Αυστρία 2018

Πριν από κάμποσα χρόνια, ένας περίεργος ιός έκανε την εμφάνισή του στο Γκράτς της Αυστρίας. Όσοι τον κόλλησαν, εμφάνισαν μια ολόψυχη και δυνατή αγάπη για την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση! Μια ανάγκη να την προσεγγίσουν και να την γνωρίσουν με αφοσίωση και σεβασμό. Ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία και γρήγορα περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έχοντας τα ίδια συμπτώματα!
Η γνωριμία τους με τον ΧΟΘ υπήρξε καθοριστική. Η στενή συνεργασία. εφ΄ όλης της ύλης οδήγησε σε βαθύ δεσμό τόσο των δύο συλλόγων συνολικά όσο και των μελών τους προσωπικά.
Ήταν το 2008 που οι Αυστριακοί φίλοι αποφάσισαν να δώσουν μια πιο συγκεκριμένη και επίσημη μορφή στην ομάδα τους.
Έτσι γεννήθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Γκράτς.
Που φέτος συμπλήρωσε τα 10 του χρόνια, το γιορτάζει και ανοίγει την αγκαλιά του στους φίλους του!
Αυτή ήταν η αφορμή για ένα ταξίδι του ΧΟΘ στο Γκράτς μέσα στα φθινοπωρινά χρώματα του Νοέμβρη. Μια 50 μελής αποστολή από χορευτές του προπαρασκευ-αστικού και του τμήματος παραστάσεων, μαζί με ορχήστρα, ξεκίνησε οδικώς και φίλοι από άλλα τμήματα συνόδεψαν αεροπορικώς Ένα ταξίδι σταθμός για όσους είχαν την τύχη να το ζήσουν
«Βέβαια όλο το ταξίδι ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή για όλους εμάς όχι μόνο σε σχέση με τους Αυστριακούς και ό,τι ζήσαμε μαζί τους, αλλά και σε σχέση με τη μεταξύ μας γνωριμία! Όταν πολλά νέα άτομα ταξιδεύουν μαζί, τα πάντα είναι ρευστά. Σε αυτό όμως το ταξίδι τα πάντα ήταν υπέροχα. Η μεταξύ μας παρέα, το κλίμα της προετοιμασίας, το χορευτικό κομμάτι, η «χορευτική» υποστήριξη σε πιο νέα πρόσωπα, το κλίμα μέσα στο λεωφορείο. Πραγματικά υπέροχα»
Η φιλοξενία και η προετοιμασία του προγράμματος προβών και εκδηλώσεων από πλευράς Χ.Ο. Γκράτς ξεπέρασε κάθε φαντασία
«Αν οι Έλληνες είμαστε γνωστοί για την φιλοξενία μας οι Αυστριακοί μας συναγωνίζονται επάξια και μπορεί και να μας ξεπερνάνε σε ορισμένες στιγμές Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή, ούτε ένα λεπτό που να μην είναι εκεί για εμάς. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς κάτι και το έχουν ήδη υλοποιήσει. Με τον πιο απλό, τον πιο φυσικό τρόπο, σα να τους ήξερες πάντα, σαν οικογένεια. Όχι μόνο σχετικά με το χορό και με τις παραστάσεις αλλά και σε ανθρώπινο σε φιλικό επίπεδο και αυτό είναι το όμορφο, το διαφορετικό.»
Η αποστολή έφθασε στο Γκράτς Τετάρτη μεσημεράκι μετά από ένα ταξίδι 18 ωρών περίπου.
«Συχνά οι λέξεις είναι λίγες και δεν μπορούν να περιγράψουν την ζεστασιά των ανθρώπων. Με την υποδοχή που μας έκαναν Τετάρτη το πρωί έφεραν την άνοιξη μέσα στο χειμώνα. Ένα όμορφο μικρό κεραμικό λουλουδάκι δήλωνε την σκέψη καθενός από αυτούς για καθέναν από εμάς ξεχωριστά. Συνοδευόμενο πάντα με λιγοστό άγχος και αμηχανία ..λόγω ίσως και της πρώτης συνάντησης με τους περισσότερους, λόγω της ανυπομονησίας αντάμωσης με όσους γνώριζαν και λόγω της έκπληξης αντικρίζοντας τα τμήματα νέων…»
