«Ο κυρ βοριάς παρήγγειλε…» αφιέρωμα στον Γιώργο Ξανθούλη.

Στις 18 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε  μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο, εμπνευσμένο από ένα παραδοσιακό μαυροθαλασσίτικο επιτραπέζιο τραγούδι, «Ο κυρ βοριάς παρήγγειλε…».

 

Η εκδήλωση ήταν  αφιερωμένη στον αγαπημένο Γιώργο Ξανθούλη, έναν γνήσιο εκπρόσωπο της μαυροθαλασσίτικης μουσικής παράδοσης, έναν οργανοπαίκτη και τραγουδιστή μεγάλου ρεπερτορίου, έναν ευαίσθητο, ακούραστο και εξαιρετικά δοτικό άνθρωπο, που ξέρει με τη φωνή και το ακορντεόν του να μεταδίδει και να ενεργοποιεί τους γύρω του σε κάθε περίσταση και, να παρουσιάζει όλα εκείνα με τα οποία ο ίδιος έχει ζυμωθεί.

Μέσα από πολλές συνεργασίες μαζί του σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δόθηκε η ευκαιρία στο Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης να έρθει πολύπλευρα σε επαφή μαζί του και να απολαύσει αυτά που εκείνος φέρει, γνωρίζει και προσφέρει απλόχερα ως μουσικός και άνθρωπος.

Στην εκδήλωση αυτή, ο ΧΟΘ «ζωγράφισε» με συγκίνηση το προφίλ του Γιώργου Ξανθούλη, όπως το είδε και το βίωσε στην πάροδο όλων αυτών των ετών συνεργασίας, πλαισίωσε πλούσια τη μουσική του προσωπικότητα με τη σύμπραξη πολλών γνωστών οργανοπαικτών και τραγουδιστών.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα στη βραδιά, έδωσαν οι 300 περίπου χορευτές που έλαβαν μέρος με την συγκινητική τους αμεσότητα. Παρουσίασαν αντίστοιχο αριθμό χορών από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και αναβίωσαν την πολύχρωμη ομορφιά της παράδοσης, ως ελάχιστη τιμή στο Γιώργο Ξανθούλη, για το σύνολο της προσφοράς του.

Μια  κατάμεστη αίθουσα γέμισε Ελλάδα μ’ ένα ένθερμο κοινό που συμμετείχε εντυπωσιασμένο από τις δεκάδες φορεσιές και τις συνεχείς χορευτικές εναλλαγές σε πλήρη αρμονία με τους ήχους της παράδοσης  ερμηνευμένους από τους εξαίρετους μουσικούς. Ένα κοινό που θαρρείς και αντιλαμβανόταν τους συγκινησιακούς  παλμούς επικοινωνίας μεταξύ τιμώμενου και διοργανωτή.

Κορυφαία, συναισθηματικά, στιγμή της βραδιάς  ήταν  η προσφορά  από τον ΧΟΘ στο Γιώργο Ξανθούλη, ενός  αντίγραφου αυθεντικού υποκαμίσου αρραβώνα από την περιοχή της Μπάνας  (Μαύρη Θάλασσα),  που μας παραχώρησε ως δείγμα το Λαογραφικό μουσείο Σκεπαστού. Το αντίγραφο κέντησαν και επιμελήθηκαν μαζί μ’ ένα κόσμημα  ανδρικού κεφαλόδεσμου Θράκης τη «μπαταριά», (μία από όλες τις ονομασίες του), με πολύ μεράκι και σεβασμό οι κυρίες του τμήματος χειροτεχνίας του Συλλόγου μας. Τοποθετημένα και τα δυο σε ξυλόγλυπτη θήκη με ανάγλυφα σχέδια σκαλισμένα από το χέρι του Δημήτρη Δότσου.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο συγκινητική, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς πήρε  το λόγο  και μίλησε…, μίλησε… ασταμάτητα στο πολυπληθές κοινό μέσα από την ψυχή του, λες και συνομιλούσε σε μια μάζωξη με τους φίλους του. Η συγκινησιακή ατμόσφαιρα παρέτεινε  τη διάρκεια της παράστασης με εντυπωσιακή   την εικόνα του επιλόγου. Οι δεκάδες χορευτές διαμοιρασμένοι  περιμετρικά   της αίθουσας συνέκλιναν όλοι   στην πλατεία σ΄ ένα ημικύκλιο. Στη μέση στεκότανε ο «γνήσιος εκπρόσωπος της μαυροθαλασσίτικης μουσικής παράδοσης» με το ακορντεόν του. Με την πηγαία του ευαισθησία απογείωσε το κοινό παίζοντας και τραγουδώντας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, για μια ακόμα φορά τον ευχαριστεί,  για όσα είχε την τιμή και την τύχη να βιώσει μαζί του και του εύχεται  υγεία και συνέχεια στην υπηρέτηση της παράδοσης που τόσο αγαπά και αθόρυβα υπηρετεί .

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν οι μουσικοί:

Ασαρτζής Δημήτρης, Ασαρτζής Τριαντάφυλλος,  Ασαρτζής Χρήστος, Δεληολάνης Γιώργος, Ζάχος, Αντώνης, Ζώρας, Αλέκος, Κούκος Σπύρος, Ντομπρίδης Γιάννης, Παληογιάννης Δημήτρης, Παύλου Λευτέρης, Τζιάτζιος Σπύρος, Τράκας Αστέριος, Τσολακίδης Απόστολος.

Τραγούδησαν :Δούκα Κατερίνα, Κουτσοκώστας Δρόσος

Κείμενα – Παρουσίαση : Λαδά Μαρία

Προλόγισε : Μελίκης Γιώργης

Επιμέλεια – Οργάνωση Εκδήλωσης : Σάκης Παληογιάννης

Χορηγοί επικοινωνίας : ΑΠΕ-ΜΠΕ , ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 , 4Ε , Κοσμοράδιο 95,1 , Plus Radio 102,6 , Ηχόραση , strymonikostoday
www.amna.gr , www.amna.gr/praktoreioFM , www.tv4e.gr , www.cosmoradio.gr , www.plusradio.gr , https://www.facebook.com/ixorasi/ , strymonikostoday.gr

 

 

Σχετικά