτηκε το τραγούδι του Ζιάκα αφιερωμένο στο γνωστό οπλαρχηγό, χοροδιδάσκαλοι οι : Κατερίνα Τρανταφυλλίδου και Κυριάκος Μωϋσίδης.

Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Κ. Νικολαϊδη “ΕΚΝΕΥΣΙΣ” μετέφερε το κοινό στην καρδιά της Μεσογείου, την Κρήτη και παρουσίασε τους χορούς : Συρτό, Γεργιανό Πηδηχτό, Λαζώτη, Αστερουσιανό, Τριζάλη, Μαλεβιζιώτη Ανωγειανό Πηδηχτό και Σούστα. ΄Επαιξαν οι μουσικοί Κυριτσάκης Κ. Λύρα και τραγούδι, Μπορμπουδάκη Μ. Λαούτο και τραγούδι και Προϊστάκης Γ. Ασκομπαντούρα.

Τέλος το Πολιτιστικό Σωματείο “Χοροστάτες” παρουσίασε τους χορούς από τον Ξηροπόταμο Δράμας : Πάνε ζήτησε τη μάνα, Χασαπιά, Συρτό, Λέκα, Παϊτούσκα, Τέσκα, παρουσίασε επίσης και εικόνες που διαδραματίζονταν στα σπίτια, τα καλντερίμια και τις πλατείες του χωριού. ‘Επαιξαν οι μουσικοί Σ. Δεμίσης λύρα, Θ. Σολάκης νταϊρέ, Ν. Σταυρίδης γκάϊντα, Κ. Δεμίση τραγούδι, Λ. Τσικουρίδης ταμπουρά, χοροδιδάσκαλος : Α. Σκρέκας.

Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές μαζί με μιά υπόσχεση, για υποστήριξη και συνέχεια της εκδήλωσης αυτής, ως ένα σημαντικό γεγονός που δίκαια έχει κατακτήσει εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα κάθε χρονιάς..

Παρουσίαση: Μαρία Λαδά

https://www.facebook.com/media/set/edit/a.10158717000667612