Τουλούζ 2016

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου ξεκίνησε η αποστολή του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης με δέκα χορευτές του τμήματος των παραστάσεων και τρεις μουσικούς με προορισμό την Τουλούζη.

Η πτήση ήταν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με ανταπόκριση στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Η ομάδα των χορευτών έφτασε στην Τουλούζη στις 13:30 απ’όπου και τους παρέλαβαν οι οικοδεσπότες και τους μετέφεραν στο ξενοδοχείο με τα αυτοκίνητά τους.

Αφού τακτοποιήθηκαν όλοι στα δωμάτιά τους, βγήκαν για μια γρήγορη βόλτα και μεσημεριανό στην πόλη. Επιστρέψανε στο ξενοδοχείο και ετοιμάστηκαν καθώς είχαν οργανώσει μία συνάντηση με τα άτομα του συλλόγου. Τα παιδιά πήγαν σε ένα χώρο στον οποίο χωρίστηκαν σε παρέες αποτελούμενες από δύο Έλληνες και δύο Γάλλους με σκοπό να εξασκηθούν στην Ελληνική γλώσσα που τόσο αγαπάνε. Φυσικά το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει.

Την επόμενη μέρα αφού πήραν πρωινό οι χορευτές έκαναν την καθιερωμένη πρόβα τους στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια είχαν ελεύθερο χρόνο για βόλτα στην πόλη. Το μεσημέρι έφυγαν με προορισμό ένα χωριό στα Πυρηναία όρη όπου δώσανε την πρώτη τους παράσταση. Παρουσιάστηκαν χοροί από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Κωνσταντινούπολης. Το κλίμα ήταν πολύ θερμό και οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου προσφέρθηκαν δύο από τους συνοδούς να ξεναγήσουν την ελληνική ομάδα στην όμορφη πόλη της Τουλούζης. Έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Το μεσημέρι επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να ετοιμαστούν καθώς είχαν προετοιμάσει μία εκδήλωση προς τιμήν της ελληνικής εθνικής επετείου στον ιστορικό χώρο του Καπιτωλίου, το σημερινό δημαρχείο της πόλης. Οι χορευτές ήταν ντυμένοι με φορεσιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Θράκη, Κάλυμνο, Κρήτη και Πόλη). Όλοι ήταν βαθύτατα συγκινημένοι, τόσο οι Έλληνες που ζουν χρόνια εκεί όσο και οι Γάλλοι. Ο δήμαρχος της Τουλούζης JeanLucMoudenc,μίλησε για την Ελλάδα, είπαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο αλλά και άλλα παραδοσιακά τραγούδια. Το βράδυ οι οικοδεσπότες είχαν κανονίσει γεύμα σε ένα εστιατόριο που έχει ένας Κύπριος και μέλος του συλλόγου στο κέντρο της πόλης. Ο χώρος και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλικοί και ευνοϊκοί για πολύ τραγούδι και χορό.

Το πρωί του Σαββάτου ο δάσκαλος του τμήματος των παραστάσεων μαζί με δύο παιδιά από την ελληνική αποστολή έκαναν σεμινάριο ελληνικών παραδοσιακών χορών σε μια ομάδα Γάλλων. Το μεσημέρι πήγε στον ίδιο χώρο και η υπόλοιπη ομάδα για πρόβα καθώς εκεί θα γινόταν και η βραδινή παράσταση. Η παράσταση ξεκίνησε κατά τις 9 το βράδυ και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία καθώς οι χορευτές ήταν σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Συγκινητική στιγμή ήταν η αναφορά στην Ειδομένη και στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας από δυο παιδιά του Χ.Ο.Θ. που συμμετέχουν ενεργά προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες. Η βραδιά έκλεισε με μια έκπληξη καθώς στο τέλος εμφανίστηκε μία ομάδα Γάλλων συνοδευόμενη από τα αγόρια της ελληνικής αποστολής και παρουσίασε τρεις χορούς από αυτούς που διδάχτηκαν στο σεμινάριο φορώντας μπλουζάκια του συλλόγου.

Η ημέρα της επιστροφής έφτασε. Στις 11:15 π.μ. αναχώρησαν για το αεροδρόμιο της Τουλούζης με προορισμό την Θεσσαλονίκη με μία ενδιάμεση στάση στο Μόναχο. Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του με μία υπόσχεση για την επόμενη συνάντηση!

Σχετικά