Χορός, Κρασί και Τσίπουρο

Όμορφες μελωδίες και δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα πλημμύρισαν τους δρόμους και την κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στο 10ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης με το εφηβικό τμήμα καθώς και τέσσερα τμήματα ενηλίκων.

Η υποδοχή των συλλόγων από τους κατοίκους του χωριού ήταν θερμή. Η διάθεση όλων εξαιρετική. Κι έτσι σιγά σιγά οι χορευτές πιάστηκαν σε κύκλους και  χόρεψαν όλοι μαζί για να γνωριστούν αλλά και για να δώσουν με τον τρόπο τους το «σύνθημα» της έναρξης. Αμέσως μετά ο ένας σύλλογος πίσω από τον άλλον πήρανε θέσεις για να ξεκινήσει η πατινάδα που θα τους οδηγούσε στην κεντρική πλατεία. Ένα «ποτάμι» από πολύχρωμες φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας έρρεε στους δρόμους της Νέας Μεσημβρίας. Και ανάμεσα στους χορευτές οι μουσικοί που έδωσαν το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.

Ο κόσμος με ολοφάνερο ενθουσιασμό είχε ήδη αρχίσει να μαζεύεται στην κεντρική πλατεία καταχειροκροτώντας τους χορευτικούς συλλόγους. Και όταν πια έφτασε και ο τελευταίος σύλλογος και παρουσιάστηκαν όλοι με τη σειρά, ξεκίνησε η εκδήλωση. Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τον Πόντο. Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρουσίασε χορούς από τη Φλώρινα με το εφηβικό τμήμα, ενώ τα τμήματα των ενηλίκων χόρεψαν χορούς από τη Θεσσαλία. Οι έφηβοι φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές από τους Ψαράδες της Φλώρινας με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα, χόρεψαν Συρτό, Ράικο, Πουστσένο και Ζάραμο, ενώ οι ενήλικες παρουσίασαν Μπεράτι, Συρτό στα τρία, Καραγκούνα και Συγκαθιστό φορώντας κάποιες από τις γυναίκες την περίτεχνη και πλουμιστή φορεσιά της Καραγκούνας, άλλες από την Κόνιτσα και άλλες από τα Χάσια ενώ οι άντρες φορούσαν τις μαύρες ηπειρώτικες μπουραζάνες.

Κι επειδή παραδοσιακό γλέντι χωρίς φαγητό και κρασί είναι αδύνατο να στηθεί, μετά την παρουσίαση των χορών υπήρχαν για όλους τους χορευτές αλλά και για όλους τους παρευρισκομένους άφθονο κρασί, τσίπουρο και μεζέδες. Και οι μουσικοί κλήθηκαν για ακόμα μία φορά να ταξιδέψουν τον κόσμο με τις μελωδίες τους και να του δώσουν την ευκαιρία να γλεντήσει με την καρδιά του!

Κι έτσι όπως έπεφτε το βράδυ, η πλατεία σιγά σιγά άδειαζε… μα το ραντεβού ανανεώθηκε… Και του χρόνου!

Σχετικά