Κωνσταντινούπολη 26-11-2014

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου το τμήμα των παραστάσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην όμορφη Κωνσταντινούπολη μέσα από όμορφες και νοσταλγικές μελωδίες και χορούς. Επικεφαλής του ταξιδιού ήταν ο παλιός γνώριμος και φίλος του Χ.Ο.Θ., Παναγιώτης Ελευθερίου.

Παρόλο που η πρόβα δεν έγινε στο Θεατράκι της οδού Χηλής αλλά στο γυμναστήριο του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς, το μεράκι των χορευτών παρέμεινε αμείωτο. Το σεμινάριο ξεκίνησε με την παρουσίαση φωτογραφιών των ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης εκείνης της εποχής και μετέφερε τους παρευρισκομένους στα Ταταύλα, στον Γαλατά και στις γειτονιές της. Μετά ακολούθησαν οι χοροί: Πολίτικος Συρτός, Συλιβριανός Συρτός – Μπάλος, Καρσιλαμάς, Ζειμπέκικο και Χασάπικο. Εκτός από τα βήματα ο κ. Ελευθερίου προσπάθησε να μεταδώσει στους χορευτές το ύφος της περιοχής, καθώς υπάρχει ιδιαιτερότητα μιας και η Πόλη έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους άντρες της ομάδας από τη στιγμή που υπάρχουν δύο χαρακτηριστικοί αντρικοί χοροί. Το χασάπικο και το ζεϊμπέκικο παρουσιάζουν αρκετή δυσκολία όχι βηματικής φύσεως αλλά υφολογικής. Τα βήματά τους είναι απλά όμως οι χορευτές πρέπει να είναι λιτοί, δωρικοί χωρίς φανφάρες και συνάμα προβάλλοντας το ισχυρό του χαρακτήρα τους και της θέσης τους εκείνη την εποχή.

Οι φορεσιές της Πόλης αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνες τους. Λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της αλλά και της πολυεθνικότητας που την χαρακτηρίζει , αλλά κυρίως του ευρωπαϊκού προτύπου που κυριαρχούσε, τα ρούχα και οι ενδυμασίες εξευρωπαΐζονται. Οι άντρες μα και οι γυναίκες φοράνε για παράδειγμα αντί για σεγκούνια, μαντίλες, φουστανέλες, τσαρούχια που συναντάμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, φουστάνια μακριά καθαρά ευρωπαϊκού χαρακτήρα και  περίτεχνα καπέλα οι γυναίκες , ενώ οι άντρες, φέσια, κουστούμια, γραβάτες, παπιγιόν και μαντήλι στο πέτο.

Μπορεί το σεμινάριο να τελείωσε αλλά τα εφόδια που απέκτησε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είναι ανεκτίμητα. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο. Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί ο σύλλογος είναι να επαναληφθεί αυτή η βραδιά.!!!

Σχετικά