…..Και οι συμμετοχές σε παραστάσεις καλά κρατούν! Επόμενη μέρα μετά την Καλλικράτεια, η 26η Αυγούστου και προορισμός ο Ν. Σκοπός Σερρών. Ένα προσφυγικό χωριό που δημιουργήθηκε με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.

 

Ο Σκοπός της Ανατολικής Θράκης είχε πληθυσμό 7000 κατοίκους και υπάγονταν διοικητικά στο Βιλαέτι των Σαράντα Εκκλησιών. Ο σημαντικότερος Σύλλογος που λειτουργούσε εκεί ήταν ο «Ορφεύς» ο οποίος ιδρύθηκε το 1872 και είχε πλούσια πολιτιστική δράση. Μετά τη δημιουργία του Ν. Σκοπού Σερρών άρχισαν οι φιλότιμες προσπάθειες μελών και φίλων του συλλόγου για την ανασύνταξη του. Το 1965 με δωρεές Σκοπηνών του Σικάγου και της Ν. Υόρκης καθώς και κατοίκων του Ν. Σκοπού και των ανά την Ελλάδα Σκοπηνών, ιδρύεται το Αναγνωστήριο- Βιβλιοθήκη “ΟΡΦΕΥΣ” το οποίο σήμερα αριθμεί περί τα 2.500 βιβλία. Η πλούσια πνευματική και πολιτιστική δράση του συλλόγου ξεκινά και πάλι το 1966 με τη σύσταση των πρώτων τμημάτων χορού και θεάτρου και στη συνέχεια τμημάτων με αθλητικές δραστηριότητες.

Ο ΧΟΘ προσκαλεσμένος από τον ιστορικό αυτό σύλλογο «Ορφεύς» συμμετείχε στις εκδηλώσεις του με χορούς αυτή τη φορά από την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Περιοχές, κατοικημένες από την αρχαιότητα ειδικά της Ηπείρου από τις ελληνικές φυλές των Χαόνων, των Μολοσσών και των Θεσπρωτών. Περιοχές που από μόνες τους μεταφέρουν τη μυστηριακή γοητεία   του ιερού της Δωδώνης και αποκρυπτογραφούν λαό με βαθιά ποιητική και μουσική παράδοση. Ξεχωρίζουν και εξωτερικεύουν ιδιαίτερο μεγαλείο σε ποιητικό χρώμα και ομορφιά. Αυτό προσπάθησαν και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τα δύο τμήματα που παρουσίασαν χορούς της Ηπείρου : Πωγωνίσιο, Ζαγορίσιο, στα τρία, Μπαζαργκάνα, Σύρμπα και Θεσσαλίας: Μπεράτι, στα τρία, Καραγκούνα, Τσάμικο, Ζαχαρούλα, Συγκαθιστό με τις αντιπροσωπευτικές φορεσιές της Καραγκούνας, των Χασίων και της Κόνιτσας.

Η φιλική υποδοχή και η φιλοξενία είναι γνωστή, αφού ο σύλλογός μας συμμετείχε για δεύτερη φορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του «Ορφέα» με την πολυετή διαδρομή του ως πνευματική γέφυρα συνέχειας της πατρίδας που χάθηκε και της πατρίδας που κτίστηκε.