Και αφού περάσαμε από την αντίθεση του άσπρου και του μαύρου και τη συναινετική απόχρωση του γκρι, συνεχίζουμε την ετυμολογική βόλτα μας στον κόσμο των χρωμάτων!
Τρία τα βασικά χρώματα και ένας σωρός οι αποχρώσεις τους.
Πάμε αναλυτικά:
Κόκκινο : από τη λέξη κόκκος, διότι αυτό το χρώμα το έδιναν οι κόκκοι (μικροί καρποί) του πρίνου, δηλαδή του πουρναριού. Κόκκινο είναι αυτό που έχει το χρώμα εκείνων των κόκκων. Η αρχαία λέξη είναι «ερυθρός» (ε-ρυθ-ρος), είναι δηλαδή ο συνδυασμός του προθέματος –ε με μια ινδοευρωπαϊκή ρίζα, η οποία έδωσε τη λέξη για το χρώμα αυτό και σε άλλες γλώσσες (red, rot, κλπ)
Ροζ : από το rose, δηλαδή το τριαντάφυλλο, το ρόδο, που λέγεται ότι έχει το πιο γοητευτικό τέτοιο χρώμα. Έτσι κι αλλιώς, στην Ελλάδα, παραδοσιακά, το χρώμα ονομαζόταν τριανταφυλλί, ενίοτε και ρόδινο (βλέπε παιδικά μαγουλάκια και άλλα τρυφερά).
Φούξια : αυτό το σκανδαλιάρικο ροζ είναι και το όνομα της «σκουλαρικιάς», ενός πανέμορφου φυτού, που παλιά δεν έλειπε από καμμιά σχεδόν ελληνική αυλή. Αυτή είναι η φούξια, οφείλει το όνομά της στον βοτανολόγο Leonard Fuchs που έζησε τον 16ο αι. και ένα από τα χρώματα των λουλουδιών της είναι το shocking pink, όπως λέγεται το φούξια σήμερα από τους ενημερωμένους.
Γκρενά : από το grenatum που στα λατινικά είναι το ρόδι, αφού αυτή η υπέροχη απόχρωση είναι αυτή ακριβώς που έχει το εσωτερικό του ροδιού
Μπορντώ : ανήκει στα σκούρα, βαθειά κόκκινα και οφείλει το όνομά του στην πόλη Μπορντώ (Bordeaux) της Γαλλίας, όπου παράγεται ένα εξαιρετικό κρασί αυτού του ζεστού χρώματος.
Πορφυρό : το βασιλικό σκούρο κόκκινο των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, αυτό με την μοναδικά δραματική απόχρωση, το χρώμα που βγαίνει από αυτό που κρύβεται μέσα στο όστρακο της πορφύρας, από την οποία πήρε και το όνομα του.
Μωβ : και εδώ μπαίνουμε στην μοναδική οικογένεια των αποχρώσεων του χρώματος της βιολέτας ή του μενεξέ, όπως λέγεται αλλιώς. Έτσι προέκυψε το βιολετί και το μενεξεδί (ή μενεξελί). Κι επειδή το αρχαίο όνομα της βιολέτας είναι «ίον», το επίσημο όνομα του χρώματος είναι «ιώδες». Το μωβ είναι η γαλλική λέξη για το χρώμα αυτό, με προέλευση το λατινικό malva που σημαίνει μολόχα. Ενίοτε το λένε και μαβί, που στα τουρκικά σημαίνει μπλέ. Όσο για το άλλο πολυαγαπημένο, το λιλά, μας έρχεται από τα αραβικά, καθώς lilac (εκ του nilak ) σημαίνει γαλαζωπός. Στα αγγλικά, έτσι λέγεται και η πασχαλιά με τα μοσχομυρωδάτα ανθάκια.
Αλλά ούτε εδώ τελειώνουμε.
Υπομονή έως την επόμενη φορά.!

Ως τότε, ας σκεφτόμαστε χρωματιστά!