Τα τμήματα Ενηλίκων στην Κόνιτσα

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έγινε μια στάση στα Γρεβενά και συνέχισαν για τον προορισμό τους καθώς έπρεπε να φτάσουν νωρίς για να πραγματοποιηθεί η πρόβα μαζί με την ορχήστρα του φεστιβάλ. Φτάνοντας στην Κόνιτσα η υποδοχή των κατοίκων ήταν ένθερμη. Αφού έγιναν οι συστάσεις μεταξύ διοργανωτών και χορευτών, ξεκίνησε η πρόβα και μετά τακτοποιήθηκαν όλοι στο χώρο όπου θα τους φιλοξενούσαν. Μετά το πέρας της πρόβας ξεκίνησαν οι ετοιμασίες των χορευτών καθώς ο Δήμαρχος της Κόνιτσας τους περίμενε για την τελετή υποδοχής που είχε ετοιμαστεί από το φεστιβάλ για όλα τα χορευτικά που πήραν μέρος. Στη συνέχεια, μετά την τελετή, ξεκίνησε η πατινάδα μέχρι το χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση, ακολούθησε η ανταλλαγή των αναμνηστικών και ξεκίνησε η παρουσίαση των χορευτικών ομάδων.

Οι περιοχές όπου εμφανίστηκαν από τον Χ.Ο.Θ. ήταν οι εξής: Έβρος με τους χορούς Ξέσυρτο, Μπαϊντούσκα, Ζωναράδικο και Συρτό Συγκαθιστό, φορώντας οι γυναίκες τη φορεσιά της Καρωτής και των Μεταξάδων και οι άνδρες τα γαλαζοβράκια των Μάρηδων. Στη συνέχεια, ακολούθησε η Θεσσαλία με τους χορούς Μπεράτι, Καραγκούνα, Τσάμικο, Ζαχαρούλα και Τασιά, με τη γυνακεία φορεσιά από την Κρανιά Ελασσόνας και της Καραγκούνας και με τις ανδρικές μπουραζάνες, όπως ονομάζονται στην αντίστοιχη περιοχή. Τέλος, ακολούθησε και η Μικρά Ασία, μιας και στην Κόνιτσα το μισό του πληθυσμού της είναι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παρουσιάστηκαν οι χοροί Συρτομπάλλος, Γιωργίτσα, Καρσιλαμάς και έκλεισε η βραδιά με το πολυαγαπημένο τους χορό, τον Κόνιαλη, φορώντας την αστική φορεσιά της περιοχής.

Στο τέλος της εκδήλωσης, χόρεψαν όλα τα χορευτικά μαζί και κάπως έτσι έκλεισε η πρώτη βραδιά του φεστιβάλ. Στην πορεία, είχαν ετοιμάσει τραπέζι για όλες τις χορευτικές ομάδες, και ύστερα το πρόγραμμα ήταν ελεύθερο. Αφού τελείωσαν οι χορευτικές υποχρεώσεις οι χορευτές περπάτησαν στα παραδοσιακά στενά της Κόνιτσας, κάθισαν σε μια κεντρική πλατεία και άρχισε να γίνεται ένα μικρό γλεντάκι, ώσπου ήρθαν και τα άλλα χορευτικά και στήθηκε ένα παραδοσιακό γλέντι, όπως παλιά, υπό το φως του φεγγαριού και χωρίς τη συνοδεία της τεχνολογίας. Μόνο με το μεράκι και το κέφι το γλέντι κράτησε αρκετά. Την επόμενη μέρα, μετά το πρωινό, είχαν ετοιμάσει ξενάγηση στην Κόνιτσα, όπου θαύμασαν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Επισκεφθήκανε το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, βουτήξανε και περπατήσανε στα κρύα νερά του Αώου και στη συνέχεια, επισκεφθήκανε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου και το πατρικό σπίτι του Πάτερ Παϊσιου, μιας και η καταγωγή του ήταν από την Κόνιτσα.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε το μεσημεριανό σε ένα γραφικό εστιατόριο, κάτω από ένα μεγάλο πλάτανο που τα μεγάλα κλαδιά του τους δρόσισαν όλους. Ύστερα, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην έδρα μας, στην Καλαμαριά.

Σχετικά