Τη λένε Νάουσα κι είναι η αρχόντισσα του υφαντού και του κρασιού, ορόσημο στο χάρτη της Μακεδονίας και της Αποκριάς. Εκεί, τις Κυριακές της Αποκριάς, πραγματοποιείται ένα ξεχωριστό μακεδονικό εθιμικό χορευτικό δρώμενο που συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και επαναλαμβάνεται και την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Είναι τότε που βγαίνουν οι «Γιανίτσαροι  και οι Μπούλες». Η προέλευση και η ιστορία του δρώμενου χάνεται στο βάθος του χρόνου, με αποτέλεσμα να μένει ουσιαστικά ανερμήνευτο αλλά  ωστόσο εξαιρετικά  αγαπητό. Πραγματοποιείται μόνο από ομάδες ανδρών («μπουλούκια»), όπως άλλωστε και όλα τα  ελληνικά παραδοσιακά αποκριάτικα τελετουργικά δρώμενα. Ο ΧΟΘ φέτος φέρνει στο «Χορεύουμε για τη Ζωή» μια γεύση από την καθηλωτική λεβεντιά των «Γιανίτσαρων»  και το μεγαλείο αυτού του χορευτικού  τελετουργικού που τηρείται συγκινητικά απαρέγκλιτα από τότε που υπάρχει. Φέρνει την χρωματιστή  παρουσία της «Μπούλας», που,  υπηρετούμενη από άντρα τελεστή, εκπροσωπεί με εντυπωσιακή σοβαρότητα το θηλυκό στοιχείο στο δρώμενο. Φέρνει το μυστήριο του λευκού «πρόσωπου», που κρύβει το άτομο ανάγοντάς το ισότιμα σε  κύριο φορέα έκφρασης και λειτουργίας του εθίμου. Κι όλα αυτά  τυλιγμένα στην  «φωνή» του ναουσαίϊκου ζουρνά, που, με πυκνότητα κραυγής, στήνει στιβαρά μελωδικά οικοδομήματα πάνω στις  ρυθμικές δομές του νταουλιού, οδηγώντας τελεστές και θεατές στη μέθεξη.

Οι χοροί του δρώμενου που παρουσιάζονται από τους χορευτές του ΧΟΘ με την ενδυμασία του «Γιανίτσαρου» (πρόσωπος, ταράμπουλο, πισλί, ασήμια, φουστανέλα, πάλα κλπ) είναι οι : Ζαλιστός,  Πατινάδα, Παπαδιά, Νιζάμικος,  Πατινάδα

Την εμφάνιση του ΧΟΘ ολοκληρώνουν οι χορεύτριές του με την εξαιρετική αστική ναουσαίϊκη ενδυμασία και τους χορούς : Μουσταμπέϊκο, Μακρινίτσα, Μελικές.

Παίζουν οι μουσικοί : Ψαθάς Βαγγέλης του Αντωνίου – Ζουρνάς,
Παζαρέντζης Σταύρος του Μιχάλη – Ζουρνάς
Ψαθάς Βαγγέλης του Γεωργίου – Νταούλι.

Χοροδιδάσκαλος Σάκης Παληογιάννης.

Αποδέκτης προϊόντος της φετεινής εκδήλωσης είναι ο  Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Α.Μ.Ε.Α. «Συνύπαρξη».

 

Σημειώνουμε  ότι η καθηλωτική ένταση αυτού του μοναδικού  εθιμικού τελετουργικού χορευτικού δρώμενου, η δύναμη του βιώματος που εμπεριέχει, η βαθιά συγκίνηση της  μυστικής σύνδεσης του μπουλουκιού  και η  ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την πανηγυρική λεβεντιά των Γιανίτσαρων,  καθώς η αρχέγονη δυναμική νταουλιού και ζουρνάδων ντύνει το σύνολο,  γίνονται καθ΄ ολοκληρίαν αισθητά μόνο στον τόπο που γέννησε και έθρεψε το δρώμενο αυτό σαν κομμάτι της τοπικής του ταυτότητας. Στη Νάουσα.

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hoth.gr&set=a.10158928743232612