Το ραντεβού ορίστηκε στις 4 το απόγευμα στο «Σπιτάκι» και οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης συνεπείς στην ώρα τους άρχισαν να ετοιμάζονται για μια διαφορετική εκδήλωση που δεν ήταν άλλη από την σειρά- ντοκιμαντέρ “Ethnopholia”.

Για τις ανάγκες του γυρίσματος ένα λεωφορείο περίμενε επί της οδού Πόντου στην Καλαμαριά, τους χορευτές για να τους μεταφέρει στην Μονή Βλατάδων ή Βλαττάδων ή Βλατταίων, γνωστή και ως Τσαούς Μοναστήρι, που βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης , 80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου.Είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου της πόλης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μία παραγωγή του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Al Mayadeen με έδρα τον Λίβανο που έχει ως περιεχόμενο τις μουσικές ανά τον κόσμο και τις παραδόσεις. Έχουν ήδη προβληθεί με μεγάλη επιτυχία τα επεισόδια που αφορούν στις παραδόσεις της Αιγύπτου, της Ινδίας, του Μαρόκου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Ιράν, της Ουγγαρίας, του Αζερμπαϊτζάν.

Ο σχεδιασμός και η λήψεις που αφορούν στην ελληνική μουσική κληρονομιά θα γίνουν σε συνεργασία με το “Εν Χορδαίς”. Έχουν προβλεφθεί λήψεις που παρουσιάζουν την μουσική παράδοση της Μακεδονίας, του Πόντου, της Μ. Ασίας, της Πόλης, της Ηπείρου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης με σκοπό να αναδειχθεί ο πλούτος, το ιστορικό βάθος και η μοναδικότητα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της ελληνικής παράδοσης εν γένει.

‘Ετσι λοιπόν το τμήμα Παραστάσεων του συλλόγου παρουσίασε χορούς από την Μακεδονία με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές φορεσιές που ανήκουν στην ιματιοθήκη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για τους άντρες από το χωριό Μπούφι και από το χωριό Ψαράδες για τις γυναίκες.

Μουσικά, την περιοχή με την οποία συμμετείχε ο ΧΟΘ χορευτικά, πλαισίωσαν ο Αλέκος Ζώρας στο κλαρίνο, ο Πασχάλης Καρβουνιάρης κορνέτα, Τριαντάφυλλος Ασαρτζής σαξόφωνο-σοπράνο, Χρήστος Ασαρτζής στην κορνέτα, Δημήτρης Ασαρτζής κασοτύμπανο και τζαζ. Σε ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο περιβάλλον και με θέα ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, έξω από το γραφικό ναό του μοναστηριού πιάστηκαν σε κύκλο οι χορευτές κι άρχισε ο χορός που είναι η πιο ευγενής, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη από τις τέχνες, γιατί δεν αποτελεί απλά μετάφραση ή απόσπαση της ζωής. Είναι η ίδια η ζωή!

Κι ίσως αυτά είναι τα πιο ακριβή λόγια για να περιγράψει κανείς τη σημασία του χορού στη ζωή μας.