Σεμινάριο Έβρου

Η σειρά σεμιναρίων και έρευνας σχετικά με τις περιοχές που θα παρουσιαστούν στις τελικές εκδηλώσεις του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης οδεύει προς το τέλος της, με προτελευταίο σταθμό το σεμινάριο για την περιοχή του Έβρου με τον κύριο Γιώργο Τοπαλίδη που έγινε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016.

Οι χοροί που διδάχθηκαν είναι από την ομάδα των Μάρηδων του Βορείου Έβρου. Μάρηδες ονομάζονται οι ντόπιοι κάτοικοι των εξής 13 χωριών: Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Κυανή, Ασπρονέρι, Βρυσικά, Καρωτή, Μάνη, Ποιμενικό, Σιτοχώρι, Αμπελάκια, Παταγή, Νεοχώρι και Στέρνα. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών είχαν την ίδια φορεσιά, κοινά ήθη, έθιμα  με πολύ μικρές διαφορές.

Αναλυτικά, οι χοροί που μας παρουσίασε ο κύριος Τοπαλίδης είναι οι εξής:

Συγκαθιστός: χορός δρομικός, οργανικός χωρίς λόγια, χορεύεται σε κάθε εκδήλωση γλεντιού, όπως στο γάμο και τα πανηγύρια. Χορεύεται κατά ζεύγη, άντρας – γυναίκα ή και ανάκατα, άντρας με άντρα  ή γυναίκα με γυναίκα. Τα χέρια είναι ελεύθερα και ψηλά στο ύψος του κεφαλιού.

Συρτός συγκαθιστός: εδώ έχουμε τραγούδια,  είναι κυκλικός με τους χορευτές να πιάνονται από τις παλάμες σε σχήμα W. Στα βόρεια χωριά έχουμε δύο κινήσεις των χεριών ενώ στα νότια μία κίνηση.

Συρτός: είναι σε πιο αργή μορφή όπως ο καλαματιανός. Η θέση και η κίνηση των χεριών είναι όπως και του συρτού συγκαθιστού.

Γαϊτάνι: χορός με 12 βήματα, γρήγορος που σε ορισμένα χωριά τον λένε και κουσιαχτό η κουσευτό.

Ντρίστα: χορός περίπλοκός που έχει βρεθεί στα βόρεια χωριά των Μάρηδων και συναντάται με 16 και 18 βήματα.

Ζωναράδικος: κυκλικός χορός στον οποίο οι άνδρες χορεύουν μπροστά και ακολουθούν οι γυναίκες, ενώ όλοι είναι πιασμένοι σταυρωτά από τα ζωνάρια. Στο τμήμα του τραγουδιού που έχει λόγια, ο χορός πηγαίνει κυκλικά και στο τμήμα που η ορχήστρα παίζει την εισαγωγή έχουμε δύο μπασίματα μέσα στον κύκλο χτυπώντας τα πόδια και φωνάζοντας «πρ ίχου». Όταν ο οργανοπαίχτης αρχίζει να ζωντανεύει το παίξιμό του, τότε οι χορευτές πιάνονται από τους ώμους και ο πρώτος αρχίζει να κλώθει η να κλουριάζει (κουλουριάζει).

Ο Κουλουριαστός χορεύεται κατεξοχήν από τους Ασβεσταριώτες αλλά και στο Ασπρονέρι, Κουφόβουνο και Κυανή δηλ. τα χωριά τριγύρω από τους Ασβεστάδες. Στον Κουλουριαστό θα δούμε οι χορευτές να χορεύουν ομάδες-ομάδες με διαφορετικό βηματισμό όταν αρχίζει να κουλουριάζει ο πρώτος και όταν στρώνει τον χορό όλοι οι χορευτές να αρχίζουν να βρίσκουν το βηματισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρυθμός στον οποίο χορεύουν οι Μάρηδες είναι αρκετά γρηγορότερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες του Έβρου.

Σχετικά