Με τον ερχομό της εποχής του φθινοπώρου παρά την έννοια της λέξης, που λιγοστεύουν τα φρούτα  (φθίνω=μειώνομαι – οπώρα=φρούτο),  ο ΧΟΘ με το τμήμα παραστάσεων και με συνοδό το χοροδιδάσκαλο Σάκη Παληογιάννη παραβρέθηκε  στη γιορτή του Αχλαδιού στα Πλατανούλια της Λάρισας με τίτλο «… μεταξύ τυρού και αχλαδιού» την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

 

Τα Πλατανούλια αποτελούν τον πολυπληθέστερο οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος των Δένδρων με παλαιότερη ονομασία Τσαταλάρ. Πήραν το σημερινό τους όνομα από τα πολλά πλατάνια που υπήρχαν στην περιοχή. Σήμερα έχει 580 κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τιρνάβου είναι διαδεδομένη η καλλιέργεια της αχλαδιάς με συνολικές εκτάσεις που ανέρχονται στα 10.000 στρέμματα. Πιο ειδικά, η ποικιλία Κρυστάλλι καταλαμβάνει το 60-70% της παραγωγής και θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά, αν όχι σε όλο τον κόσμο σίγουρα στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Τα βιομηχανικά αχλάδια αποτελούν το 20% και την υπόλοιπη παραγωγή συμπληρώνουν άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως οι κοντούλες, τα coscia, τα Santa Maria κ.λπ.

Η πλούσια παραγωγή της περιοχής  είναι η αφορμή, που για 4η συνεχή χρονιά   ο Δήμος Τιρνάβου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος» συνδιοργάνωσαν τις διήμερες εκδηλώσεις 7 και 8 Σεπτέμβρη.  Στόχος  τους η διαμόρφωση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων  του τόπου μέσα από πολιτισμικές παρεμβάσεις

Μεταξύ αυτών θέματα για την καλλιέργεια του αχλαδιού, της δεντροκομίας της περιοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης, την ανάδειξη των παραγωγικών και εμπορικών συνεταιρισμών,  την διερεύνηση της σημασίας για ποιοτικό τρόφιμο, καταναλωτικές συνήθειες και ένταξη της προσπάθειας στην εκπόνηση βιώσιμου διατροφικού μοντέλου κ.α.

Στο καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων  συμμετείχαν χορευτικές, μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και φωτογραφικές  ομάδες και σύλλογοι πολιτών της περιοχής, αλλά και χορευτικά συγκροτήματα απ΄ όλη την Ελλάδα.

Το τμήμα παραστάσεων του ΧΟΘ  ξεκίνησε την εμφάνιση του τραγουδώντας το χαρακτηριστικό «ύμνο» της πόλης μας  Σαλονίκη παινεμένη. Συνέχισε με τους χορούς Συρτό, Λενιώ, Θοδώρα με γύρισμα σε τρεχάτο, Γκάιντα, Χασαπιά με τελευταίο τον Καρσιλαμά.  Πηγαίο κέφι, αρτιότητα παρουσίας με φορεσιές από τη Μακεδονία, συμπλήρωσαν την εντυπωσιακή εμφάνιση των χορευτών.

Τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας, καθώς επίσης και τη σύνδεση τους με τον τουρισμό σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα. Ο ΧΟΘ με την παρουσία του, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, πάντα τις υποστηρίζει, ενισχύοντας τη φιλοδοξία των διοργανωτών  ώστε οι εκδηλώσεις αυτές, να γίνουν  θεσμός στην περιοχή και σημείο αναφοράς για μια δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του αχλαδιού.