Παρασκευή και 13 μία δύσκολη μέρα του Ιούνη πραγματοποιήσαμε στο θέατρο κήπου την παράσταση στο δρόμο για το Φλάμπουρο. Για κάποιους μπορεί αυτή η μέρα να είναι προληπτική, για εμάς όμως ήταν μία πρόκληση….

Η παράσταση ήταν μία ιδέα του δασκάλου μας Σάκη Παληογιάννη ο οποίος κατάγεται από το Φλάμπουρο Ελασσόνας. Γνωρίζοντας την ύπαρξη άλλων δύο χωριών με το ίδιο όνομα, ένα στη Φλώρινα και ένα στις Σέρρες, θέλησε να ενώσουμε την διαφορετική τους παράδοση και να την παρουσιάσουμε μέσα στα πλαίσια του μοναδικού κοινού τους χαρακτηριστικού, του ονόματος τους.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης, διαπιστώσαμε ότι στο Φλάμπουρο Σερρών ζούνε Σαρακατσάνοι των οποίων την παράδοση δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε και στο Φλάμπουρο Φλώρινας ζούνε Αρβανίτες. ‘Έτσι ενώ ξεκινήσαμε με τρεις περιοχές , καταλήξαμε να χωριστούμε σε πέντε ομάδες για να αποδώσουμε όσο μπορούμε πιο πιστά την παράδοση του κάθε χωριού. Αυτό βέβαια δεν έγινε αγόγγυστα… Καθώς στην παράσταση πήραν μέρος οι χορευτές μόνο του τμήματος παραστάσεων, οι άντρες μας χρειάστηκε να σπάσουν κάθε ρεκόρ ταχύτητας στις αλλαγές φορεσιών από περιοχή σε περιοχή.

Ξεκινήσαμε λοιπόν την παράσταση με τραγούδια και χορούς από το Φλάμπουρο Ολύμπου, με τους Κώστα Δεδούση στο κλαρίνο, Παληογιάννη Δημήτρη στο λαούτο , Σαραντινό Βασίλη στο ντέφι και Τσιούγκο Πάυλο στο βιολί. Μία ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υπέροχη φωνή του Σταύρου Μπόνια. Συνεχίσαμε με χορούς από το Φλάμπουρο Σερρών, με τους Μάλαμα Γιάννη και Χρήστο στους ζουρνάδες και Δημάνο Ηλία στο νταούλι. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι σαρακατσάνικοι χοροί με τους Ζαραλή Κώστα στο κλαρίνο και Μπόνιας Σταύρο στο τραγούδι. Τελειώσαμε με χορούς αρβανίτικους από το Φλάμπουρο Φλώρινας και χορούς της ευρύτερης περιοχής με την ορχήστρα χάλκινων που αποτελούνταν από τους Τσαμπάζη Γιώργο στο κλαρίνο, Κωστόπουλο Αντώνη και Χρόνη Νίκο στις κορνέτες, Κωστόπουλο Λάζαρο στο εφώνιο, Τσαμπάζη Παναγιώτη στην κάσα και Φωτιάδη Χρήστο στο τύμπανο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Σπύρο Γιαννιό, τον Γρηγόρη Κετσετζή και ακόμη περισσότερο τον Βασίλη Τερζή για την πολύτιμη βοήθειά τους στην εκμάθηση των χορών. Επίσης τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων Λαϊλιάς Σερρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοτούσας Σερρών, τον Σύλλογο Σρακατσάνων Ελευθερίου Κορδελιού «Ο Σταυραετός» Θεσσσαλονίκης, τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Κλαρυτών «η Πίνδος», το Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων και τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Αλεξανδρούπολης.