Την ίδια μέρα υπήρχε ήδη προγραμματισμένη εκδήλωση. Σπίθες χαράς κι ανυπομονησίας έλαμπαν στην ατμόσφαιρα. Θερμά κύματα ενθάρρυνσης σκόρπισαν τα συννεφάκια ντροπαλής αμηχανίας που εμφανίστηκαν….
«Την Τετάρτη στην πρώτη μας παράσταση είχαν φροντίσει τα πάντα, εκτός από…
το πώς θα κρύψουν το άγχος τους στην πρώτη πρόβα που ακολούθησε μετά την εκδήλωση και που θα έκαναν μπροστά μας. Σα μικρά παιδιά που θέλουν να φανούν ολόσωστοι μπροστά στο δάσκαλο τους και μπροστά σε αυτούς που αποτελούν πηγή έμπνευσης για αυτούς, είχαν άγχος. Δεν ήθελαν να το δείξουν και προσπαθούσαν να το κρύψουν. Αλλά αυτό είναι το όμορφο. Να προσπαθείς για κάτι που αγαπάς και για να ικανοποιήσεις αυτούς που αγαπάς. Μόλις τα όργανα άρχισαν να παίζουν και το γυμναστήριο γέμισε ήχους, όλα χαλάρωσαν. Και βέβαια είδαν πως τα τμήματα νέων είναι εκεί για αυτούς, μαζί με αυτούς. Χειροκροτήματα και θετικά χαμόγελα παντού!»
Οι μέρες κύλησαν γεμάτες από γεγονότα και συναισθήματα. Γεμάτες εκπλήξεις και συγκινήσεις.
«Είναι πολλές οι φορές και οι στιγμές που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως ακούμε Αυστριακούς να μιλάνε τη γλώσσα μας, να πίνουν ελληνικό καφέ, να ξέρουν να τον φτιάχνουν, να χορεύουν και να ξέρουν το όνομα κάθε χορού.»
«Μια από τις πιο δυνατές και πιο φορτισμένες στιγμές ήταν η έκπληξη που τους ετοιμάσαμε. Τους φτιάξαμε ˙το δικό τους λάβαρο, το λάβαρο του συλλόγου τους.
Το Σάββατο ήταν η εκδήλωση του εορτασμού των δέκα χρόνων τους, στην οποία θα χορεύαμε και οι δύο σύλλογοι αλλά και άλλοι δύο σύλλογοι. Δεν ήξεραν τίποτα για το λάβαρο και καθώς η βραδιά συνεχιζόταν και ενώ οι ίδιοι ήταν επί σκηνής, γίνεται παύση. Τότε μπαίνουμε όλοι μαζί οι χορευτές του ΧΟΘ ντυμένοι με τις φορεσιές μας συνοδεύοντας το λάβαρο αλλά και κρύβοντάς το. Η αίθουσα γεμίζει χαμόγελα και χρώματα και σιγά σιγά γίνεται η αποκάλυψη!. Στα μάτια των Αυστριακών, ουράνιο τόξο τα συναισθήματα ! χιλιάδες αποχρώσεις όλων εκείνων που νοιώθει κανείς όταν του χαρίζουν κάτι που ήθελε, κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να το αποκτήσει, ούτε και να το ζητήσει….. Η χαρά, η συγκίνηση, τα κλάματα, οι φωνές, τα γουρλωμένα μάτια και όλοι να γίνονται μια αγκαλιά μπροστά σε αυτό το ανεπανάληπτο σκηνικό. Η βελούδινη και χρυσοκέντητη «ταυτότητα» του ΧΟ Γκρατς ήταν εκεί, χειροπιαστή, και ας φάνταζε σαν όνειρο που δεν μπορούσαν να πιστέψουν….»
Μια στιγμή ιδιαίτερη και διαφορετική, μια απερίγραπτη σε πυκνότητα εμπειρία ήταν το ελληνικό μνημόσυνο στο Φριτς. Στον από πάντα συνεργάτη του Χ. Ο Γκ. Φρίτς, που δεν είναι πια στην πανσιόν του για να μας υποδεχτεί….. Κόλλυβα, «ελίτσες», ελληνικός καφές ( όλα δια χειρός Στέλλας, κας Ρίζου Πατούση) κι ένας Δρόσος να δένει την κατάσταση σε βυζαντινό ψαλτικό ιστό. Η οικογένεια του Φρίτς ήταν εκεί. Ένα καρβουνάκι από το θυμιατό αυτής της συγκίνησής θα καίει για καιρό…

