Μήνυμα ομοψυχίας και σεβασμού στην ιστορική μνήμη  έστειλαν και  φέτος τα δεκάδες μέλη του ΧΟΘ, που τίμησαν με την παρουσία τους στην παρέλαση τους αγώνες του  έπους του ’40.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και χειροκρότησε όλα τα τμήματα που συμμετείχαν, σ΄ ένα εορταστικό κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης. Παρ’ όλο που η παρέλαση σαν θεσμός, όσον αφορά στην πρωταρχική του μορφή  ήταν μιλιταριστικός και μονοπολιτισμικός, όμως  αυτό που εκφράζεται στην πατρίδα μας ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες  είναι ένας φόρος τιμής  στην ιστορική μνήμη και ένα δέος στη γενιά του ’40,   που θυσιάστηκε στους  πολύπαθους αγώνες  ενάντια  στον κατακτητή. Σήμερα  Ο μιλιταριστικός χαρακτήρας της έχει από μόνος του αυτοκαταργηθεί, αφού γι’ όλους τους Έλληνες είναι μία γιορτή.

Τα μέλη του ΧΟΘ με την  πληθώρα των φορεσιών που πλημμύρισαν τον χώρο της παρέλασης, αυτονόητα  αποκηρύξαν   την μονοπολιτισμική έννοια και πρόβαλλαν τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της πολύπολιτισμικότητας.  Τα  μεγάλα εθνικά γεγονότα άλλωστε έχουν τιμηθεί  κατά καιρούς από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και με άλλες εκδηλώσεις, δίδοντας την ευκαιρία  προ πάντως  στη νέα γενιά  να εμβαθύνει στο  νόημα των ιστορικών γεγονότων ως πραγματική  γνώση, ως στοχασμό και ως παράδειγμα ζωής.

Ἐλεγεῖο πάνω στὸν τάφο ἑνὸς μικροῦἀγωνιστῆ

Πάνω στὸ χῶμα τὸ δικό σου λέμε τ᾿ὄνομά μας.
Πάνω στὸ χῶμα τὸ δικό σου σχεδιάζουμε τοὺς κήπους
καὶ τὶς πολιτεῖες μας
Πάνω στὸ  χῶμα σου εἴμαστε. Ἔχουμε πατρίδα…….

Νικηφόρος Βρεττάκος