Σεμινάριο με τη Ρούλα Νταλαρή

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την κυρία Ρούλα Νταλαρή για ένα σεμινάριο χορών των Κεντρικών και Βόρειων Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα χορούς από την Λέρο, την Κω, την Τήλο και τη Νίσυρο. Το σεμινάριο ξεκίνησε από το νησί της Λέρου από το οποίο κατάγεται και η εισηγήτρια του σεμιναρίου.

Χαρακτηριστικός χορός όλων των Δωδεκανήσων είναι η σούστα. Υπάρχουν δύο είδη σούστας. Αυτή που τραγουδιέται και έχει πιο απλά βήματα και αυτή που χορεύεται με πιο έντονο ρυθμό και βήματα. Άλλοι χοροί του νησιού είναι ο λέρικος, χορός με τον οποίο ξεκινούσαν τα γλέντια του γάμου, ο κασιώτικος, ο συρτός Λέρου, η σύρμπα και τα χανιώτικα, αντρικός βαρύς καρσιλαμάς.

Από την Λέρο στην Τήλο ταξίδεψαν οι χορευτές με ένα γυναικείο χορό και τραγούδι που ονομάζεται «Ερήνη που’σουν το πουρνό». Πρόκειται για ένα γυναικείο τραγούδι με βηματισμό στο οποίο οι γυναίκες χωρισμένες σε δύο ομάδες πιασμένες σταυρωτά σχηματίζουν δυο παράλληλες ευθείες και τραγουδώντας εναλλάξ πηγαίνει η μία ομάδα προς την άλλη.

Σειρά είχε η Κως με τους χορούς πεντοζάλι και καρσιλαμά. Τελευταίος χορός του σεμιναρίου ήταν οι καμάρες. Οι καμάρες είναι χορός του γάμου και χορεύονται και στην Τήλο αλλά και στη Νίσυρο. Στη Νίσυρο είναι ο πρώτος χορός για να ξεκινήσει το γλέντι του γάμου. Λέγονται αλλιώς και «σήμα». Στην Τήλο γίνεται τη δεύτερη μέρα του γάμου. Φεύγουν από το σπίτι των νεόνυμφων οι παρέες και οι συγγενείς, πάνε στα χωράφια όπου και τραγουδούν και χορεύουν τις καμάρες και μετά γυρνάνε πάλι στο σπίτι των νεόνυμφων.

Ένα πολύ όμορφο σεμινάριο με αφορμή την προετοιμασία για την εκδήλωση του Χ.Ο.Θ. για τα 25 χρόνια λειτουργίας του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Λύρες της στεριάς και της θάλασσας» έφτασε στο τέλος του.

Σχετικά