Το 1ο ΓΕΛ Καλαμαριάς τη διετία 2014-2016 υλοποίησε για τρίτη φορά ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο Rise and Shine. Το θέμα του προγράμματος αυτού σχετιζόταν με τον αθλητισμό σε μία προσπάθεια να φέρει σε επαφή τους μαθητές με αθλητικές δραστηριότητες που θα τους κάνουν να απομακρυνθούν από την υπερβολική ενασχόληση με τους υπολογιστές (Rise) και να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνθήκες ζωής (Shine).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 7 ευρωπαϊκές χώρες (Λετονία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα). Η τελευταία συνάντηση για την λήξη του προγράμματος έγινε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη στις 17-21 Απριλίου.
Μία από τις δραστηριότητες που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ήταν και η διδασκαλία και η εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Έτσι στην αποχαιρετιστήρια βραδιά προσκλήθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και ειδικά το χασάπικο. Η βραδιά εξελίχτηκε σε ένα γλέντι στο οποίο ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε η εμφάνιση του Χ.Ο.Θ. που παρουσίασε χορούς από την περιοχή του Έβρου και την Κωνσταντινούπολη.
Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις φορεσιές όσο και από τους χορούς. Μάλιστα ο υπεύθυνος της Ισπανικής ομάδας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον σύλλογο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο διευτθυντής του Λυκείου κύριος Καλομοίρης Αντώνης, η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Στάμου Χρύσα και όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.