Σεμινάριο Βλάχικα Σερρών 6-5-2015

Τετάρτη 6 Μαϊου και το τμήμα παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο για ένα ακόμα σεμινάριο με Βλάχικα Σερρών με εισηγητή τον Μάκη Βέρρο. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν πως μαζί του ήταν και η μητέρα του η κυρία Ελένη που έδωσε μία πολύ παραδοσιακή και βιωματική νότα στην βραδιά. Πρώτος χορός με τραγούδι από την κυρία Ελένη ήταν «Στο Σερριώτικο το γάμο».

Χορός νυφιάτικος με τρεις υποκλίσεις από την νύφη. Η πρώτη υπόκλιση γίνεται σ’αυτόν που κρατάει μπροστά το φλάμπουρο. Έπειτα η νύφη πηγαίνει και χορεύει στο τέλος. Γενικότερα στους γάμους, κατά τη διάρκειά τους, παιζόντουσαν τρία τελετουργικά τραγούδια. Επόμενος χορός ήταν η Φραγκίτσα ή Φραγκούλα. Χορός που έγινε γνωστός από τους Βλάχους του Πάϊκου. Με αυτόν τον χορό έβγαινε η νύφη μπροστά. Φυσικά από ένα σεμινάριο των Βλάχικων δεν θα μπορούσε να λείπει ο χορός Δερβέναγας. Χορεύεται στα χωριά Χιονοχώρι και Καλύβια. Αναφέρεται στον Χατζηστέργιο από τον Γράμμο. Χορευτικά έχει κα αργό αλλά και γρήγορο μέρος. Στα βήματα του Δερβέναγα είναι και το τραγούδι Παυλή Μελά, ένα τραγούδι που όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του αναφέρεται στον Παύλο Μελά. Χορευόταν σε εορταστικά πανηγύρια. Έντονες κινήσεις στα χέρια από τους άντρες, πιο διακριτικές από τις γυναίκες. Διαδεδομένος χορός ακόμα και στους Βλάχους των Σερρών είναι η μπαϊντούσκα που συναντιέται με πολλά διαφορετικά τραγούδια. Ακολούθησαν οι χοροί Κάτω στην άσπρη πέτρα, χασαπιά, Ζαχαρούλα, Τσάμικο Γρεβενιώτικο και τον αντρικό χορό Λεωνίδας.

Το σεμινάριο έκλεισε με έναν Συγκαθιστό με διάφορα τραγούδια όπως το Αηδόνι και το Ψηλά στη Βασιλίτσα. Χορός που ξεκινάει ή με το αριστερό πόδι ή με το πόδι στην φορά του κύκλου. Με τα συγκαθιστά συνήθως ξεκινούσαν τα γλέντια. Οι γυναίκες κρατάνε ή μαντήλι στο χέρι ή έχουν τα χέρια στη μέση τους. Ένα ακόμα ταξίδι στην περιοχή των Σερρών έφτασε στο τέλος του έχοντας μαζέψει τόσο όμορφες εικόνες και ήχους και έχοντας γνωρίσει τέτοιους καλούς ανθρώπους. Ευχαριστούμε πολύ.

Σχετικά