Τσικνοπέμπτη 2016

Την  Πέμπτη 3 Μαρτίου, Τσικνοπέμπτη 2016, τα νταούλια ήχησαν στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και η ελληνική Αποκριά έδωσε το πολύχρωμο παρόν της για άλλη μια χρονιά στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, μπροστά στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός και δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στους δημότες Καλαμαριάς, αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς, να πάρουν μια γεύση από τα έθιμα και τα κατά τόπους δρώμενα αυτών των ημερών, πίνοντας το κρασάκι τους και τρώγοντας φρεσκοψημένα σουβλάκια, δωρεάν προσφερόμενα από τους διοργανωτές.

Φέτος, τα διάφορα τμήματα του Χ.Ο.Θ. παρουσίασαν τα εξής:

το γαϊτανάκι, έθιμο ηλιολατρικό κατά τη γνώμη κάποιων ερευνητών, όπως χορεύεται και πλέκεται στη Θεσσαλία Φορέθηκαν ενδυμασίες Καραγκούνηδων και Κρανιάς Ελασσόνας.

έναν  ηπειρώτικο μιμικό χορό που συνοδεύει το τραγούδι «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» και που χορεύεται αποκλειστικά τις Απόκριες. Φορέθηκε η αντρική ενδυμασία «μπουραζάνα» και η γυναικεία του Ζαγορίου.

Αναπαράσταση φανού Κοζάνης, με τα «ξανέντροπα» αθυρόστομα τοπικά τραγούδια να τραγουδιούνται από τους χορευτές γύρω από τον αναμμένο φανό. Φορέθηκαν τοπικές ενδυμασίες.

τραγούδια και χορούς των γλεντιστάδων της Λέσβου, κάποια αποκλειστικά αποκριάτικα και άλλα γενικά του γλεντιού. Φορέθηκε η αντρική νησιώτικη βράκα.

μέρος από  το έθιμο του «Μπέη» της  Θράκης, με χορευτές του Χ.Ο.Θ. να αποτελούν τμήμα του σχετικού θιάσου. Το έθιμο περιλαμβάνει παρωδία γάμου, φόνο του γαμπρού και νεκρανάστασή του και τελετουργική μίμηση σποράς για το καλό της σοδειάς. Το «δράμα» εκτελείται από ανάλογα μεταμφιεσμένους  άντρες, οι  οποίοι υποδύονται τόσο τους αντρικούς όσο  και του γυναικείους «ρόλους»,  όπως τον Μπέη, την Μπάμπω, τις κοπέλες, τους αστυνόμους κ.α. Το έθιμο κρύβει συμβολισμούς σχετικούς με την ανάσταση της φύσης που ακόμη μοιάζει να κοιμάται και την επανενεργοποίηση των γονιμοποιών δυνάμεων που παράγουν ζωή, πραγματοποιείται δε σε χωριά του Έβρου, όπου ο «θίασος» γυρίζει το χωριό  σπίτι – σπίτι εκτελώντας όλο το σενάριο του δράματος, με τολμηρά έως και άσεμνα πειράγματα, χορούς, κεράσματα και πολλά γέλια. Πλην των μεταμφιεσμένων, οι υπόλοιποι χορευτές φορούσαν φορεσιές Έβρου και Ρωμυλίας.

Στην εκδήλωση, όλα τα δρώμενα πλαισιώθηκαν από σύντομο πρόγραμμα με  χορούς της κάθε περιοχής και συνοδεύτηκαν από τον αντίστοιχο κάθε φορά συνδυασμό οργάνων της πολυμελούς ορχήστρας που συμμετείχε. Ο Γιάννης Βολίκας και Γιάννης Λίτσιος στο τραγούδι, ο Γιώργος Στεφανίδης στην ποντιακή λύρα και στο τραγούδι, ο Γιάννης Δανίτσας στο κλαρίνο, ο Λευτέρης Κουρεμένος στο ακορντεόν, ο Γιάννης Κουσουλάκης στην τρομπέτα και στο βιολί, ο Δημήτρης Μυλωνάς στο λαούτο, ο Γιώργος Νταβλιάκος στην γκάιντα και στο σοπράνο σαξόφωνο, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο νταούλι, ο Αστέριος Τράκας στο βιολί και ο  Στάθης Παρασκευόπουλος και ο Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά.

Επίσης, εμφανίστηκε ο Σύλλογος «Αγία Παρασκευή» Νέας Κρήνης, που παρουσίασε χορούς της περιοχής της Σμύρνης με την ανάλογη ενδυμασία.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τονίστηκε επανειλημμένα ότι όσα παρουσιάζονται αποτελούν απλά δείγματα  των δρώμενων που πραγματοποιούνται στα διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα οποία μόνο στον τόπο τους  έχουν το πλήρες νόημά τους, καθώς αποτελούν κομμάτια του κατά τόπους λαϊκού πολιτισμού, του οποίου και είναι συνάρτηση εξ ορισμού.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας γέμισε και φέτος την Πλατεία, παρακολούθησε το πρόγραμμα, τραγούδησε, γέλασε, χειροκρότησε, χόρεψε  και ένοιωσε τη χαρά του να μοιράζεσαι τη στιγμή με τον  συνάνθρωπο που χαμογελάει δίπλα σου, κάνοντας πραγματικότητα τα πατροπαράδοτα για άλλη μια χρονιά. «Τούτες οι μέρες τόχουνε, τούτες οι εβδομάδες…»…

Και του χρόνου!

Σχετικά