Σάββατο απόγευμα 4 Νοεμβρίου  2017, στο θεατράκι της οδού Χηλής στην Καλαμαριά, πραγματοποιήθηκε το πρώτο γλέντι της χρονιάς  του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Οργανωμένο με μεράκι από το Στ τμήμα  ενηλίκων αρχαρίων της Ελένης Εμμανουηλίδου. Με περίσσια διάθεση και φροντίδα στήθηκε ο χώρος της υποδοχής. Το κοινό  εξυπηρετήθηκε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στον μπουφέ, παρά τις πρακτικές δυσκολίες που προέκυψαν, λόγω μιας παράλληλης εκδήλωσης.

 

 

Δεκάδες μέλη και φίλοι του Χ.Ο.Θ. απόλαυσαν, για πρώτη φορά σε παρόμοιο γλέντι, τρεις διαφορετικές ορχήστρες. Μέσα από ένα υπέροχο, ακουστικό μωσαϊκό,  μουσικών μελωδιών, που δημιούργησαν οι δεξιοτέχνες των παραδοσιακών οργάνων  της λύρας, του ταχαρέ, του ζουρνά, του νταουλιού και των χάλκινων, που προσκάλεσε ο Όμιλος.   Ενθουσίασαν  το κοινό και φώτισαν με το παίξιμό τους κάθε μουσικό μονοπάτι της μακεδονικής γης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η βραδιά ξεκίνησε με μουσικές από τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τη Νάουσα, τη Φλώρινα, το Κιλκίς, με την κομπανία των χάλκινων- πνευστών και τους Δεληολάνη Γιώργο στην τρομπέτα,  Παπαγεωργόπουλο Αλέξανδρο στο  κλαρίνο, Πασόπουλο  Σταμάτη στο ακορντεόν, Αγγελάκη  Γιώργο στο τρομπόνι, Πασόπουλο Στράτο στο σαξόφωνο και Ρώμα  Σαράντη στη  γκρανκάσα.

Ακολούθησαν  οι ζουρνάδες και το νταούλι με το σερραϊκό ηχόχρωμα της κομπανίας  του Δημάνου  Ηλία στο νταούλι και τους Μάλαμα Γιάννη και Μάλαμα Χρήστο στους ζουρνάδες.

Τελευταία, η δραμινή ζυγιά με λύρα, γκάιντα και ταχαρέδες με  τους Ζεδαμάνη  Νίκο στη λύρα, Ζεδαμάνη Άγγελο και Μαρκόπουλο Δημήτρη στους ταχαρέδες και Τσέρνιο  Άγγελο στη γκάιντα.

Ένα μεγάλο κομμάτι του μουσικού ιστού της παραδοσιακής μας μουσικής, εξωτερίκευσαν και μετέδωσαν οι οργανοπαίχτες με το χρώμα και την ομορφιά του αυθεντικού. Πέρα από το γλέντι με την καθημερινή του έννοια,  ο διαρκής παλμός του κοινού μαρτυρούσε και το βαθύ του συναίσθημα. Συναίσθημα που κορυφώθηκε με τους ήχους του τρομπονιού, όταν αποκρυπτογράφησε τις ευχές όλων προς το δάσκαλο Σάκη Παλιογιάννη, για τον εορτασμό των γενεθλίων του.

Μόνο όσοι αγαπούν την παραδοσιακή μουσική,  νοιώθουν αυτή τη δύναμη που χαρίζει. Ακόμη μια φορά η οικογένεια του Χ.Ο.Θ. μέσα απ΄αυτή την εκδήλωση εξέπληξε και καθοδήγησε, σαν ένα ατέλειωτο, βιαστικό χτυποκάρδι που συνεχώς ανανεώνει και καταλαγιάζει τις ψυχές,  όλων όσων την συναναστρέφονται…

 

 

 

 

Share

Facebook

Scroll to top