Ήρθαμε πίσω κουρασμένοι και γεμάτοι.
Μαζί μας φέραμε, απλωμένη πάνω μας ακόμη, τη φροντίδα, την προθυμία, την περιποίηση, την προσφορά, τη ζεστασιά όλων τους για μας και για ό,τι πρεσβεύουμε..
Φέραμε νέα παιδιά, βαφτισμένα πλέον στην ευθύνη της εκπροσώπησης του πολιτισμού της χώρας τους στο εξωτερικό και στην καθηλωτική αίσθηση που σε πλημμυρίζει όταν μελωδίες, λέξεις, κινήσεις και βήματα από τα βιώματά σου ξεπηδούν από ξενόγλωσσα χείλια και κινητοποιούν αλλοεθνή κορμιά. Με τόσο σεβασμό. Με τόση αφοσίωση, προσοχή και ταπεινότητα…..
Και τελικά, φέραμε στο κύτταρό μας αποτυπωμένη για άλλη μια φορά τη μαγική σφραγίδα της μουσικοχορευτικής εμπειρίας .Που διεισδύει στις χαραμάδες της ύπαρξης και αφήνει συνδεδεμένους όσους περιλαμβάνει.
Ευχαριστούμε όσους επέλεξαν με δική τους πρωτοβουλία να συνοδέψουν την αποστολή, ταξιδεύοντας χωριστά. Για να είναι εκεί, μαζί μας
Ευχαριστούμε την ορχήστρα που άπλωσε την ψυχή της πάνω στα όργανα και έκανε τους ελληνικούς ήχους να αντιλαλήσουν στον Αυστριακό ουρανό
Ευχαριστούμε τους οδηγούς για όλα .

Ήρθαμε πίσω ΠΟΛΥ πιο πλούσιοι..

Το ταξίδι μου με τον ΧΟΘ στο Graz της Αυστρίας ήταν μία μοναδική εμπειρία και αυτό δεν το λέω γιατί είμαι μέλος αυτού του συλλόγου.
Αυτό το λέω διότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί είχαν τόσο μεράκι και κέφι για αυτό το οποίο κάνουν που πραγματικά πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα αρχίσουν να κάνουν ταξίδια ανά την Ευρώπη, και γιατί όχι και σε ολόκληρο το κόσμο, διαδίδοντας μία κουλτούρα η οποία δεν είναι καν δικιά τους.
Πραγματικά τους εύχομαι τα καλύτερα και πιστεύω πως όταν κάποιος τους γνωρίσει θα καταλάβει τι εννοώ.
ΘΑΝΑΣΗΣ B.

Η εκδρομή μας στην Αυστρία ήταν όχι μόνο αναζωογονητική αλλά άλλαξε τελείως τον τρόπο που έβλεπα και σκεφτόμουν αυτό που κάνουμε στον ΧΟΘ. Η ζεστασιά και η αγάπη που μας έδειξαν οι Αυστριακοί ήταν απίστευτη, μας είχαν σαν παιδιά τους. Από αυτή την εκδρομή, μόνο θετικά πράγματα πιστεύω πήραμε όλοι μας.
Άρτεμις Άντσου

Όμορφες στιγμές που κατέληξαν σε όμορφες αναμνήσεις…
Ένα ταξίδι που έφερε ξανά κοντά αγαπημένους ανθρώπους που κοινό τους είναι η αγάπη για το χορό και την ελληνική παράδοση…
Έλενα Τσαβδάρη

Σε αυτό το ταξίδι έμαθα τι θα πει φιλοξενία και συνειδητοποίησα πως η παράδοση μπορεί να ενώσει διαφορετικούς πολιτισμούς με ένα τρόπο μοναδικό.
Άννα Μουρτιάδου

Πολύ διαφορετικό ταξίδι. Ίσως ο αέρας του εξωτερικού, ίσως ο αέρας της Αυστρίας, ίσως ο αέρας από όλα αυτά τα άτομα που με αγωνία περιμένανε να φτάσουμε, να μας δούνε, να μάθουν τα νέα μας και να μας σφίξουν στην αγκαλιά τους….
Νίκος Καράτσαλης

