Φλώρινα 23/01/2013

Ένας παλιός γνώριμος έκανε την εμφάνισή του στο θεατράκι της οδού Χηλής, για να μας θυμίσει ήχους και σκοπούς της Φλώρινας. Ο Γιάννης Μάνος ήρθε στα πλαίσια των σεμιναρίων παραδοσιακών χορών του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για τα μέλη του τμήματος παραστάσεων.

Με πολλή όρεξη όλοι περίμεναν αυτή τη συνάντηση. Με παρόμοια όρεξη οι χορευτές, παλαιότεροι και νεώτεροι, παρακολούθησαν το ιδιαίτερο αυτό μάθημα. Οι κινήσεις και τα βιώματα χωριών, όπως Άλωνα και Κρατερό, αλλά και του κάμπου της Φλώρινας έκαναν όλους να πιαστούν από τα χέρια και να ακολουθήσουν Ζάραμο ή Ζαράμο, Πουστσένο, Συρτό, για τους άντρες Στάρσκο, τις γυναίκες Συμπεθέρα και άλλα. Ο Γιάννης Μάνος εξήγησε τις διαφορές στα πατήματα και στα κρατήματα, περνώντας από περιοχή σε περιοχή και παρουσίασε τις αλλαγές στα μουσικά όργανα και στον τρόπο παιξίματος αυτών, καθώς αλλάζουν οι έποχες.

Χορεύοντας ο ίδιος, προσπάθησε να μας μεταφέρει πιο ορεινά και να μας δείξει όχι μόνο πώς χόρευαν αλλά και πώς χορεύουν τώρα στον τόπο του. Τα χάλκινα ήχησαν πάλι και χάρισαν χαμόγελα και πολλούς κύκλους χορού…

Σχετικά