Απ’ της καρδιάς τα φύλλα

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 ανοίγει η αυλαία για την καλοκαιρινή τριήμερη εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού μπροστά από το Δημαρχείο Καλαμαριάς.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τα τμήματα των Ενηλίκων και των Νέων να δίνουν μαθήματα ανιδιοτελούς προσφοράς μέσα από το παραμύθι «Το Δέντρο Που Έδινε». Μια μηλιά που απλόχερα και χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα προσφέρει στον άνθρωπο ξεκινώντας από τους καρπούς της, τα κλαδιά της, τον κορμό της.

Ένα παραμύθι που έπαιρνε ζωή πάνω στη σκηνή πίσω από ένα λευκό καμβά. Τα τμήματα ταξίδεψαν τον κόσμο στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Χαλκιδικής, της Μικράς Ασίας, της Αλμωπίας, της Λευκάδας, του Ρουμλουκιού και της Κοζάνης. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό ήταν οι μουσικοί Αλέξανδρος Ζώρας στο κλαρίνο, Αστέριος Τράκας στο βιολί, Αργύρης Κόκορης στο λαγούτο και στο τραγούδι, Απόστολος Τσολακίδης στο ακορντεόν, Γιώργος Δεληολάνης στην τρομπέτα και Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, τη σκυτάλη πήραν τα Παιδικά και Εφηβικά τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην αγάπη και στον έρωτα. Μέσα από τα μάτια των παιδιών παρουσιάστηκε το πιο αγνό συναίσθημα από την προπαιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση. Οι περιοχές που παρουσιάστηκαν ήταν η Ανατολική Θράκη, η Λέρος, η Άσσηρος, η Μπάνα, η Γουμένισσα, η Κάλυμνος και η Τζιά. Την εκδήλωση αυτή έντυσαν μουσικά οι : Αλέξανδρος Ζώρας στο κλαρίνο, Αστέριος Τράκας στο βιολί, Αργύρης Κόκορης στο λαγούτο και στο τραγούδι και Σπύρος Τζιάτζιος στα κρουστά. Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση του νεοσύστατου μουσικού εργαστηρίου Νέων στα τραγούδια «Στο πέρα μαχαλούδι», «Ντέβρε Ντε» και «Ο μισεμός είναι καημός» υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κουσουλάκη

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, Σάββατο 13 Ιουνίου, το προπαρασκευαστικό και το τμήμα των παραστάσεων έκλεισαν αυτό το μουσικοχορευτικό τριήμερο ταξίδι με μία παράσταση αφιερωμένη στη φιλία. Φέτος για πρώτη φορά στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και ο Χορευτικός Όμιλος Graz με χορούς από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μπροστά από ένα μαγευτικό σκηνικό το οποίο θύμιζε τα κάστρα της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν χοροί από τις Βλαχόφωνες περιοχές της Μακεδονίας, των Ντόπιων του Ν. Σερρών, των Σαρακατσαναίων της Μακεδονίας και της Σάμου. Οι μουσικοί που συνόδευσαν τους χορευτές ήταν ο Νίκος Μπούσιος και ο Κώστας Ζαραλής στο κλαρίνο, ο Παναγιώτης Μπούσιος στο βιολί, ο Δημήτρης Παληογιάννης στο λαγούτο, ο Ανδρέας Ζαραλής στα κρουστά, ο Χρήστος Μάλαμας και ο Γιάννης Μάλαμας στο ζουρνά, ο Ηλίας Δημάνος στο νταούλι και ο Σταύρος Μπόνιας και ο Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι. Στα κείμενα και στην παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Λαδά.

Όταν το δρόμο τον ορίζει η πυξίδα της καρδιάς, όταν τα δικά της μάτια είναι που ανοίγουν παράθυρο στον κόσμο. Κι όταν στο δικό της ρυθμό χορεύεται ο χορός της ζωής, τότε γεννιέται η προσφορά, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, η αλληλουποστήριξη, η φιλία, η αγάπη. Τόε οι ιδέες απογειώνονται, οι ψυχές γεμίζουν, τα οράματα καρπωφορούν. Τότε τα έργα έχουν νόημα, τα άτομα προορισμό και οι ομάδες μέλλον. Και τότε η ιστορία δε γράφεται σε βιβλία αλλά στα φύλλα της καρδιάς.

Καλή Αντάμωση!

Σχετικά