Η αγάπη τους για την ελληνική παράδοση και πολιτισμό με έκανε να τους αγαπήσω σαν να είναι πραγματική μου οικογένεια!!!!!
Παναγιώτης Παπαβασιλείου

Ένας σύλλογος, μια ομάδα! Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Αγκαλιές και φιλιά και κλάματα για τον αποχωρισμό. Ό, τι καλύτερο για μένα.
Κική Τσαβδάρη

Εμπειρία χορευτική, εμπειρία ζωής με μαθήματα ανθρωπιάς και φιλοξενίας από αληθινούς ανθρώπους!!!!
Γιώτα Κατσικαρίδου

Το ταξίδι ήταν μια μοναδική εμπειρία, οι άνθρωποι εκεί είναι εξαιρετικοί όλοι τους, η φιλοξενία τους ήταν υπέροχη!!!
Γιώτα Μακρή

Τι στο Γκρατς τι στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα είναι μια. Γεμάτη αγάπη. Και ζεστή φιλοξενία
Ζήνων Γιαννάκης

Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία, γεμάτη συναισθήματα και έντονες στιγμές!
Κανέλλα Δούμπλατζη

Όλα ήταν χορός.. αγάπη μπόλικη.. γέλιο.. και μόνο ΧΟΘ..
αν είσαι μια φορά ΧΟΘ.. μένεις για πάντα ΧΟΘ
Γιούλη Γιαννακού

Μια έκρηξη αγάπης, χαράς, χορού, γέλιου, ενθουσιασμού και συγκίνησης…στιγμές που δεν χωράνε σε λόγια!
Βιβή Καλαϊτζή

Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο χορό, τραγούδια, μουσική και χαμόγελα. Με ανθρώπους σπάνιους και μοναδικούς. Μια εμπειρία που καμιά λέξη δεν μπορεί να την περιγράψει σε κάποιον που δεν είναι εκεί.
Λήδα Θεοδοσιάδου

Μια αξέχαστη εμπειρία που συνοδευόταν από μια ζεστή φιλοξενία.
Αλέξανδρος Νταγκονίκος

«Αν δεν γνωρίσεις τους ανθρώπους του συλλόγου του Gratz και δεν ζήσεις τον ενθουσιασμό και τη φιλοξενία τους από κοντά, δεν μπορεί να χωρέσει ο νους πώς γίνεται να να υπάρχει μια ΑΓΑΠΗ τόσο μεγάλη προς μια παράδοση <<ξένη>> και προς όλους εμάς, από ανθρώπους που δεν είναι καν Έλληνες! Το ευχαριστώ είναι λίγο.»
Θεοδώρα Γκαραγκούνη

Η εκδρομή στην Αυστρία μου γέννησε συναισθήματα που δεν γνώριζα πως υπάρχουν πιο πριν και αισθάνομαι πολύ τυχερή γι αυτό!!
Αγγελική Αντωνίου

Σε αυτό το ταξίδι έμαθα ότι υπάρχουν άνθρωποι σε ένα χωριό της Αυστρίας, στο judendorf , οι οποίοι μας αγαπούν χωρίς να μας ξέρουν. Αγαπούν τον ΧΟΘ, τα μέλη του και κυρίως την παράδοση της Ελλάδας με την οποία δεν είχαν ποτέ ξανά επαφή, πριν τον HOGraz. Ευχαριστώ τον ΧΟΘ και τους «Αυστριακούς μας» που μου έδωσαν αυτό το υπέροχο μάθημα!
Θεοδώρα Δούμπλατζη

Η φιλία μας είναι ενας κύκλος με κέντρο την αγάπη για την παράδοση.. διάμετρο την αγάπη μας για την Ελλάδα και εμβαδό την αγάπη μας για εσάς …το Χορευτικό Όμιλο Graz !!!!!

Φώτης Μιχαηλίδης

Αν κάποιος δεν πάει στο Γκρατς, δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι ο ΧΟΘ, ποιός είναι. Και αν κάποιος δεν γνωρίσει τα μέλη του ΧΟ Γκρατς δεν μπορεί να καταλάβει τι δύναμη έχει ο χορός, ο κύκλος και τα πιασμένα χέρια…
Ελένη Εμμανουηλίδου

Σχετικά