Μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά περίμενε τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, όταν, έπειτα από τέσσερα χρόνια, και για τέταρτη φορά, ταξίδεψαν στο Graz της Αυστρίας και συγκεκριμένα στο Judendorf. Για μια εβδομάδα (02-09/07/2012) με την υποδειγματική φιλοξενία τους, οι φίλοι του Χ. Ο. Θ., ο Χορευτικός Όμιλος Graz, επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δυο συλλόγους όλα αυτά τα χρόνια και ότι η αγάπη για το χορό δε γνωρίζει έθνη και λαούς.

Πέντε παραστάσεις, σαράντα οχτώ χορευτές, τρεις μουσικοί θύμισαν σε όλους εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη χρώματα και ήχους, έτοιμη να μαγεύσει και τον πιο απαιτητικό. Οι Αυστριακοί είχαν οργανώσει τα πάντα, όχι μόνο το κομμάτι των παραστάσεων αλλά και το τουριστικό.

Επίσκεψη και παράσταση στο δημαρχείο του Graz, παράσταση στο Seebacher Gymnasium, εκδρομή στη Βιέννη, για την ΠΑρασκευή Worthsee, Minimundus, Velden και παράσταση στο Eibiswald, βόλτα και ξενάγηση στο Graz, παράσταση και ελληνική βραδιά στο Lammer, Judendorf και την Κυριακή εκδρομή στο Voitsberg, Barnbach, Piber (Lipizzanerheimat), παράσταση στο Altes Almhaus και το ίδιο βράδυ το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο γλέντι με τους δυο Ομίλους.

Μπορεί οι Έλληνες να είναι γνωστοί για τη φιλοξενία, αλλά οι φίλοι Αυστριακοί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Φαντάζει δύσκολο να περιγράψει κάποιος με αντάξια λόγια ό,τι πρόσφεραν. Ζευγάρια μάτια ήταν δίπλα σε κάθε ένα μέλος του Χ. Ο. Θ., χαίρονταν με τη χαρά αυτής της εμπειρίας καα χόρευαν μαζί του.