Αυστρία 2015

Ύστερα από πολλές εβδομάδες απαιτητικών προβών, οι χορευτές των τμημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 7 Ιουλίου στις 16:00 μ.μ. ανέβηκαν στο λεωφορείο που τους περίμενε στην οδό Πόντου για να αναχωρήσουν με προορισμό το Graz της Αυστρίας. Το ταξίδι μπορεί να ήταν μεγάλο και κουραστικό αλλά οι διάθεση και το κέφι του έδωσαν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα.

Μετά από μία ολόκληρη μέρα στο δρόμο η αποστολή των πενήντα ατόμων έφτασε στο Judendorf όπου και ήταν το κατάλυμα στο οποίο θα μένανε για την υπόλοιπη εβδομάδα. Το καλωσόρισμα των φίλων από τον Χορευτικό Όμιλο Graz που τους περίμεναν ήταν θερμό και συνοδευόταν από λουλούδια και σοκολατάκια για τον καθένα. Τα κλειδιά των δωματίων μοιράστηκαν και όλοι πήγαν στα δωμάτιά τους για να ξεκουραστούν μέχρι τις 19:00 μ.μ. που θα γινόταν το γλέντι καλωσορίσματος. Ο χώρος του γλεντιού γέμισε χαμογελαστούς ανθρώπους με όρεξη για χορό. Πριν ξεκινήσει το γλέντι έγινε μία ξεχωριστή παρουσίαση των παραδοσιακών αυστριακών χορών στους οποίους είχαν την δυνατότητα και την ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Αφού έγινε η ανταλλαγή των δώρων που είχαν έρθει από την Ελλάδα, στήθηκε ένα ελληνικό παραδοσιακό γλέντι με τον Δημήτρη Ασαρτζή στα κρουστά, τον Χρήστο Ασαρτζή στο ακορντεόν, τον Τριαντάφυλλο Ασαρτζή στο κλαρίνο και τον Γιάννη Τσέπα στο βιολί και το τραγούδι, μουσικοί οι οποίοι συνόδευσαν όλες τις παραστάσεις και τα γλέντια που έγιναν στην Αυστρία.

Την επόμενη μέρα το πρωί όλη η αποστολή με τη συνοδεία μελών του Χορευτικού Ομίλου Graz, επισκέφτηκε την Βιέννη ξεκινώντας από τα θερινά ανάκτορα της πριγκίπισσας Σίσσυ και καταλήγοντας στο κέντρο της Βιέννης με αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεση του καθενός. Το λεωφορείο έφυγε από την πρωτεύουσα της Αυστρίας στις 16:00 μ.μ. με προορισμό ένα χωριό κοντά στο Judendorf όπου οι φίλοι του Χορευτικού Ομίλου Graz είχαν ετοιμάσει το τραπέζι για να φιλέψουν τους χορευτές και να ακολουθήσει γλέντι.

Την Παρασκευή το πρωί, όλοι ντυμένοι με τις φορεσιές τους, έφτασαν στο Graz, μπροστά από το «Σπίτι των Τεχνών» απ’όπου θα ξεκινούσε η πατινάδα για να καταλήξει στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο. Η πρώτη στάση της πατινάδας έγινε σε μία όμορφη πλατεία ακριβώς κάτω από το μεγαλεπίβολο ρολόι της πόλης. Όλοι πιασμένοι σ’έναν κύκλο ξεσήκωσαν τον κόσμο που είχε μαζευτεί για να τους δει.

Αφού τελείωσαν από εκεί με την συνοδεία της μουσικής συνέχισαν μέχρι την πλατεία του δημαρχείου παρασύροντας μαζί τους και όσους βρίσκονταν εκεί. Ένα γλέντι στήθηκε στην πλατεία με τους μουσικούς να παίζουν σκοπούς από όλη την Ελλάδα και με την γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει στον αέρα γεμάτη περηφάνια και επιβλητικότητα. Στις 13:00 μ.μ. όλοι ανέβηκαν πάνω στο δημαρχείο όπου τους περίμενε μία αντιπρόσωπος του δημάρχου για να τους καλωσορίσει στην πόλη. Η μέρα όμως δεν τελείωσε εκεί. Έχοντας ξεκουραστεί μόνο λίγες ώρες όλοι επισκέφτηκαν το χωριό Frohnleiten με το καταπράσινο τοπίο, γεμάτο λουλούδια και κάθε είδους φυσικής ομορφιάς. Η στάση όμως σ’αυτό το χωριό ήταν σύντομη καθώς στο Gratkorn τους περίμενε όλους μία έκπληξη με άρωμα Ελλάδας. Στο μαγαζί όπου θα γινόταν το δείπνο και το γλέντι όλα θύμιζαν Ελλάδα. Ο στολισμός των τραπεζιών, οι ελληνικές σαλάτες, ακόμα και το κατσίκι στη σούβλα που θύμιζε Πάσχα. Η συγκίνηση ήταν έντονη και η χαρά ακόμα μεγαλύτερη. Ήταν βέβαια φυσικό το γλέντι να μην αργήσει να στηθεί.

