Το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Μαΐου 2014, ξεκίνησε το προγραμματισμένο του ταξίδι για τις Βρυξέλλες, για να συναντήσει εκεί την ομάδα χορού του Φανούρη Τρικίλη και να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Dance love Greece».

Πρώτη φόρα φιλοξενούμενοι από τη συγκεκριμένη ομάδα και πρώτη φορά που ανταμώνανε με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Νέοι, ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι τους περίμεναν στο αεροδρόμιο. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το κέντρο των Βρυξελλών, αφήσανε τα πράγματα των ταξιδιωτών στο Hostel “Sleep Well” και πήγανε στο χώρο που είχαν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες για να καλωσορίσουν τα μέλη του ομίλου. Ζεστά φαγητά, χαμογελαστά πρόσωπα και ένα έντυπο του βελγικού συλλόγου, το οποίο ήταν σχεδιασμένο ώστε όχι μόνο να δίνει στοιχεία της ομάδας αλλά και τη δυνατότητα σε κάθε μέλος αυτής να γράψει λίγα πράγματα για τον εαυτό του, περίμεναν κάθε ταξιδιώτη. Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις μεταξύ και των δύο ομάδων, ακολούθησε το γεύμα και μετά η πρώτη κοινή τους πρόβα. Το κέφι και η διάθεση κυριαρχούσε πάρα την κούραση. Ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς, από την ομάδα χορού του Φανούρη Τρικίλη, γνωρίζοντας και μιλώντας εντυπωσιακά καλά ελληνικά χόρεψαν με την αποστολή του Χ.Ο.Θ. ότι έπαιζε η ορχήστρα σε πρόβα, γλέντι και παράσταση.

Την επόμενη μέρα, το πρωινό ήταν ελεύθερο και ξεκινήσανε τα άτομα του Ομίλου για τη βόλτα τους στην πόλη και στα αξιοθέατά της. Επισκέφτηκαν το Atomium, το Mini Europe, το Μουσείο Σοκολάτας, τη Grande Place και αλλού. Νωρίς το απόγευμα κάνανε τη σχεδιασμένη τους πρόβα. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ακολούθησε ένα γλέντι ελληνικό, παραδοσιακό αλλά και λαϊκό στην αίθουσα που γίνονταν οι πρόβες των δύο ομάδων. Κοντά στους χορευτές και στους παρευρισκομένους εκείνη τη βραδιά ήταν η Μελίνα Κανά!

Ξημέρωσε και η Τετάρτη… η ημέρα της παράστασης… στο Palais des Beaux-Arts, ένα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα θέατρα της  Ευρώπης. Όλοι με ρυθμό προετοιμασίας, φορτώσανε τις φορεσιές και ξεκινήσανε για το θέατρο, για  πρόβα εκεί και για να ετοιμαστούνε.

Το απόγευμα μετά και το τρίτο κουδούνι η παράσταση άρχισε. Το θέατρο γεμάτο από κόσμο και η αγωνία για τους συμμετέχοντες μεγάλη. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οι περιοχές που παρουσιάστηκαν από το Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ήταν Θεσσαλία, Πόντος, Θεσσαλονίκη και Ρωμυλία. Στο πρώτο μέρος, η συνύπαρξη Πόντου- Κρήτης από τις δύο ομάδες ήταν μοναδική. Όλα κύλισαν άψογα και η συνεργασία αλλά και η παρουσία των δύο τμημάτων ήταν εξαιρετική. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  η Μελίνα Κανά έδωσε έναν άλλο αέρα, όχι τόσο παραδοσιακό, στην όλη προσπάθεια και ταξίδεψε συμμετέχοντες και παρευρισκομένους σε εποχές που το ρεμπέτικο τραγούδι ακουγόταν σε όλη την Ελλάδα… Μετά από το «Dance love Greece» που ήταν και ο τίτλος της παράστασης, βγήκανε όλοι μαζί οι συντελεστές στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουνε αυτή την υπέροχη συνύπαρξη.

Την επομένη, δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο το πρωί και έτσι δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία για βόλτα στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Σειρά είχαν το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το Μουσείο Κόμικς, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Grande Place και βέβαια μία τελευταία ματιά στα στενά δρομάκια των Βρυξελλών. Το βράδυ τα παιδιά της ομάδας του Φανούρη Τρικίλη, είχαν ετοιμάσει τραπέζι καθώς και αναμνηστικά δώρα για όλους, χορευτές και μουσικούς, ένα μπλουζάκι της ομάδας τους και βέλγικες σοκολάτες. Η βραδιά έκλεισε και έτσι και το ταξίδι, με ένα μεγάλο και συγκινητικό γλέντι αποχαιρετισμού. Παρόντες σε κάθε γλέντι και κορυφαίοι αυτών οι μουσικοί, ο Αλέκος Ζώρας στο κλαρίνο, ο Αστέριος Τράκας στο βιολί, ο Αργύρης Κόκορης στο λαούτο και στο τραγούδι, ο Λευτέρης Τσικουρίδης στο μπουζούκι και στην κιθάρα, ο Βασίλης Μουρτιάδης στην ποντιακή λύρα και ο Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά. Πολύ γλέντι, πολύ τραγούδι, με πολύ μεράκι…

Πως μπορεί κάποιος να αποτυπώσεις με λίγες λέξεις πέντε μέρες δίπλα σε ανθρώπους που έβλεπε πρώτη φορά και που τους ένωναν πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις;

Η αντάμωση δεν άργησε να έρθει αφού κάποια κορίτσια από την ομάδα που φιλοξένησε τα μέλη του Χ.Ο.Θ. ήρθαν στην Ελλάδα. Η επικοινωνία και η χαρά της κοινωνικής συναναστροφής με την ομάδα του Βελγίου ήταν το μεγαλύτερο δώρο αυτού του ταξιδιού. Καλή αντάμωση!