Μια γεύση από Ρουγκάτσια στην Καλαμαριά

Ανήμερα των Θεοφανείων του 2019, ζουρνάδες και νταούλια αντήχησαν μεσημεράκι στον πεζόδρομο και στην Πλατεία. Ήταν ο ΧΟΘ, που έφερε στην Καλαμαριά μια γεύση από μακεδονικά δωδεκαμερήτικα Ρουγκάτσια, αφήνοντας τον παλμό τους να δονήσει τον παγωμένο αέρα!Παλιό έθιμο στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, γεννήθηκε από την ανάγκη των κοινοτήτων στα βυζαντινά χρόνια να προστατευθούν από ληστές και λοιπούς κακόβουλους.

Τότε, στα χωριά, μαζεύονταν γενναίοι και δυνατοί νέοι, οι οποίοι, οργανωμένοι σε ένοπλες ομάδες με αρχηγό τον Καπετάνιο, φύλαγαν την περιοχή τους. Κάθε χρόνο, απ΄τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα, γύριζαν στα χωριά της εποπτείαςτους με φουστανέλες και σπαθιά, χόρευαν από σπίτι σε σπίτι τον «ρουγκατσάρικο», δηλαδή μια συγκεκριμένη σειρά χορών περήφανων κι αντρίκιων και μάζευαν τη «ρόγα», την αμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Όταν με την πάροδο του χρόνου η ανάγκη προστασίας εξέλιπε, η παλιά συνήθεια μετατράπηκε σε χορευτικό εθιμικό δρώμενο και οι ομάδες συνέχισαν να περνούν από τα σπίτια χορεύοντας τον «ρουγκατσάρικο» τις Καλές Μέρες.
Τις προσφορές του κόσμου τις παρέδιδαν στην εκκλησία, που τις διαχειριζόταν με τον πιο ωφέλιμο για την κοινότητα τρόπο.Σε πολλά χωριά του Ρουμλουκιού αναβιώνει και σήμερα το έθιμο των Ρουγκατσαριών, γεννημένο κάθε χρόνο από τις καταβολές των ντόπιων . Κι ο ΧΟΘ πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει στην Καλαμαριά ένα μικρό δείγμα της ατμόσφαιρας που δημιουργείται καθώς τα νταούλια και οι ζουρνάδες υποστηρίζουν την παλικαρίσια έκφραση με μελωδίες και ρυθμούς σφραγισμένους από το χρόνο και την εντοπιότητα.
Μαζί με τα αγόρια του ΧΟΘ, χόρεψαν και τα κορίτσια φέτος στην χιονισμένη Καλαμαριά, πλαισιώνοντας το μέρος του ρουγκατσάρικου χορευτικού δρώμενου με χορούς της μείζονος περιοχής του Ρουμλουκιού και δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήταν εκεί να θαυμάσουν τις φορεσιές και το μουσικοχορευτικό ύφος αυτής της τόσο ιδιαίτερης περιοχής.

Σχετικά