Πλατανούλια 2018

Ήταν ένα ΠΟΛΥ φορτωμένο λεωφορείο αυτό που ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη ώρα 3.30 το μεσημέρι από το γνωστό σημείο «πρώην περίπτερο».Πενήντα επτά θέσεις γέμισαν από πενήντα επτά άτομα, όλα με τα χακί μπλουζάκια τους !!Κόσμος από το Τμήμα Νέων Α (το γνωστό μέχρι πρότινος ως «τμήμα παραστάσεων» – δάσκαλος Σάκης Παληογιάννης) και κάμποσοι ενήλικες από τα δύο τμήματα της Πέμπτης, (δάσκαλοι Βασίλης Ιωαννίδης και Ιάσονας Δότσος) Βαλίτσες, σακίδια, τάπερ, κουτιά ζαχαροπλαστείου και πάρα πολύ κέφι, ως συνήθως, ξεκίνησαν για Πλατανούλια Λαρίσσης, τόπο προορισμού. Οι ώρες του ταξιδιού πέρασαν γρήγορα καθώς τραγούδια και παιχνίδια και γέλια και κουβέντες και πλάκα δεν σταμάτησαν λεπτό.
Η αποστολή έφτασε όταν ο ήλιος έδυε στον κάμπο. Μας υποδέχτηκε μια σειρά περίπτερων που ήταν γεμάτα από τα πιο όμορφα αχλάδια που μπορεί να δει κανείς Καλοσχηματισμένα και ζωηρόχρωμα «κρυστάλλια» καμάρωναν δίπλα στις πολλές νοστιμιές που είχαν φτιάξει οι κυρίες του χωριού με βάση τον ζουμερό αυτό καρπό της γης τους , για τον οποίο μια σύντομη ομιλία απηύθυνε στους παραγωγούς ο κος Γεώργιος Νάνος επίκουρος καθηγητής Δεντροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρίν την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος.
Τα πράγματα του ΧΟΘ τακτοποιήθηκαν με ασφάλεια στο σχολείο, ακριβώς δίπλα στον μεγάλο και όμορφο υπαίθριο χώρο, που είχε ετοιμαστεί για την 4η Γιορτή Αχλαδιού που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ο Άγιος Χαράλαμπος» από το 2015. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρώτικη και Θεσσαλική μουσικοχορευτική παράδοση. Το χορευτικό κομμάτι είχε ανατεθεί αποκλειστικά στο ΧΟΘ, με την Ήπειρο να την έχουν αναλάβει οι ενήλικες και την Θεσσαλία οι νέοι. Όσο για όργανα και μουσικούς, ο κορυφαίος συνδυασμός : μια ορχήστρα με Μαρινάκη στο βιολί, Μερετάκη στα κρουστά και Κ.Φιλιππίδη στο λαούτο υποστήριζε τη φωνή του τόσο προικισμένου Αντώνη Κυρίτση, με Νίκο Φιλιππίδη και Πετρολούκα Χαλκιά να ζωγραφίζουν ηπειρώτικα και θεσσαλικά τοπία με τα κλαρίνα τους !! Η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Θωμάς Κυρίτσης πρόσθεσαν το ταλέντο και τη νεανική τους φλόγα στο σύνολο. Ό,τι και να πει κανείς δεν φτάνει…Πανδαισία…
Ο ΧΟΘ ήταν υπέροχος με τις καραγκούνικες, χασιώτικες, γιαννιώτικες και κονιτσιώτικες φορεσιές του, τους χορταστικούς και άψογους κύκλους του και τους άξιους πρωτοχορευτές του. Απλωμένα στο χώρο από νωρίς, περίπου 3.500 άτομα με τα καλά τους, χαιρετιόταν , θαύμαζαν , χειροκροτούσαν, έτρωγαν, έπιναν, και περίμεναν τη σειρά τους να χορέψουν μετά το τέλος του προγράμματος που σηματοδοτήθηκε από τις βραβεύσεις των τριών πρωταγωνιστών.
Χαλαροί πια οι χορευτές του ΧΟΘ μετά τη παράσταση, έφαγαν, ήπιαν και χόρεψαν με τους ντόπιους. Ατομικές σακουλίτσες με αχλάδια και κομπόστες για όλους, συνόδεψαν τις ευχαριστίες του συλλόγου για ό,τι η παρουσία του ΧΟΘ πρόσφερε στη βραδιά. Ήταν περασμένες 2 το πρωϊ όταν υπό τους ήχους εκείνης της «Παπαδοπούλας Λεβεντονιάς», χαιρετήσαμε τον κόσμο μονοπωλόντας την πίστα για λίγο και φύγαμε χορεύοντας, προσθέτοντας μια αναπάντεχα συγκινητική στιγμή στα πεπραγμένα του ΧΟΘ.
Ωραία ήταν….

Σχετικά