Απομεσήμερο Σαββάτου, καταμεσής του καλοκαιριού 29 Ιουλίου, η διατμηματική ομάδα ενηλίκων αποτελούμενη από 50 περίπου χορευτές με συνοδό το χοροδιδάσκαλο Βασίλη Ιωαννίδη, αναχώρησε με προορισμό τους Πύργους Κοζάνης.

Μεγάλη συμμετοχή, νοσταλγική ένδειξη επιθυμίας για το αναπόσπαστο πια κομμάτι της ζωής των μελών, που λέγεται ΧΟΘ. Μια διαδρομή συγκριτικά στενάχωρη, μακριά από την οπτική του γαλάζιου της θάλασσας και του πράσινου του βουνού, παράλληλη με τις υψικαμίνους και τα εξορυκτικά  υλικά της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά φάνταζαν όλα τόσο όμορφα μέσα από το ενωτικό τραγούδι της ομάδας συνοδευμένο από τους αρμονικούς ήχους της αυτοσχέδιας μπάντας του Ζήση, του Θανάση, του Στράτου, του Προκόπη !

Το σκηνικό άρχιζε να μεταμορφώνεται με την άνοδο του υψομέτρου.   Ένα ορεινό χωριό μέσα στις μηλιές και τα τρεχούμενα νερά, η παλιά ονομασία του οποίου ήταν Καστράνιστα. Ονομασία που προήλθε από το προϊστορικό κάστρο της εποχής του χαλκού, του οποίου σήμερα σώζονται μόνο ερείπια.

Χωριό με «βαριά» ιστορία από την εποχή της αρχαιότητας. Γεγονός που το μαρτυρεί η ύπαρξη αρχαίου οικισμού, οχυρωμένου κατά την ελληνιστική και υστερορωμαϊκή περίοδο, ο οποίος είχε τον έλεγχο σπουδαίου δρόμου, που οδηγούσε από την Εορδαία στην Κάτω Μακεδονία. Επί τουρκοκρατίας άκμασε σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να το αποκαλούν Μικρή Κωνσταντινούπολη. Το Μάρτιο του 1822 ξεσηκώθηκαν 150 κάτοικοι με αρχηγό τον Μπλατσιώτη (από τη Βλάστη) οπλαρχηγό Καραμήτσο εξοντώνοντας μεγάλες οθωμανικές δυνάμεις στην περιοχή. Επίσης κατά την  περίοδο του Μακεδονικού αγώνα η κωμόπολη Κατράνιτσα χρησιμοποιούνταν από τα ελληνικά αντάρτικα σώματα ως βάση εξόρμησης.

Κλείνοντας την ιστορική διαδρομή ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, εκτός των άλλων, αποτίει έναν ελάχιστο φόρο τιμής  στα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων, της σφαγής του Απριλίου του 1944. Το Ολοκαύτωμα των Πύργων αναφέρεται ως το μεγαλύτερο μετά απ’ αυτό των Καλαβρύτων. Θανατώθηκαν 368 άνδρες, γυναίκες και παιδιά και κάηκαν ζωντανοί από τους κατακτητές.  Τα γεγονότα του Απριλίου του 1944 έγιναν αργότερα θέμα δεκάδων ντοκιμαντέρ και εκπομπών και προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση, μαζί με τα ολοκαυτώματα της Κλεισούρας Καστοριάς και του Διστόμου Βοιωτίας https://www.youtube.com/watch?v=ZJXS09QDLmA

Αποφορτίζοντας λίγο το κλίμα  θυμίζουμε  πως ο ΧΟΘ  προσκλήθηκε για τις διήμερες εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος «Καστράνιτσα», στον αύλειο  χώρο του δημοτικού σχολείου. Ο Συλλογός μας παρουσίασε χορούς από τη Φλώρινα : Συρτό, Αλωνιώτικο, Ζάραμο, Γερόντικο, Γκάϊντα, Πουστσένο και Συμπεθέρα με φορεσιές από το Δρυμό, τις Πρέσπες και το Ανταρτικό Φλώρινας.  Παρά τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, οι δυσκολίες συντονισμού ξεπεράστηκαν με την άψογη συνεργασία  δασκάλου και χορευτών. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, ένας συνδυασμός χορευτικής αρτιότητας και ενδυματολογικής επιμέλειας.  Η φιλοξενία του τοπικού συλλόγου και ιδιαίτερα η υποδοχή του χοροδιδασκάλου Στογιάννη Λεωνίδα ήταν πολύ θερμή. Το πολύωρο γλέντι που ακολούθησε, είχε σαν αποτέλεσμα η επιστροφή της ομάδας να  πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την προσμονή της επόμενης διοργάνωσης του φθινοπώρου.