Ο Χ.Ο.Θ. στις εκδηλώσεις μνήμης, 100 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

To θέμα ήταν στο επίκεντρο το φετεινό Μάϊο, πολυσυζητημένο αλλά ανεξάντλητο. Ανεξάντλητο όσο τα δάκρυα που φούσκωσαν τη θάλασσα της προσφυγιάς 100 χρόνια πριν και έγραψαν στο χάρτη της ιστορίας ένα δρόμο οδύνης και απόγνωσης από τον Πόντο ως εδώ.

Ο Παύλος Γαβριηλίδης, Πόντιος ο ίδιος και άνθρωπος που ξέρει καλά ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, είχε την ιδέα. Ο Δήμος Καλαμαριάς, το 1ο Λύκειο Καλαμαριάς, τα Ποντιακά σωματεία της Καλαμαριάς και ο Χ.Ο.Θ. ανέλαβαν την υλοποίησή της.

Η Έφη Ζιώγα, διευθύντρια του σχολείου, την σκηνοθέτησε. Ο Αλέξης Παρχαρίδης την έντυσε με τη φωνή του και ο Ηρακλής Σαμπαρδάνης, πρόεδρος του Χ.Ο.Θ., μαζί με πολύ κόσμο του συλλόγου, έβαψαν, έστησαν, δημιούργησαν και φρόντισαν ώστε το όλο θέαμα να ζωντανέψει σκηνικά.

Για να φανούν τα απολυμαντήρια, τα καζάνια και τα άθλια καταλύματα, να ζωντανέψει επί σκηνής το βάσανο της απολύμανσης, ο εξευτελισμός των κουρεμένων κοριτσιών κι ο σπαραγμός των ορφανεμένων παιδιών, να απλωθεί παντού η οσμή του φόβου, να ξεπηδήσει τρισδιάστατος ο όγκος του πόνου της κουτσουρεμένης ζωής των ξεριζωμένων χτεσινών νοικοκυραίων, που οι ιστορικές εξελίξεις και η ανθρώπινη θηριωδία τους έσυρε από τα πάτρια εδάφη τους στις λάσπες μιας ακατοίκητης Σαλονικιώτικης περιοχής.

Αυτής που η δική τους προκοπή και η δύναμη της Ψυχής τους της Αμάραντης κατάφερε να την κάνει την σημερινή Καλαμαριά. Αυτής της ψυχής που ακόμη χορεύει Πυρρίχιο. Και θα χορεύει. Ο Χ.Ο.Θ. ευχαριστεί θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση, που έδωσε στο σύλλογο την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.
Ευχαριστεί επίσης όλα τα μέλη του που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην κάλυψη των αναγκών της εκδήλωσης.

Σχετικά