Σεμινάριο με τον Γιάννη Τσαλίκη

Άρωμα Κωνσταντινούπολης γέμισε για άλλη μια φορά το θεατράκι επί της οδού Χηλής. Εν όψει της εκδήλωσης του «Χορεύουμε για τη Ζωή» ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δοθεί στην περιοχή της Πόλης και ο κ. Γιάννης Τσαλίκης πρόθυμα δέχτηκε να βοηθήσει.

Πρόσφυγας δεύτερης γενιάς με καταγωγή από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης, ο κ. Γιάννης Τσαλίκης έχει δώσει αρκετή βαρύτητα στη μελέτη των χορών της περιοχής γενικά λίγο πιο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Χοροδιδάσκαλος στο σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας και με ποικίλη δράση στους χορευτικούς κύκλους, όπως συμμετοχή σε σεμινάρια σαν εισηγητής, θεωρείται από τους αρμοδιότερους για την συγκεκριμένη περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έναν πολύ χαρακτηριστικό και αρκετά περίπλοκο χορό της περιοχής, το Ταταυλιανό χασάπικο. Κατ’ εξοχήν ανδρικός χορός, εν μέρει αυτοσχεδιαστικός καθώς αποτελείται από μια αλληλουχία φιγούρων βασισμένη στη διάθεση, το κέφι και τις ικανότητες των εκάστοτε χορευτών. Με τον συγκεκριμένο χορό οι άνδρες έδειχναν τη χορευτική τους δεινότητα, διασκέδαζαν αλλά ταυτόχρονα φανέρωναν και το μεράκι που τους πλημμυρίζει. Τότε, όταν χορεύονταν οι παραλλαγές ή φιγούρες όπως λέγονται, δεν είχαν απομνημονευθεί από τους χορευτές όπως τώρα, αλλά ο πρωτοχορευτής έδινε σύνθημα πιέζοντας τον ώμο του άλλου με το χέρι του. Έτσι ο χορός εξέφραζε την στενή επικοινωνία μεταξύ των χορευτών οι οποίοι είναι γυρτοί και οι κινήσεις είναι μετρημένες και με ένταση. Στην μείζονα περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη εκτός από ταταυλιανό χασάπικο χόρευαν και αργό ή βαρύ χάσαπικο, συρτό πολίτικο το οποίο γυρίζει σε ζευγαρωτό, καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο και αρκετούς καρσιλαμάδες με μερικές ιδιαιτερότητες στα βήματα.

Τα παιδιά του τμήματος των παραστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου συμμετείχαν με περισσή προσοχή και στο τέλος ευχαρίστησαν τον κ. Τσαλίκη για όλα όσα τους έμαθε με ένα συμβολικό αναμνηστικό. Για χάρη της εκδήλωσης συμφωνήθηκε μια σύντομη επαναληπτική συνάντηση με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με το τμήμα παραστάσεων για επιπλέον μελέτη στα ήθη, στα έθιμα και στους χορούς της περιοχής της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά