Κόνιτσα 2018

Η μεγάλη μέρα ήταν το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 και ο τόπος η αγαπημένη Κόνιτσα. Οικοδεσπότες και συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Κόνιτσας, ο Χορευτικός Σύλλογος Κόνιτσας «Στα βήματα της παράδοσης» ο Λαογραφικός Όμιλος «Ντόπιοι» Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας και ο Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας.
Οι γνωστοί για τα κατορθώματα και το κέφι τους ενήλικες του ΧΟΘ ξεκίνησαν πάνοπλοι για μία εξαιρετική εμφάνιση – συμμετοχή στο φεστιβάλ αυτό και μαζί για ακόμη μία από τις μνημειώδεις εκδρομές τους.
Χόρεψαν χορούς Ασσήρου (Συρτό, Θοδώρα, Λενιώ, Κίνησαν τα καράβια, Καρσιλαμά) φορώντας οι γυναίκες φορεσιές Δρυμού, Πυλαίας και ντόπιες Θέρμης, ενώ οι άνδρες κλασσικά μαύρα μακεδονικά μπενεβρέκια.
Φιλοξενήθηκαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μέσα στην Κόνιτσα και την άλλη μέρα, Κυριακή, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, για να κάνει ράφτινγκ η μία και να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστης η άλλη. Σημείο επανασύνδεσης το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.
Γύρισαν ικανοποιημένοι, χαρούμενα κουρασμένοι, γεμάτοι εντυπώσεις και με εκείνη τη γλυκειά γεύση που αφήνει η επικοινωνία με άλλους πάνω σε κάτι που αγαπάς…..
Η διοργάνωση ήταν διήμερη. Δεκαεπτά χορευτικά συγκροτήματα εμφανίστηκαν και ταξίδεψαν το κοινό σε στεριές και θάλασσες, ενώ έπαιξαν πολλοί και καλοί μουσικοί . Αναλυτικά :
Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 χόρεψαν:
1. Ο Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας με χορούς από το Μιστί και τα Φάρασα της Καππαδοκίας.
2. Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Αναγεννηθείσα Μακεδονία» με χορούς Δράμας.
3. Το Χορευτικό Συγκρότημα Ιωνίας Δήμου Δέλτα με χορούς Έβρου.
4. Το Τμήμα Λαογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας με χορούς του Κάμπου Ημαθίας.
5. Ο Πολιτιστικός Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων Καβάλας με χορούς Κωνσταντινούπολης.
6. Το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού Δασκάλων Θεσσαλονίκης με χορούς Αλμωπίας.
7. Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης με χορούς Ασσήρου.
8. Η Ιδαία Γη με χορούς Κρήτης.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 χόρεψαν:
1. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης με χορούς Θεσσαλίας.
2. Ο Λαογραφικός Όμιλος «Ντόπιοι» Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας με χορούς Σάμου.
3. Το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου με χορούς Πελοποννήσου.
4. Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας με χορούς Φλώρινας.
5. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Συκιάς «Βάντα» με χορούς Πιερίων Ορέων.
6. Η Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα Κέρκυρας με χορούς Κέρκυρας.
7. Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών με χορούς Πωγωνίου.
8. Το Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Νεάπολης Συκεών με χορούς Βόρειας Θράκης.
9. Ο Χορευτικός Σύλλογος Κόνιτσας «Στα Βήματα της Παράδοσης» με χορούς Κόνιτσας

Έπαιξαν οι :Νίκος Φιλιππίδης, Διαμαντής Παπαναστασίου, Κώστας Φιλιππίδης, Λάμπρος Τζόκας, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Περικλής Παπαδόπουλος, Ντίνος Χρήστου, Σαράντης Δράμαλης, Μιχάλης Μιχόπουλος, Κώστας Μπέλλος, Βαλάντης Καζαντζής, Αποστόλης Δούζαλης.
Η παρουσίαση και ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε με άρτιο και γλαφυρό τρόπο από τον έμπειρο δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζόκα.
Ο Δήμος Κόνιτσας συγχαίρει τους χορευτές όλων των χορευτικών συγκροτημάτων για την υπέροχη εμφάνισή τους και απευθύνει ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ, που έχει καταστεί πλέον θεσμός για την Κόνιτσα, τους χορηγούς, τους υπευθύνους και τους Χοροδιδασκάλους, που συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή μουσικοχορευτική συνάντηση παράδοσης και πολιτισμού.

Σχετικά