Μία όμορφη βραδιά έφτασε στο τέλος της και ένα ακόμη πιο όμορφο πρωινό ήρθε να τη διαδεχθεί με την καθιερωμένη βόλτα στο Graz. Δίνοντας ραντεβού στην πλατεία του δημαρχείου όλοι χωρίστηκαν σε ομάδες η καθεμία με τον δικό της ξεναγό για να γυρίσουν και να θαυμάσουν την όμορφη πόλη. Ανεβαίνοντας στο λόφο όπου βρίσκεται το περίφημο ρολόι του Graz η θέα ήταν μαγευτική βλέποντας όλη την πόλη και τον ποταμό Mur. Μετά την βόλτα πήγαν όλοι για φαγητό στην ελληνική ταβέρνα με το όνομα «Αθήνα». Ο κύριος Πάνος, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας τους υποδέχτηκε στο μαγαζί του και τους περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντας εδέσματα της ελληνικής κουζίνας.

Η επιστροφή στο Judendorf δεν άργησε καθώς οι χορευτές έπρεπε να ετοιμαστούν για την βραδινή παράσταση. Κόσμος πολύς γέμισε τον χώρο που είχε γεμίσει με πάγκους και τραπέζια για να χωρέσουν όλοι οι καλεσμένοι που είχαν έρθει από παντού για να δουν τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Στις 19:00 μ.μ. όλα ήταν έτοιμα. Οι μουσικοί ήταν στις θέσεις τους και οι χορευτές έτοιμοι να ξεκινήσουν τον χορό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορούς από την περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα με τον συρτό συγκαθιστό, τη μπαϊντούσκα, τον ταπεινό, τον ζωναράδικο και τέλος με τον ξέσυρτο. Ανάμεσα στις ελληνικές εμφανίσεις παρουσιάζονταν παραδοσιακοί αυστριακοί χοροί με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου.

Επόμενη περιοχή ήταν η Θεσσαλονίκη με τους χορούς συρτό, Λενιώ, Θοδώρα, Παναγιώτα και χασαπιά. Μετά από ένα δεκάλεπτο διάλειμμα τη σκυτάλη πήρε η Σάμος, μία περιοχή που οι χοροί της παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό από τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Ο νυφιάτικος, το πλατανιώτικο νερό, ο καραβάς, ο καλαμπαχτασιώτικος και ο αμπάς ήταν οι χοροί που παρουσιάστηκαν από αυτό το όμορφο Ελληνικό νησί. Δε θα μπορούσε όμως από μία τέτοια παράσταση να λείπει η περιοχή της Θεσσαλίας με τους χορούς συρτό στα δυο, ζάβαλο, καραγκούνα, τσάμικο και τασιά. Αφού χόρεψαν ένα χορό όλοι μαζί, οι χορευτές πήγαν να αλλάξουν για να ξεκινήσει το γλέντι. Μικροί και μεγάλοι χόρεψαν με την καρδιά τους, Έλληνες και Αυστριακοί, μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η τελευταία μέρα στην Αυστρία έφτασε. Το πρωί στις 11:00 π.μ. οι χορευτές ξεκίνησαν ντυμένοι για την τελευταία τους παράσταση σ’ένα πανέμορφο μέρος γεμάτο δέντρα και αμπελώνες. Με θέα τους καταπράσινους λόφους ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρουσίασε χορούς από τη Σάμο, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Μαζί με τους φίλους από τον Χορευτικό Όμιλο Graz που ήταν για ακόμη μία φορά στην παρέα, στήθηκε ένα μικρό γλέντι για όλους όσους ήταν εκεί. Στις 17:00 μ.μ. ξεκίνησαν για το Judendorf για να ετοιμαστούν όλοι για το αποχαιρετιστήριο γλέντι. Όλοι ήταν φορτισμένοι από συναισθήματα στεναχώριας και λύπης για τον αποχωρισμό της επόμενης μέρας. Η συγκίνηση ήταν έντονη και από τις δύο πλευρές και τα δάκρυα δεν άργησαν να κυλήσουν από τα μάτια όλων.

Μέσα από αυτό το ταξίδι γνωρίστηκαν καινούριοι άνθρωποι και αναπτύχθηκαν γεροί δεσμοί φιλίας. Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψει κανείς την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγένεια και την φιλοξενία που δέχτηκαν αυτοί οι πενήντα άνθρωποι μια ολόκληρη εβδομάδα στην Αυστρία. Άνθρωποι χαμογελαστοί, με ανοιχτή την καρδιά τους και την αγκαλιά τους, έτοιμοι να προσφέρουν απλόχερα τα πάντα. Άνθρωποι που δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό των χορευτών. Που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό σαν να ήταν δικός τους. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, ένα ταξίδι που είχε πάρα πολλά να δει κανείς αλλά και να αισθανθεί. Στην Αυστρία όλοι ένιωθαν σαν μία οικογένεια.

Τη Δευτέρα στις 6:00 π.μ. όλοι είχαν μπει στο λεωφορείο και με τις πιο όμορφες και γλυκές αναμνήσεις ξεκίνησαν για την Ελλάδα. Το ευχαριστώ για τους ανθρώπους του Χορευτικού Ομίλου Graz είναι τόσο λίγο. Μακάρι η αντάμωση να γίνει σύντομα στη Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστούμε για όλα!!

Σχετικά