Σεμινάριο Σάμου 20-5-2015

Ένας μεγάλος κύκλος σεμιναρίων έκλεισε για τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Μαϊου με τον κύριο Ευθύμιο Ευαγγέλου, αντιπρόεδρο του Χορευτικού Ομίλου Σάμου (ΧΟΡ.Ο.Σ.) και εκπαιδευτικό, ο οποίος επέλεξε να ταξιδέψει εθελοντικά μέχρι τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να προβάλλει τη Σαμιώτικη παράδοση και τους χορούς του όμορφου νησιού του.

Με οδηγό λοιπόν τον κύριο Ευαγγέλου το τμήμα των παραστάσεων ξεκίνησε το σεμινάριο με το χαρακτηριστικό και γνωστό σε όλους τραγούδι «Σαμιώτισσα» και τον συρτό της Σάμου. Αμέσως μετά στη σειρά έχει το Πλατανιώτικο νερό με το όμορφο τραγούδι. Τρίτος χορός ήταν ο κουρσάρικος, ανδρικός χορός που πήρε το όνομά του από τους κουρσάρους δηλαδή τους πειρατές. Ακολούθησαν οι χοροί καραβάς, βάγια στρώστε, ο νυφιάτικος της Σάμου, ο μαραθοκαμπίτικος συρτός και μπάλος, ο καλαμπαχτασιώτικος από το χωριό Καλαμπαχτά, παλιός χορός που οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να αναβιώσουν και τέλος ο χορός πρωτοβρόχια. Στη μέση του σεμιναρίου ήρθε η ώρα του «Αμπά», αποκριάτικος χορός και μία από τις χαρακτηριστικότερες σούστες που έχει το νησί.

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα και λίγο πριν το τέλος του σεμιναρίου σειρά είχε η δεύτερή «φύση» του νησιού, η μικρασιάτικη. Επειδή το νησί βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από την τουρκική ακτή είναι πάρα πολύ εύκολη η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο. Έτσι οι πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί επηρέασαν αρκετά τον τοπικό πληθυσμό στους χορούς και στις παραδόσεις. Χοροί όπως ο χορός των ποτηριών(Τρίκι Τράκα), Η σηλυβρία, Σμυρναίικος συρτός, πολίτικος συρτός και ο μπάλος είναι χοροί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Χορός ιδιαίτερης ομορφιάς είναι Η πολίτ’σα ή Οργανικό Απτάλικο όπου υπάρχει ένα είδος «παιχνιδιού» μεταξύ των οργανοπαιχτών και των χορευτών.
Μία καινούρια συνεργασία και μία δυνατή φιλία μόλις ξεκίνησε για τους δύο συλλόγους με σημείο αναφοράς την αγάπη για την παράδοση και την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά