Την ημέρα αυτή που τιμά ο ελληνισμός τον ξεσηκωμό του γένους και την απελευθέρωση από το σκοτάδι της σκλαβιάς των 400 χρόνων, ολόκληρη η Ελλάδα γιορτάζει στους δρόμους και τις πλατείες. Το λάβαρο της επανάστασης που υψώθηκε στην Αγία Λαύρα κυματίζει ζωντανό στα λάβαρα που κρατούν παιδιά και νέοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Μια αντιπροσωπεία 75 ατόμων, από όλα τα τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης γιόρτασε τη μεγάλη αυτή γιορτή με πολλούς άλλους συλλόγους, σχολεία, ομοσπονδίες, εκπροσώπους των δημοτικών αρχών της Καλαμαριάς και φίλους και γνωστούς που ήρθαν στην παραλιακή λεωφόρο για να απολαύσουν τον χαρακτήρα της ημέρας.

Τα τμήματα παρέλασαν με φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα: τα παιδικά τμήματα με φορεσιές Νεοχωρούδας, το προεφηβικό με Μεταξάδες για τα κορίτσια και γαλαζοβράκια για τα αγόρια, το εφηβικό τμήμα και η δασκάλα του με Δρυμό Θεσσαλονίκης, τα τμήματα νέων Δευτέρας και το τμήμα Τετάρτης με φορεσιές από την περιοχή της Φλώρινας, το τμήμα της Παρασκευής με Κόνιτσα για τις γυναίκες και άσπρη μπουραζάνα οι άνδρες, τα τμήματα ενηλίκων με φορεσιές από το χωριό Καβακλί και το χωριό Χάσια ενώ οι άνδρες με φορεσιές Ανατολικής Θράκης.

Στην κεντρική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ο Χ.Ο.Θ. έστειλε μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων με φορεσιές Νάουσας για τις γυναίκες και Γενίτσαρους για τους άνδρες. Με βήμα σταθερό και σίγουρο, με χαμόγελο εγκάρδιο και ενθαρρυντικό, μικροί, νέοι και χορευτές μεγαλύτερης ηλικίας κράτησαν γερά το σχοινί που μας συνδέει όλους με το παρελθόν μας: την παράδοση και την ιστορία αυτού του τόπου.

“Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” και όχι εις το “εγώ” , είπε ο Μακρυγιάννης. Και έτσι, τα χρήματα, αντί στεφάνου, που διέθεσε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης στο Δήμο Καλαμαριάς, θα δοθούν για το συσσίτιο του δήμου.
Χρόνια Πολλά σε όλους!