Γυναίκα στους αιώνες πάντα ίδια.

Γυναίκα, Μάνα, Γη, Θάλασσα, Όσφρηση, Αφή, Όραση, Αγάπη, Αγκαλιά, Ζωή, Ποίηση, Ελπίδα… Όλα γένους θηλυκού.
Αρχέγονη δύναμη και αέναη αγωνίστρια.

Γυναίκα στους αιώνες πάντα ίδια!

8 Μαρτίου κάθε έτους, εδώ και εκατό και πλέον χρόνια, τιμούμε τη Γυναίκα. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων ετοίμασε ένα πολυθέαμα. Με βίντεο, αφηγήσεις, χορό, θέατρο, τραγούδι και με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Θεάτρου «Τρίτο Στούντιο» και μέσω της έκθεσης κεραμικής- γλυπτικής «Γυναίκα εσύ» από το τμήμα της Κ.Ε.Δ.Κ.Α., που λειτούργησε παράλληλα, κάλεσε όλο τον κόσμο να έρθει και να ταξιδέψει μαζί με τους συμμετέχοντες όχι μόνο στα χρόνια που οι Καλαμαριώτισσες δοκιμάστηκαν, χάρηκαν, πόνεσαν, γέλασαν αλλά και στα κατοπινά, στα οποία συνεχίζουν να «πολεμούν» καθημερινά για να έρθουν καλύτερες μέρες.
Γυναίκα στους αιώνες πάντα ίδια! Αυτός ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών. Μια εκδήλωση που ανέδειξε τις ιστορικές διεκδικήσεις των γυναικών, τους αγώνες για την ισότητα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, την καθημερινή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των καιρών που όλοι βιώνουμε.
Δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα, ζωή, ξεριζωμός, δύναμη, προσφυγιά, ειρήνη, ελπίδα είναι λίγες μόνο από τις έννοιες στις οποίες πλησιάσαμε μέσω αυτής της παράστασης. Με τη φωνή της Φιλιώ Καζάρα, τις μελωδίες των Δημήτρη Τσιόλχα στο ακορντεόν, Νίκο Τσιόχλα στην κιθάρα, Χαράλαμπο Τσακαλίδη στη λύρα, Άκη Παπαεμμανουήλ στο βιολί, Παναγιώτη Σάκκουλα στο λαούτο θυμηθήκαμε τη γυναίκα μάνα, σύντροφο, εργαζόμενη… στις δυσκολίες της με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και στις χαρές της με το δικό μας Χ.Ο.Θ. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι πίσω από τη σύλληψη της ιδέας, το σενάριο, την αφήγηση και τη σκηνοθεσία αυτής της σύμπραξης ήταν η κυρία Λιάνα Κοταλακίδου.
Μια στιγμιαία ένδειξη σεβασμού στην πορεία της γυναίκας, του «αδύναμου φύλου», ανά τους αιώνες ήταν και αυτή η παράσταση!

Γυναίκα στους αιώνες πάντα ίδια!

Σχετικά