ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΧΟΘ 2019

Βραδάκι κατά τις 8.30, 1η Φεβρουαρίου 2019, και το Χηλής ήταν ήδη γεμάτο! Ο κόσμος μαζεύτηκε με εγγλέζικη ακρίβεια. Με τα καλά του και τα χαμόγελά του! Επίτιμοι προσκεκλημένοι, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κος Θεοδόσης Μπακογλίδης με αντιδημάρχους και κάποια από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και (ο φίλτατος πλέον) Λάμπρος Λιάβας με τον συνεργάτη του Γρηγόρη Φιλίδη. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους για την τιμή που έκαναν στο ΧΟΘ και προστέθηκαν στην παρέα μας!
Τα παιδιά του Προπαρασκευαστικού επί ποδός, με κόκκινα καπελάκια, φρόντιζαν ώστε κάθε νεοφερμένος να βρεθεί αμέσως με γεμάτο πιάτο και ποτήρι στο χέρι κι ένα νεανικό χαμόγελο bonus! Η ορχήστρα πήρε τη θέση της και μπροστά της Η ΠΙΤΑ! Εκείνη η υπέροχη μακεδονική τυρόπιτα (σε διαστάσεις γηπέδου…), με το σπιτικό φύλλο, το μπόλικο τυρί και το πολυπόθητο φλουρί μέσα, δια χειρός κας Βασιλικής Ζάχου. Ναι, είναι η μαμά του Αντώνη Ζάχου που και φέτος θαυματούργησε και την ευχαριστούμε τόσο πολύ!
Αφού η πίτα ευλογήθηκε με σύντομη δέηση από τον παρόντα ιερέα και αφού η Λήδα Θεοδοσιάδου καλησπέρισε και καλωσόρισε το πλήθος, ο πρόεδρος πήρε θέση με το μαχαίρι στο χέρι. Όλοι κρατούσαν αναπνοή. Ποιοί θα απολαύσουν την ημερήσια εκδρομή, δώρο του συλλόγου στο τμήμα που θα κερδίσει το φλουρί;;;; Ποιοί ;;;; Και η καταπληκτική πίτα ανέδειξε τον τυχερό : το τμήμα χειροτεχνίας! Χειροκροτήματα (από τα μέλη του) και βλέμματα ζήλιας (από τους υπόλοιπους…).
Όσο για τα ατομικά βασιλοπιτάκια που μοιράστηκαν σε όλους, αυτά ανέδειξαν ακόμη έναν τυχερό που παρέλαβε ως δώρο δύο από τα υπέροχα βιβλία του Γιώργου Τοπαλίδη με όμορφα φωτογραφημένες πλήρεις συλλογές θρακιώτικων ενδυμασιών, αποτέλεσμα της πολύχρονης ερευνητικής του δουλειάς.
Η βραδιά ξεκινούσε με τους καλύτερους οιωνούς. Και έτσι κύλησε. Με κέφι ΧΟΘίτικο που άρμοζε ακριβώς στην περίσταση και με τραγούδια και μουσικές από τους Γιάννη Δανίτσα (κλαρίνο), Αστέριο Τράκα (βιολί), Παναγιώτη Σάκκουλα (λαούτο), Σπύρο Τζιάτζιο (κρουστά) και Αργύρη Κόκκορη (τραγούδι).
Οι χοροί κράτησαν μέχρι πολύ αργά. Η ανάμνηση θα κρατήσει για πάντα.
Καλή χρονιά!

Σχετικά