Ήταν η Παρασκευή της τρανής αποκριάς, με κρύο, αέρα και επιδημίες.
Ωστόσο, το μήνυμα του «Χορεύουμε για τη ζωή» αποδείχτηκε πάλι αρκούντως ισχυρό ώστε να γεμίσει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έτσι, άρχισαν οι χοροί!
Τη βραδιά άνοιξαν το παιδιά του 5ου ειδικού σχολείου Θεσσαλονίκης, (που ήταν και ο αποδέκτης του προϊόντος της βραδιάς) με πρόγραμμα αποκριάτικων παραδοσιακών χορών (τι εξαιρετική ιδέα των δασκάλων τους!) που εκτελέστηκαν όμορφα και έστειλαν στην αίθουσα το μήνυμα που αξίζει στα παιδιά με τις ειδικές ικανότητες.
Ακολούθησαν νησιώτικοι χοροί και τραγούδια, με φορεσιές Πάρου και Καλύμνου.
Τα τραγούδια αποδόθηκαν άρτια, οι φορεσιές ήταν από την ιματιοθήκη του ΧΟΘ και του πολιτιστικού συλλόγου Νέας Μεσήμβριας, η ορχήστρα ήταν γνωστή και υπέροχη.
Τράκας Αστέριος στο βιολί, Κόκορης Αργύρης στο λαούτο και Τζιάτζιος Σπύρος στα κρουστά.
Ως εδώ όλα κανονικά. Οι χορευτές όμως ήταν Νορβηγοί.
Νορβηγοί, που μαζί με λίγους Έλληνες που ζουν στη χώρα του Βορείου Σέλαος έφτιαξαν αυτή την ομάδα που σε τίποτα δεν υστερούσε όσον αφορά το κέφι και την απόδοση του ύφους αυτών των χαριτωμένων χορών. Ευχαριστούμε για την τιμή!
Και ξαφνικά κουδούνια ήχησαν στο χώρο! Μια ομάδα ανδρών, άλλοι με μυτερά καπέλα, μάσκες, κάπες, τσουκάνια και κυπριά κι άλλοι με γυναικείες ενδυμασίες και τσαντούλες στο χέρι, όρμησαν χοροπηδώντας και διέσχισαν την αίθουσα του Μεγάρου .
Ήταν οι Καπεταναραίοι με τις Νύφες, μέλη του ΧΟΘ, μιμητές των τελεστών του ομώνυμου πρωτοχρονιάτικου έθιμου που ζωντάνευε παλιά κάθε χρόνο στο Φλάμπουρο Ελασσόνας.
Στη σκηνή, η ορμή και το κέφι τους συνάντησαν τους υπόλοιπους της χορευτικής ομάδας του Α τμήματος νέων του ΧΟΘ (δάσκαλος ο Σάκης Παληογιάννης) που μπήκαν τραγουδώντας ένα δρωμικό τραγούδι και συνέχισαν παρουσιάζοντας κομμάτια από την μουσικοχορευτική παράδοση αυτού του μικρού χωριού του δυτικού Ολύμπου.
Με την απαραίτητη εξωστρέφεια, με το πρέπον ειδικό βάρος σε κάθε βήμα, με ευγενική αρρενωπότητα και γυναικεία χάρη αντίστοιχα, τα κορίτσια και τα αγόρια της ομάδας χάρισαν έντονη γεύση θεσσαλικής παράδοσης στο κοινό, τραγουδώντας με παλμό και χορεύοντας ταυτόχρονα, όπως γινόταν εκεί παλιά.
Οι φορεσιές ήταν ντόπιες.
Ο ΧΟΘ ευχαριστεί θερμά για άλλη μια φορά όλους τους Φλαμπουριώτες για όλα όσα πρόσφεραν για την εξασφάλιση της πιστότητας αυτής της παρουσίασης.
Ευχαριστίες πολλές και στον Γιάννη Αλεξίου που επιμελήθηκε το δρώμενο!
Την ομάδα του ΧΟΘ συνόδεψαν οι μουσικοί Βασίλης Μπακαγιάννης-κλαρίνο, Θάνος Ρούμπος-βιολί, Δημήτρης Παληογιάννης-λαούτο και Σπύρος Τζιάτζιος-κρουστά. Τραγούδησαν οι Σταύρος Μπόνιας και Δρόσος Κουτσοκώνστας
Ολόκληρο το πρόγραμμα της βραδιάς γενικά, κύλησε όμορφα.
Με συνέπεια, πειθαρχία και αίσθηση ευθύνης, με όρεξη, παλμό και κατάθεση ψυχής από όλους.
Η Καλλιτεχνική Ομάδα «Έκνευσις» παρουσίασε ποντιακό πρόγραμμα με γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες Ματσούκας.
Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Παραδοσιακού Χορού «ΚΥΚΛΟΣ» παρουσίασε τους χορούς και τα σκωπτικά τραγούδια των Σαρακατσάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φορώντας σαρακατσάνικες ενδυμασίες.
Το Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» έφερε την Ανατολική Ρωμυλία στο μέγαρο, με χορούς, τραγούδια, φορεσιές και το δρώμενο της Καμήλας.
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Δημήτρης Μυστακίδης.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μουσικούς που και πάλι άπλωσαν τις μουσικές τους παντού για να πατούν οι χορευτές και να οδηγείται το κοινό στα μονοπάτια των ελληνικών πατρίδων.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους τεχνικούς και σε όλο το προσωπικό του ΟΜΜΘ για την εξαιρετική συνεργασία.

Και του χρόνου!
Η ζωή αξίζει να χορεύεται!!

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=hoth.gr&set=a.10158734593692612