Εκδρομή στη Βεργίνα 1 Νοεμβρίου 2015

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τα τμήματα ενηλίκων της Δευτέρας και της Πέμπτης στα πλαίσια των πολιτιστικών εξορμήσεων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του προηγούμενου αιώνα.

Τάφοι Μακεδονικοί οι οποίοι δεν είχαν συληθεί κατά την αρχαιότητα και έφεραν στον φως ανεκτίμητης αξίας κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς στην μεταθανάτια ζωή τους, στον κόσμο των νεκρών κάτω από την γη. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο ανασκαφέα Μανόλη Ανδρόνικο, οι τάφοι ανήκαν στον Φίλιππο Β’ και τον Αλέξανδρο τον Δ’ γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης που γεννιέται λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Η ομάδα είχε την ευκαιρία  να δει από κοντά τους Μακεδονικούς τάφους, να θαυμάσει την τεχνική κατασκευή τους αλλά και να μείνει έκπληκτη με το επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν οι αργυροχόοι την εποχή εκείνη. Η συνέχεια ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα με την επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Ημαθίας, το οινοποιείο του Δαλαμάρα στην Νάουσα και γνωριμία με τον 6ης γενιάς οινοποιό Κωστή Δαλαμάρα, έναν από τους πολλά υποσχόμενους οινοποιούς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Από το 1996 το οινοποιείο βασίζεται στην βιοκαλλιέργεια του αμπελώνα ώστε να είναι φιλικό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Λειτουργεί από το 1840.

Η ώρα του μεσημεριανού βρήκε τους συμμετέχοντες στην πόλη της ηρωικής Νάουσας όπου σε μια παραδοσιακή ταβέρνα γεύτηκαν την τοπική κουζίνα.

Η ώρα της επιστροφής έφτασε, πριν όμως μια στάση στην ωραία πόλη της Βέροιας ήταν απαραίτητη για καφέ και ραβανί για το οποίο η πόλη είναι φημισμένη.

Όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν και έτσι η ομάδα πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη δίνοντας υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξορμήσεις πολιτιστικές και όχι μόνο στη νέα χορευτική χρονιά που ξεκίνησε.

Η ξενάγηση στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας έγινε από το μέλος του συλλόγου την διπλωματούχο ξεναγό Σιμιτηρίδου Ρούλα.

Σχετικά