Έναρξη 2018

Και ξαφνικά την Κυριακή 14 Οκτώβρη, η πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά ζωντάνεψε χαρούμενα. Γέμισε τέντες, γέμισε κίνηση, γέμισε παιδικές φωνές και χαμόγελα γονιών, γέμισε τραγούδια, μουσικές και γέλια. Ήταν ο ΧΟΘ που καλωσόριζε δραστήρια την νέα χρονιά του στολίζοντας αυτή την φθινοπωρινή Κυριακή με το κέφι και την δημιουργικότητά του.
Ας ξεναγήσουμε όσους δεν είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί.
Κατ΄ αρχήν το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε κατά τις 10 το πρωϊ η χορωδία του συλλόγου, με χοράρχη τον Δρόσο Κουτσοκώστα .Τραγούδια από την Πόλη, τα νησιά, την Θράκη κ.α. αντήχησαν στην πρωϊνή ατμόσφαιρα δίνοντας ώθηση στη διάθεση των παρόντων, μαζί με ένα κεφάτο σήμα παντού ότι κάτι γίνεται εκεί στην πλατεία…. Κάτι καλό…!
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς κος Θεοδόσης Μπακογλίδης έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση ενώ μικροί και μεγάλοι είχαν ήδη αρχίσει να περιφέρονται στο χώρο με ενδιαφέρον.
Στην πλατεία από νωρίς είχαν στηθεί έξη πάγκοι.
Ο ένας έκανε χρέη γραμματείας. Εκεί δινόταν πληροφορίες για το σύλλογο και το πρόγραμμα προβών των τμημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αφήσουν τα στοιχεία τους ώστε αργότερα να ενημερωθούν περαιτέρω, προσωπικά.
Σε τρείς άλλους πάγκους τα παιδιά δημιουργούσαν παίζοντας και έπαιζαν δημιουργώντας. Κομπολόγια και βραχιόλια από μακαρονάκια με λεξούλες γραμμένες πάνω τους φτιάχτηκαν από τα χεράκια τους με τη βοήθεια των μελών του Τμήματος ενηλίκων της Τετάρτης και έκαναν περήφανους μπαμπάδες και μανούλες….Οι ενήλικες των τμημάτων της Πέμπτης πάλι, έφτιαχναν για τα παιδιά χειροποίητα ρυθμικά μουσικά όργανα (μαράκες και ζίλια) και τις παλιές αγαπημένες σβούρες που διασκέδασαν γενιές και γενιές παιδιών μέχρι σήμερα, ενώ σε άλλο πάγκο εμπνέονταν μαγειρικά όλοι μαζί με τα παιδιά και με λαχανικά, φρούτα, τυριά, ψωμί, γλυκά και άλλες νοστιμιές, έφτιαχναν υπέροχα και υγιεινά σνάκ!
Σε άλλο πάγκο, το τμήμα νέων της Τρίτης πρόσφερε σε όλους καφέ και βουτήματα, δημιουργώντας μια αίσθηση γιορτινής φιλοξενίας .
Στις 12, να και η πρώτη «ατραξιόν»: τα παιδιά του εφηβικού και του προεφηβικού τμήματος διέσχισαν με πατινάδα μαζί με τα όργανα τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς κάνοντας στάσεις για χορό πριν καταλήξουν στην Πλατεία. Όλη η νεανική τους δροσιά και η ξενοιασιά της ηλικίας τους σκόρπισε ένα αναπάντεχο «κέρασμα» χαράς σε όσους έπιναν το κυριακάτικο καφεδάκι τους στον πεζόδρομο, προκαλώντας χαρούμενα χαμόγελα και ερωτήσεις….
Και μετά…ήρθε το κλου της μέρας. Μια παράσταση Καραγκιόζη!!! Μια παράσταση θεάτρου σκιών που τόσο διασκεδάζει τα παιδιά (και τόσα θυμίζει στους μεγάλους..)! Θέμα «Ο Καραγκιόζης κουμπάρος στο γάμο του Μορφονιού»!!.Το κείμενο είχε έντονες αναφορές στα τμήματα του ΧΟΘ και στους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με ήρωες το Χατζατζάρη , το Μορφονιό και όλη την οικογένεια του Καραγκιόζη ! Κείμενο, στήσιμο και οργάνωση της παράστασης έγιναν από το τμήμα ενηλίκων της Δευτέρας. Μεγάλη επιτυχία!
Με το τέλος του Καραγκιόζη ξεκίνησε το γλέντι για όλο τον κόσμο. Η Ρωμέϊκη κομπανία (Γιάννης Δανίτσας – κλαρίνο, Αργύρης Κόκκορης – λαούτο και φωνή, Αστέριος Τράκας – βιολί, Σπύρος Τζιάτζιος – κρουστά) ανέλαβε δράση, με τα γνωστά ολέθρια για την κατάθλιψη και την ακεφιά αποτελέσματα…..
Ήταν μια όμορφη ΧΟΘίτικη Κυριακή, με 200 άτομα – μέλη και φίλους – να μοιράζονται στιγμές χαράς, χαλαρά, εκεί στην πλατεία.
Και εις άλλα με υγεία

Σχετικά