Ένα υπέροχο ταξίδι ξεκίνησε την Κυριακή 9 Αυγούστου για το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Έχοντας κουβαλήσει τις απαραίτητες προμήθειες για το ταξίδι από το «σπιτάκι» και αφού φορτώθηκαν μαζί με τις φορεσιές και τις αποσκευές των χορευτών στο λεωφορείο, η ομάδα επιβιβάστηκε και αναχώρησε για να συμμετάσχει στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ στο Gyongyos της Ουγγαρίας.

Μετά από πολλές ώρες ταξίδι η ελληνική αποστολή έφτασε στη Βουδαπέστη. Εκεί τους περίμενε ένας καλός φίλος του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, ο κύριος Θεόδωρος Σκεύης που με τις γνώσεις του για την πόλη έκανε μια σύντομη ξενάγηση στους δρόμους και τα αξιοθέατα της ουγγρικής πρωτεύουσας. Μετά την όμορφη αυτή βόλτα ξεκίνησαν για τον τελικό τους προορισμό, το Gyongyos. Όταν έφτασε η ομάδα στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού την περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ετοίμασαν ένα θερμό καλωσόρισμα στους χορευτές τους οποίους και υποδέχτηκαν με ένα ποτήρι κρασί και ξεχωριστά αναμνηστικά δώρα για τον καθένα. Έπειτα οι χορευτές αναχώρησαν για το ξενοδοχείο στο οποίο θα μένανε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που θα συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Την Σερβία, την Λετονία, την Σαρδηνία, την Παραγουάη και την Πολωνία.

Το επόμενο πρωί η ελληνική αποστολή ξεκίνησε για το πολιτιστικό κέντρο όπου θα έκανε την πρώτη της επίσημη πρόβα για την πρώτη παρουσία της στο φεστιβάλ. Όταν τελείωσε η πρόβα, οι χορευτές φόρεσαν τις φορεσιές τους και μαζί με τους συνοδούς τους ξεκίνησαν για να χορέψουν σε 4 πλατείες του χωριού. Οι περιοχές που παρουσιάστηκαν ήταν η Θεσσαλία και η Ανατολική Ρωμυλία. Μουσικοί σύντροφοί τους σ’αυτό το ταξίδι ήταν ο Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος στο κλαρίνο, ο Γιάννης Κουσουλάκης στο βιολί, ο Χάρης Πορφυρίδης στο λαούτο και ο Αντώνης Ζάχος στα κρουστά. Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν όλες οι χώρες για την καθιερωμένη παρέλαση στους δρόμους του Gyongyos και κατέληξαν στο ανοιχτό θέατρο. Εκεί η κάθε χώρα είχε την ευκαιρία με ένα πεντάλεπτο πρόγραμμα να παρουσιάσει χορούς του τόπου τους. Με τη σειρά του ο Χ.Ο.Θ. ταξίδεψε τον κόσμο στην περιοχή της Θεσσαλίας και έκλεισε με το παραδοσιακό ελληνικό χασάπικο ξεσηκώνοντας το πλήθος. Η βραδιά τελείωσε στο πολιτιστικό κέντρο με ένα πάρτι για όλες τις χώρες που δήλωνε την έναρξη του φεστιβάλ.

Στις 12 Αυγούστου όλοι ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο με προορισμό τους το χωριό Sasto όπου σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο οι ομάδες είχαν την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε διάφορα παιχνίδια με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου. Τα ευχάριστα ευτράπελα και ο υγιής ανταγωνισμός έκαναν τους παρευρισκόμενους να περάσουν ένα αξέχαστο πρωινό και να έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Το μεσημέρι αφού γύρισαν όλοι στο ξενοδοχείο η ελληνική ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία για την ελληνική βραδιά που θα γινόταν το βράδυ με ελληνικό παραδοσιακό γλέντι και ελληνικά φαγητά. Καλεσμένοι ήταν όλα τα γκρουπ του φεστιβάλ.

Το επόμενο βράδυ, μετά την πρόβα που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού το πρωί, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρουσίασε στο ανοιχτό θέατρο του Gyongyos ένα 45λεπτο πρόγραμμα με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Μακεδονίας, της Κρήτης με τις αντίστοιχες φορεσιές καθώς επίσης και το χασάπικο με το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά».

Στις 14 Αυγούστου το πρωί όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στην πισίνα Gyongyosistand όπου οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ είχαν διοργανώσει διάφορους διαγωνισμούς και παιχνίδια μέσα και έξω από το νερό. Το ίδιο βράδυ οι κάτοικοι του χωριού Nagyfuged υποδέχτηκαν θερμά τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσίασε ένα πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών παρόμοιο με της προηγούμενης βραδιάς.

Το μεσημέρι της επόμενης μέρας οι υπεύθυνοι είχαν οργανώσει μία ξενάγηση σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του χωριού. Στη συνέχεια ακολούθησαν ολιγόλεπτες παραστάσεις σε 4 πλατείες ενώ το βράδυ διοργανώθηκε ένα πάρτι λήξης του φεστιβάλ με διαγωνισμό χορού και ομορφιάς με την συμμετοχή όλων των γκρουπ.

Την τελευταία μέρα όλες οι χώρες παρακολούθησαν την Κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία Szent Bertalan templom, όπου έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους. Το μεσημέρι και το απόγευμα ακολούθησε πατινάδα με ολιγόλεπτες παραστάσεις και το βράδυ όλες οι αποστολές συμμετείχαν στην τελετή λήξης του φεστιβάλ στο ανοιχτό θέατρο.

Στις 17 Αυγούστου το ελληνικό γκρουπ αναχώρησε από το Gyongyos και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το ίδιο βράδυ με τις καλύτερες αναμνήσεις από ένα πολύ οργανωμένο φεστιβάλ και από ανθρώπους που με κάθε τρόπο πρόσφεραν την βοήθεια τους μέσα από την καρδιά τους.

 

[smart-grid row_height=”250″ mobile_row_height=”150″ margins=”5″ load_more=”button” button_text=”Περισσότερες” captions=”false” style=”2″ font_type=”google” google_font=”Roboto” title=”false”]

[/smart-grid]