Άνθρωποι που χορεύουν σχεδόν καθημερινά ή άλλοι που χορεύουν «μια ζωή», χορευτές που ανήκουν σε μια ομάδα όπου με πρόβες εξασκούν τα βήματα των χορών που δίνουν άλλο ρυθμό στη ζωή τους, κάποιοι εκλεκτοί που η παραδοσιακή μουσική είναι η «ζωή» τους μαζί με πολλούς άλλους οι οποίοι αγαπούν την ίδια την ζωή και την υπέροχη έκφρασή της, τον χορό…

Όλοι αυτοί βρέθηκαν μαζί, αγκαλισμένοι από το σχήμα της καρδιάς που ένωνε στο λογότυπο της αφίσας τα δέκα χρόνια παρουσίας μιας μοναδικής εκδήλωσης για την Θεσσαλονίκη. Στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 22 Φεβρουαρίου η καρδιά όλων αυτών χτύπησε δυνατά! Οι πρόβες και οι ανησυχίες τους, οι κόποι και οι θυσίες τους φανερώθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα μπροστά σε πλήθος κόσμου που με την ίδια αγωνία περίμενε να γευτεί το πανηγύρι αυτό της προσφοράς!

Μετά από δέκα χρόνια παρουσίας στην ίδια αυτή αίθουσα οι συμμετέχοντες σύλλογοι αλλά και το κοινό της πόλης απέκτησαν μια ξεχωριστή εμπειρία που είχε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και δεν διαψεύστηκαν!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τιμητική διάκριση, βράβευση και φυσικά αναφορά στο έργο και την προσφορά του Γιώργη Μελίκη. Με αγάπη και σεβασμό οι χοροδιδάσκαλοι των συλλόγων που διοργανώνουν το «Χορεύουμε για την Ζωή» παρέδωσαν στον παρευρισκόμενο αναμνηστικό και εκείνος με την σειρά του εντυπωσίασε το κοινό με τα ζεστά του λόγια και την γεμάτη αγάπη για την παράδοση δράση του. Ήταν μια συγκινητική στιγμή που έδωσε και το στίγμα της βραδιάς.

Υπό την καθοδήγηση και την λεπτομερέστατη παρουσίαση της κ. Μαρίας Λαδά o κάθε σύλλογος παρουσίασε το πρόγραμμά του με συνέπεια και τάξη. Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Κωφών Β. Ελλάδος, ο Ιταλοελληνικός σύλλογος “Associazone Culturale”, και ακολούθως οι διοργανωτές: η καλλιτεχνική ομάδα χορού «Έκνευσις» του Κων/νου Νικολαΐδη, το Κέντρο Μελέτης παραδοσιακού χορού «Κύκλος, το πολιτιστικό σωματείο «Χοροστάτες» και ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ξετύλιξαν μπροστά στα μάτια των θεατών το μεράκι τους και την αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό. Υπέροχες φορεσιές, συντονισμένα βήματα, εξαίρετοι μουσικοί που πλαισίωναν το πρόγραμμα του κάθε συλλόγου και πάρα πολλοί εθελοντές έκαναν την βραδιά να εξελιχθεί θαυμάσια. Ήταν περισσότεροι από 300 οι συμμετέχοντες και έχοντες ενεργό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό γεγονός για την διοργάνωση. Ο κάθε σύλλογος μερίμνησε για τις φορεσιές των χορευτών, την μουσική επιμέλεια του προγράμματός του και τον φωτισμό της αίθουσας όπου χρειαζόταν. Ο Ιταλοελληνικός σύλλογος, καλεσμένοι του Κ.Μ.Π.Χ. «Κύκλος» εντυπωσίασε με το πρόγραμμά του με χορούς του Αιγαίου και οι χορευτές απόλαυσαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων που συγκινήθηκαν από την ένδειξη αυτή εκτίμησης και αγάπης για τον ελληνικό χορό. Η οργάνωση, η συνέπεια και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών αλλά και των συμμετεχόντων συλλόγων είναι άλλο ένα δείγμα της εντυπωσιακής ενωτικής δύναμης που κρύβεται μέσα στις δράσεις του πολιτισμού σήμερα.

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης δόθηκαν στον μη κερδοσκοπικό σύνδεσμο «Πνοή ζωής για τα Παιδιά», ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων που έχουν ευεργετηθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία διοργανώθηκε το «Χορεύουμε για την ζωή». Όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ανακούφισή τους για την από κοινού προσπάθεια και το ζωντανό αίσθημα αλληλεγγύης που γεννά αυτή η εκδήλωση!

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης έκλεισε την εκδήλωση παρουσίαζοντας χορούς από την περιοχή των Μεγάρων της Αττικής. Εισήγαγε στο κλίμα τους θεατές με ένα δρώμενο σχετικό με την εποχή της Τουρκοκρατίας. Όταν οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν από τον πασά να φτιάξουν την δική τους εκκλησιά, εκείνος τους απαντούσε θετικά με έναν μόνο όρο: να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα. Τόσο μεγάλος ήταν ο πόθος των κατοίκων που ξεκίνησαν το χτίσημο της εκκλησίας τους όλοι μαζί και δούλεψαν ασταμάτητα μέρα και νύχτα ώστε να ολοκληρωθεί ο μικρός ναός. Αντίστοιχα, στην αίθουσα Τελετών, είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε να χτιστεί μέσα σε λίγα λεπτά μια ολόκληρη εκκλησία πάνω στον χώρο της σκηνής. Το πανηγύρι ξεκίνησε το πρωί της ημέρας που μόλις είχε ολοκληρωθεί η εκκλησία και ο χορός των γυναικων βγήκε στην σκηνή με αυθεντικές φορεσιές της περιοχής των Μεγάρων στα βήματα της τράτας. Οι φωνές των κοριτσιών του τμήματος της Τετάρτης γέμισαν τον χώρο με τον χορό της τράτας και το πανηγύρι συνεχίστηκε με καρτζιλαμά, Λουλουβίκο, μπέρδε – μπέρδε, καγκέλι λεπενιώτικο και Χατζηχρήστο.

Οι μουσικοί που συνόδευσαν τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και τους καλεσμένους στο «Χορεύουμε για την Ζωή» σε ένα ταξίδι στα Μέγαρα της Αττικής ήταν οι: Αλέκος Ζώρας στο κλαρίνο, Αστέριος Τράκας στο βιολί, Βενετσιάνα Αργυρίου στο σαντούρι, Δημήτρης Μυλωνάς στο λαούτο, Λευτέρης Παύλου στα κρουστά και Παναγιώτης Τουρνας στο τραγούδι.

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά όλους όσους βρέθηκαν την βραδυά αυτή μαζί του στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά και όλους όσους συνέδραμαν είτε με την αγορά του εισητηρίου, είτε με πρακτική εργασία είτε ακόμη με την θερμή στήριξή τους την εκδήλωση αυτή!

Όπως ήταν γνωστό, ακολούθησε γλέντι με όλες τις ορχήστρες, φαγητό και αναμφισβήτητα καλή και κεφάτη παρέα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Εκεί όλοι οι σύλλογοι, οι συμμετέχοντες, αλλά και φίλοι και γνωστοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να γελάσουν, να απολαύσουν το φαγητό παρέα και φυσικά να χορέψουν!

Η επετειακή εκδήλωση έκλεισε με την ευχή να παραμείνουν οι άνθρωποι κοντά ο ένας στον άλλο και στην παράδοση!

 

 

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hoth.gr&set=a.10152320903187612